HISTORIE Fra spydkast til tovtrækning - Snupper Sara Slott den 10. atletikmedalje?

Danske atletikmedaljer ved OL er en sjældenhed, men i nat har Sara Slott chancen i Rio.

Danmark har snuppet 9 medaljer i atletik. Kan Sara Slott Petersen snuppe den 10.? (Foto: Johannes Eisele © Scanpix)

Hvis hækkeløberen Sara Slott Petersen bliver nummer et, to eller tre i finalen på 400 meter hæk i nat, så vil det være en præstation af de sjældne.

Ikke siden 2004 har Danmark vundet en olympisk medalje i atletik. Siden de olympiske leges begyndelse i 1896 er det faktisk kun blev til ni medaljer i atletik. Og så tæller vi endda tovtrækning med.

Nogle af medaljerne kan du formentlig huske. Nogle kan du kun huske, hvis du er et godt stykke over 116 år.

Tjek listen med danskere, der har vundet olympisk atletikmetal, herunder:

2004

Navnet Wilson Kipketer vil formentlig få en klokke til at ringe hos de fleste atletikinteresserede. I næsten 10 år var den tidligere kenyaner dominerende på 800 meter, og i karrierens efterår vandt han olympisk bronze. Ruslands Borzakovskiy og Mulaudzi fra Sydafrika var hurtigere.

I 2000 blev han sendt hjem for at viderebringe en usand historie om, at den finske guldvinder Arsi Harju var blevet taget for doping. Fire år senere vandt han bronze og var blot ni centimeter fra guldet. I slutningen af 2012 besluttede IOC at tage guldet fra Yurij Bilonog fra Ukraine, da nye prøver viste, at han var dopet under Legene, og året efter blev Joachim B. Olsen officielt udnævnt til sølvvinder. I 2008 var den nuværende folketingspolitiker fanebærer, men nåede ikke videre til finalen.

2000

Wilson Kipketer er seks hundrededele af et sekund fra at vinde OL-guld, men må tage til takke med sølvet. Vinderen bliver tyske Nils Schumann, mens Said-Guerni fra Algeriet tager bronze.

Udover de to OL-medaljer vinder Wilson Kipketer VM-guld tre gange - både som kenyaner og dansker. I 1997 slår han verdensrekorden med tiden 1:41,11. Den rekord holdt frem til 2010, hvor David Rudisha fra Kenya løb 1:41,09. Senere har Rudisha forbedret sin egen rekord med et løb på 1:40,91.

1948

Lily Marie Louise Carlstedt vinder som 22-årig overraskende bronze i spydkast ved OL i London. Fire år senere bliver hun nummer fem i samme disciplin.

1920

Henry Petersen vinder sølv i stangspring med et spring på 3,70 meter – 37 centimeter fra guldet - og fire år senere bliver det til en fjerdeplads.

1900

Ernst Ludvig Emanuel Schultz var ifølge wikipedia både fabrikant, bogholder og atlet. Som det sidste vandt han ved de olympiske lege i Paris i 1900 bronze på 400 meter, som Ernst løb på 53 sekunder.

OL i Paris i år 1900 var første gang tovtrækning var på programmet. Disciplinen holdt kun indtil 1920. (Foto: Olympic.org)

1900

Til samme OL trak danskerne Eugen Schmidt, Edgar Aabye og Charles Winckler guld hjem i den første OL-konkurrence i tovtrækning. Tovtrækningsholdet var, ganske utraditionelt, en kombination af både danske og svenske atleter.

Endnu mere opsigtsvækkende var det, at Edgar Aabye kun var med på et afbud. Aabye var i Paris for at dække OL som sportsjournalist for dagbladet Politiken, men erstattede en skadet atlet. Norge var ikke repræsenteret på holdet, for som Aabye ifølge bogen ’Roere’ skrev i Politiken ”de tilstedeværende Nordmænd var spinkle Folk".

Edgar Aabyes atletiske kompetencer var dog stærke og han fungerede også som svømmer, roer og landevejscyklist.

Tovtrækning – på engelsk Tug-of-War – overlevede kun som OL disciplin indtil 1920.

Sara Slott Petersen løber finale på 400 meter hæk klokken 03:15 i nat. Det kan ses på DR1.

Facebook
Twitter