80 år siden i dag: Halvt jødisk OL-stjerne vandt sølv og heilede for Hitler

Helene Mayer var som halvt jøde uønsket i Tyskland, men fik lov til at vende hjem til OL i Berlin i 1936, hvor hun fægtede for Adolf Hitlers Tyskland.

Helene Mayer vandt sølv i fægtning og heilede for Hitler til OL i Berlin i 1936, selvom hun var halvt jøde. (Foto: Past Pix © Getty Images)

Klokken er 15:00 onsdag den 5. august 1936. De afgørende dyster i kvindernes fægtekonkurrence ved OL i Berlin er netop gået i gang.

Blandt bejlerne til medaljerne er tyske Helene Mayer. Hun er et kæmpe fægtetalent, der vandt sit første tyske mesterskab i 1925 i en alder af blot 14 år. Tre år senere vandt hun OL-guld i Amsterdam og blev de efterfølgende år lidt af en darling i Tyskland.

Denne gang rækker evnerne dog kun til sølv, mens ungareren Ilona Schacherer-Elek løber med guldet. På medaljeskamlen løfter Mayer sin højre arm i en nazihilsen til føreren, hvilket var obligatorisk for tyske medaljetagere ved legene.

Det bemærkelsesværdige er, at Helene Mayer er halvt jøde. Af samme årsag har hun ikke haft tysk grund under fødderne i flere år. Da Adolf Hitler sætter sig i kanslersædet i 1933, går der kort tid, før Helene Mayer bliver smidt ud af sin tyske fægteklub Offenbacher Fechtclub og er uønsket i sit hjemland. Herefter bor hun i Californien, indtil hun i anledning af OL i Berlin i 1936 bliver hentet hjem til Tyskland under trusler mod hendes familie.

Mayer drømte om fordums storhed

Derfor er det også stadig et mysterium for historikere, hvorfor hun stillede op til legene for det nazistiske Tyskland. Fægteren døde af kræft i 1953 og nåede aldrig selv at sætte ord på sit kontroversielle valg.

En af dem, der har søgt en forklaring, er Susan Bachrach, der er historiker på United States Holocaust Memorial Mueseum. Hun mener, at Helene Mayer var en målrettet sportskvinde, der drømte om mere hæder og den storhedstid, hun oplevede som ung i Tyskland.

- Hun var ekstremt konkurrenceorienteret og en national sportsheltinde i Tyskland, inden nazisterne kom til magten. Hun virkede naiv i forhold til de ting, der skete i Tyskland, efter Hitler kom til, forklarer Susan Bachrach i en mail til DR Historie og fortsætter:

- Hun boede i Californien, langt fra Tyskland, og tilsyneladende håbede hun på, at hun kunne genvinde noget af sin gamle storhed, hvis hun kunne tage guld ved legene i Berlin.

Helene Mayer dyrkede ikke sin jødiske herkomst særlig meget. Ifølge The Guardian voksede hun op i et sekulært hjem og gik i kristen skole. Som blot 17-årig vandt hun OL-guld og blev en kæmpe stjerne. Der blev blandt andet fremstillet hundredetusindevis af små figurer af fægteren, der stod rundt omkring i tyske hjem, og hun modtog rigsregeringens ærespris til et teselskab hos rigspræsident Paul von Hindenburg. Så da hun slog sig ned i Californien for at studere efter OL i Los Angeles i 1932, forlod hun Tyskland som folkehelt.

Nazisterne skruede ned for jødehadet

Men hendes hjemland ændrede sig, da nazisterne kom til magten.

Nürnberglovene, der blev vedtaget i 1935, stod i skarp kontrast til de olympiske idealer om, at alle kan deltage uanset race, klasse eller tro. Derfor havde den Internationale Olympiske Komite (IOC) brug for, at Tyskland stillede med en jøde for at vise, at de accepterede de olympiske idealer og for at undgå de boykot, som flere lande truede med.

Det forklarer professor i idræt på SDU Jørn Hansen.

- Man modificerede jødeopfattelsen under legene, fordi der havde været en international debat om, hvorvidt Tyskland kunne garantere overholdelsen af det olympiske charter. Derfor lovede nazisterne IOC, at man ville leve op til alle regler, og jøder selvfølgelig kunne deltage, hvis de var dygtige nok. Og den slugte IOC, forklarer Jørn Hansen.

Nazityskland inviterede Mayer, der paradoksalt nok lignede prototypen på nazisternes ariske ideal med blå øjne og lyse fletninger. Ifølge Jørn Hansen blev planen med OL at gøre det til et udstillingsvindue for Tyskland. Selv kunne Hitler dog ikke se, hvad han skulle bruge de forestående lege til, da han blev rigskansler i 1933.

Hitler var ikke synderligt interesseret i sport. Han var interesseret i legemsøvelser, fordi det kunne gøre folk til gode soldater, forklarer Jørn Hansen.

Propagandaminister Joseph Goebbels så til gengæld et stort potentiale i legene til at vise omverden, hvad det nye Tyskland kunne. Så opdraget var fra start, at legene skulle være en succes, også selvom man måtte file lidt på ideologien.

Helene Mayer (til højre) og Nedo Madi (til venstre) fægter i en træningskamp i 1928. (Foto: Ullstein Bild © Getty Images)

Forberedte krig i det skjulte

Mens Tyskland skruer charmen på i offentligheden, kører nazisternes skruppelløse planer videre bag scenen. I juni udkom Oliver Hilmes bog ’Berlin 1936 - seksten dage i august’, hvor han blandt andet beskriver, hvordan Hitler i august måned begyndte at skrive på det memorandum, der skulle danne grundlag for Anden Verdenskrig.

Memorandummet slutter med to følgende opgaver, han forlanger udført. Den første opgave omhandler, at den tyske hær skal være klar til krig om fire år. Den anden opgave, Hitler forlanger udført, er, at den tyske økonomi skal være klar til krig om fire år. Og om tre år begynder Anden Verdenskrig.

OL i Berlin i 1936. Adolf Hitler kører forbi jublende menneskemængder, inden legene begynder. (Foto: Past Pix © Getty Images)

Samtidig er nazisterne ved at opføre KZ-lejren Sachsenhausen og yder støtte til et statskup i Spanien. Det sker i al hemmelighed, for den gode stemning i Berlin skal ikke spoleres under legene. Men nazisterne er klar til at skrue bissen på igen, når OL’s projektørlys slukkes.

Ifølge Oliver Hilmes bog, skriver Goebbels 7. august 1936 i sin dagbog: ”Efter olympiaden bliver vi rabiate. Så bliver der skudt.”

Helene Mayer rejste året efter til VM i fægtning og vandt. Men ingen i Tyskland interesserede sig for den tidligere stjerne. Hun måtte sande, at landet var et andet, end det hun forlod få år inden. Hun blev amerikansk statsborger og endte med at undervise amerikanske soldater i tysk, inden de drog over Atlanten for at kæmpe.

Facebook
Twitter