For et år siden svømmede Yusra for sit liv - nu svømmer hun til OL

I aften skal en helt særlig 18-årig kvinde i aktion i den olympiske svømmehal i Rio de Janeiro.

Yusra Mardini - her i front for det olympiske flygtninghold - har en utrolig historie bag sin deltagelse i OL i Rio. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)

Når syriske Yusra Mardini i aften hopper i det olympiske bassin i Rio de Janeiro, er det velvidende, at hun har allerede har tilbagelagt den vigtigste svømmetur i sit liv.

Den 18-årige OL-svømmer er en af de 10 atleter på det olympiske flygtningehold, som Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har udtaget. For et år siden flygtede hun fra sit krigsramte hjem i Syriens hovedstad, Damaskus.

Turen gik over Libanon og Tyrkiet, inden Yusra Mardini sammen med sin søster og 18 andre syriske flygtninge forsøgte at komme til Grækenland over Det Ægæiske Hav. Men motoren på båden, der er bygget til at fragte maksimalt seks personer, svigtede. Så Yusra og tre andre flygtninge måtte i det kolde hav for at holde båden sejlende.

- Vi var kun fire, der kunne svømme. Med min ene hånd holdt jeg fast i et reb, der sad fast på båden, og så svømmede jeg med min anden arm og benene. Det var tre en halv time i koldt vand. Ens krop er næsten færdig. Jeg ved ikke, om jeg kan beskrive det, siger Yusra Mardini til The Independent.

Nåede til Berlin

De klarede turen til Lesbos i Grækenland, og sammen med sin søster fulgte Yusra flygtningesporet over blandt andet Makedonien og nåede frem til Berlin, hvor de nu bor.

Derfor husker Yusra Mardini turen over Det Ægæiske Hav som en positiv oplevelse. For uden den svømmetur ville hun ikke være i live, som den unge OL-atlet konstaterer.

Inden flugten fra Syrien var Yusra Mardini støttet af den olympiske komité i det krigshærgede land, hvor bombardementerne ofte besværliggjorde træningen.

- Krigen var hård. Nogle gange kunne vi ikke træne på grund af krigen. Og nogle gange skulle man træne, men kunne ikke, fordi poolen var bombet, siger Yusra Mardin til IOCs hjemmeside.

Nu er Yusra Mardini i Rio og vil bruge sin utrolige historie til at inspirere andre.

- Jeg vil have, at flygtninge skal være stolte af mig. Jeg vil opmuntre dem, siger hun.

Yusra Mardini deltager i aften i et indledende heat i 100 meter butterfly. På onsdag står den på 100 meter fri for den 18-årige flygtning.

Se Yusra Mardini og resten af det olympiske flygtningehold under nattens åbningsceremoni i videon herunder.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter