Langsommere, lavere, slappere: OL-atleter i kø hos burgergigant

En McDonalds-restaurant lige udenfor atleternes by i Rio de Janiero uddeler gratis mad til stor glæde for mange deltagende.

Se interviewet med Christopher Juul-Jensen i playeren herover.

Heldigvis finder et OL kun sted hvert fjerde år og er her begrænset til en begrænset varighed af 17 dage.

Havde frekvensen været hyppigere og varigheden længere kunne det nemlig godt være, at der var en del af atleterne, der ville få problemer med at leve op til det olympiske motto: Citius, Altius, Fortius – eller på dansk: Hurtigere, Højere, Stærkere.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har nemlig valgt at placere en midlertidig McDonalds-restaurant klods op ad atleternes by i Rio de Janeiro i et område kaldet Village Plaze. Et område, hvor pressen kan møde OL-deltagerne og lave interviews m.m.

Det kan umiddelbart forekomme absurd, men forklaringen skal findes i, at den amerikanske fastfoodgigant har været storsponsor til OL siden 1976.

Og blandt de mange butikker og restauranter i Village Plaza er McDonalds den suverænt mest populære, hvis popularitet vel at mærke bedømmes ud fra længden af kø.

Cheeseburgerkonkurrence efter endt deltagelse

En af de atleter som frekventerer den amerikanske burgergigants restaurant er cykelrytteren Christopher Juul-Jensen.

- Jeg har været der. Det lyder som en forfærdelig undskyldning, men det har været for at få en kop kaffe. Men når enkeltstarten er slut, så vil jeg udnytte, at McDonalds er gratis. Og så meget som overhovedet muligt.

En flok atleter fra Cameroun fik stillet sulten, men var ikke meget for at snakke om deres besøg på McDonalds. (© DR Sporten)

- Jeg har ikke haft en pause efter Tour de France, og jeg er her 48 timer efter, at jeg er færdig med at køre, så jeg kan måske lave en konkurrence med mig selv.

- Så må vi se, hvor mange cheeseburgere jeg kan spise på tid, lyder det med et smil på læben fra rytteren, der til daglig kører for Orica-BikeExchange-holdet.

Junkfood-stress

Hvorfor vælger verdens bedste atleter - der har trænet i fire år op til OL og for manges vedkommende have levet på en streng diæt - så at spise burgermad lige op til, at de skal i konkurrence?

- Det er jo gratis, så jeg tror, at nogle atleter bliver helt stresset over det. Så de hamstrer burgere og pommes frites og så ved de ikke, hvad de skal gøre med det, fortsætter en smågrinende Christopher Juul-Jensen.

- Jeg har hørt, at det er den McDonalds i Rio, der sælger flest burgere.

De forærer jo også ligefrem maden væk.

- Det er rigtigt. Det er en dårlig forretning. Det giver ingen mening, slutter den danske landevejsrytter.

Burger-sky verdensmester

Det er nu ikke alle cykelryttere, der som Christopher Juul-Jensen nøjes med en kop kaffe, når de frekventerer McDonalds.

For kort tid efter kommer den belgiske stjerne og eks-verdensmester Philippe Gilbert nemlig gående ud af restauranten med en burger i den ene hånd og en milkshake og en kop kaffe i en holder i den anden.

Philippe Gilbert skydte sig at lægge sin burger ned foran sig, inden billedet blev taget. (© DR Sporten)

Han er dog ikke meget for at vise sine indkøb frem og har heller ikke den store lyst til at snakke om sit besøg på McDonalds.

Søger væk fra maden i atleternes by

En anden atlet, der også er faldet for fristelsen til omgang gratis tomme kalorier er den marokkanske fægter Youssra Zakari.

- Det er selvfølgelig ikke i orden, at jeg spiser her. Min træner ville ikke være begejstret, hvis han fik det af vide. Men det den eneste gang, at jeg har været her. Det er også sidste gang, at jeg kommer her, inden jeg skal konkurrere.

Hvordan er maden i restauranten inde i atleternes by?

- Den er egentlig ganske varieret.

Men er det godt?

- Maden kunne måske være bedre derinde. Det er nok også derfor, at jeg sidder her på McDonalds, slutter Youssra Zakari.

Svømmeren Nada Albedwawi fra De Forenede Arabiske Emirater har også valgt at henlægge aftenmåltidet til den amerikanske burgerrestaurant.

- Der er selvfølgelig ikke optimalt, at spise McDonalds-mad, men det er den eneste gang, at jeg gør det. Jeg må jo træne det væk i morgen, siger hun med et smil.

- Hjemme i Emiraterne spiser jeg aldrig McDonalds, men der er det generelle udbud af mad også meget mere varieret, end det er inde i atleternes by, slutter Nada Albedwawi.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk