OVERBLIK: De hyppigst brugte dopingpræparater

Hvilke dopingpræparater atleter benytter, afhænger af om sportsgrenen er overvejende fysisk krævende eller udholdenhedskrævende, fortæller Antidoping Danmark.

(Foto: Grafik Mie Hvidkjær © DR Nyheder)

En ny dopingskandale ruller efter en WADA-rapport konkluderer, at den russiske stat har været involveret i et omfattende dopingprogram og svindel med positive dopingprøver.

Men hvilke dopingpræparater bliver oftest benyttet, og hvilken effekt har dopingen på atleternes præstation?

For at få svar på disse spørgsmål har DR Nyheder talt med Jakob Mørkeberg, videnskabelig konsulent hos Antidoping Danmark, som tidligere har forsket i EPO og bloddoping.

Han har listet de hyppigste typer af doping, som sportsudøvere benytter sig af.

(Foto: Grafik Mie Hvidkjær © DR Nyheder)

Anabolske steroider tager man hovedsageligt for at få noget styrke og muskelvækst. Det er oftest atleter i styrkerelaterede idrætsgrene som vægtløftning, kuglestød og sprintdiscipliner som benytter sig af denne type af doping. Blandt andet blev den amerikanske sprinter Ben Johnson testet positiv for anabolske steroider under OL i Seoul i 1998. Brug af anabolske steroider kan give en række følgeskader såsom dårlig fertilitet og skader på de indre organer. Det giver også en øget risiko for blodpropper, og det ændrer på ens humør, hvor man ser folk blive depressive.

(Foto: Grafik Mie Hvidkjær © DR Nyheder)

Den type doping bliver typisk brugt i udholdenhedsidrætsgrene, hvor leveringen af ilt til musklerne er begrænsende for ens præstation. Det EPO og bloddoping gør, er at det øger antallet af røde blodceller, som transportere ilten rundt til musklerne, hvor de bliver afgivet. EPO og bloddoping forbinder man med cykelsport, fordi det påvirker atletens udholdenhed. Man rykker simpelthen grænsen for, hvornår man bliver træt. Ved brug af EPO og bloddoping kan cykelrytteren træde flere watt, før man bliver træt, fordi der kommer mere ilt ud til musklerne. Også i langrend, triatlon og andre idrætsgrene der kræver udholdenhed, er atleter blevet testet positive for epo og bloddoping. Brug af EPO og bloddoping giver en øget risiko for blodpropper, da hele formålet er at gøre blodet tykkere, hvilket gør, at blodet får sværere ved at løbe gennem blodårerne.

(Foto: Grafik Mie Hvidkjær © DR Nyheder)

Væksthormon har både en effektmuskelvæksten men er samtidig fedtforbrændende. Og så giver det nogle stærkere sener og led, så typisk bruges væksthormon i kombination med steroider. Hvis man tager steroider kan man opnå så stor muskelmasse, at sener og led ikke kan holde til det, så derfor tager man væksthormon, så man også får styrket den del af kroppen. Testen for væksthormon er relativ ny, men der nogle rugbyspillere, der er blevet testet positiv. Atleter der benytter sig er væksthormon er typisk idrætsgrene hvor styrke er afgørende såsom vægtløftning og kuglestød. Ved brug af væksthormon er der risiko for, at man får en abnorm vækst i hænder og tunge samt ændre ens fedtprofil i blodet hvilket kan give overforkalkning og blodpropper.

(Foto: Grafik Mie Hvidkjær © DR Nyheder)

Stimulerende stoffer som eksempelvis amfetamin har en opkvikkende effekt, som gør, at man er mere ’klar’. Det påvirker hjernen og har en opkvikkende effekt. Det kan man have brug for i mange forskellige idrætsgrene, for eksempel hvis man står på startlinjen eller skal i bokseringen. Brug af eksempelvis amfetamin kan give atleten afhængighed og føre til en overbelastning af hjertet.

Facebook
Twitter