Ekspert er sikker: Derfor blev vandet grønt

Alger eller metaller i vandet er 99 procent af gangene forklaringen

Et alge-udbrud er med stor sandsynlighed skyld i den grønne pool til venstre, der burde have samme farve som den til højre. (Foto: Antonio Bronic © Scanpix)

Dagens helt store samtaleemne har været det olympiske springbassin, hvis farve gik fra klorblå til grumset grøn hen over natten.

Nu mener amerikanske Sports Illustrated at have fundet en forklaring på fænomenet.

Ifølge Kevin Post fra Cousilman Hunsaker, et firma der bygger og driver svømmefaciliteter, er problemet 99 procent af gangene enten alger eller metaller som kobber eller jern i vandet.

Som vand i en sø

Alger i vandet gør det mere grumset, som f.eks vandet i en sø, mens metallerne vil gøre det mere klart.

- Jeg ville ikke blive overrasket, hvis et boblebad blev grønt i løbet af natten, men ikke et stort anlæg som dette, siger Kevin Post ifølge Sports Illustrated.

Ifølge den amerikanske ekspert kan der være følgende forklaringer på det grønne, olympiske mysterie:

  1. 1

    Hvis der ikke er klorin nok i vandet, kan der ske en opblomstring af alger. Algerne kan være der i forvejen, men opblomstringen sker først i det øjeblik betingelserne er til stede. Indtil da er algerne usynlige.

  2. 2

    Metaller som kobber og jern i vandet kan stamme fra rørføringen og andre konstruktioner i poolens system, hvilket giver et langsomt farveskift.

  3. 3

    En tredje mulighed kan være en kobber-forbindelse i vandet, formentlig fra et stof som kobbersulfat, hvor en pludselig ændring af bassinets ph-balance kan udløse farveskiftet. Det kan ske ret hurtigt, men så burde farven være mere klar.

Den mest sandsynlige forklaring er derfor algerne. Men ifølge den amerikanske ekspert burde det slet ikke kunne ske.

Ved store anlæg som det olympiske er der sædvanligvis personale, der konstant måler og overvåger klor-niveauet, ph-værdien, gennemstrømning og filtertryk. Hvis noget ikke var, som det skulle være, burde man have opdaget det flere timer før alge-angrebet satte ind.

Facebook
Twitter