PORTRÆT Den lille dronning kan blive den største

Gymnastikfænomenet Simone Biles har udsigt til at blive en af OL's store medaljeslugere.

Simone Biles under træningen forud for konkurrencerne ved OL i Rio de Janeiro, hvor amerikaneren har udsigt til at vinde flere guldmedaljer. I alt er hun med i seks konkurrencer. (Foto: Dylan Martinez © Scanpix)

Ved mange forskellige Olympiske Lege har der været gymnaster, som har præsteret så flot, at de er blevet udnævnt til darlings eller dronninger, og en del af dem huskes af mange verden over.

Der var eksempelvis rumænske Nadia Comaneci, der imponerede ved Legene i Montreal 1976 og blev den første til at score karakteren 10, som var lig med den perfekt præstation frem til 2006, hvor karaktersystemet blev ændret.

Og der var amerikanske Mary Lou Retton, som med sit store smil og sit guld i mangekampen stadig huskes af mange fra OL i Los Angeles i 1984. For blot af nævne et par af de mest markante i OL-historien.

Bedste kvindelige gymnast

Ved dette OL er Simone Biles fra USA har udsigt til ikke bare at vinde adskillige guldmedaljer, men også til at til at blive en gymnastikdronning, der virkelig vil blive husket.

Simone Biles var tre måneder for ung til at deltage ved OL i London i 2012. (Foto: damir Sagolj © Scanpix)

Den 19-årige amerikaner er således allerede blevet kaldt den bedste kvindelige gymnast nogensinde. Især fordi hun er den første, der er blevet verdensmester i mangekamp hele tre gange i træk; fra 2013 til 2015.

I alt har den kun 142,34 centimeter høje gymnast vundet 10 guldmedaljer ved de seneste tre verdensmesterskaber.

Dermed er Simon Biles allerede kvinde, der har haft størst succes ved VM i gymnastik målt på guldmedaljer. Så hun er allerede den internationale gymnastikdronning, men i OL-sammenhæng er hun helt ny.

Guld i holdkonkurrencen

I aften afvikles kvindernes holdkonkurrence, og her kan Simone Biles vinde sit første OL-guld, og meget skal gå galt, hvis det ikke sker. USA lå nummer et efter søndagens kvalifikation, og hun scorede naturligvis flere point end alle andre.

Simone Biles (til venstre) sammen med holdkammeraterne under søndagens kvalifikation. Fra venstre mod højre: Gabby Douglas, Madison Kocian, Lauren Hernandez og Alexandra Raisman. (Foto: Emmanuel Dunand © Scanpix)

I USA er hun for længst blevet en stor stjerne, der rækker langt udover gymnastikken. Eksempelvis er det hende, der pryder forsiden på nummer af det amerikanske magasin Time, der udkom lige inden OL. Men for de fleste TV-seere i eksempelvis Danmark vil hun sikkert være et helt nyt navn.

Udover Simone Biles' evner i de forskellige discipliner vil mange sikkert især lægge mærke hendes kraftfulde udstråling. Selv om hun er lille, er hun nemlig særdeles muskuløs, men samtidig teknisk dygtig, hvilket har medvirket til, at hun kan udføre akrobatiske elementer, som de fleste af hendes rivaler kun er i stand til at drømme om.

Adopteret som tre-årig

Sidste sommer blev Simone Biles færdig med sin high school og blev derefter professionel. I slutningen af 2015 tegnede hun en stor sponsorkontrakt med Nike, og på grund af mange indtægter er hun også blevet kaldt $imone.

Simone Biles ved et pressemøde i marts 2016. (Foto: TODD WARSHAW © 2016 Getty Images)

Da hun blev født, var der ellers ikke meget, der tydede på, at hun en dag ville blive en verdensstjerne, der en dag ville tjene mange penge.

Som tre-årig blev hun sammen med sin søster adopteret af sin bedstefar og hans kone, idet deres mor på grund af stof- og alkoholmisbrug ikke var i stand til at tage sig af dem.

Da Simone Biles var seks år, snusede hun til gymnastikken, og siden er det så kun gået en vej for hende. Og kulminationen kommer formentlig i løbet af den næste uges tid, hvor hun kan træde ind i OL-historien som en af tidernes helt store kvindelige gymnaster.

Simone Biles har gode mulighed for at vinde fire-fem guldmedaljer ud af seks mulige, og lykkes det, kan den lille gymnastikdronning blive en af de største ved Legene i Rio de Janeiro. Måske endda den allerstørste.

Kvindernes holdfinale kan følges i aften på DR1 fra 20.55.

Facebook
Twitter