ANALYSE 49’er FX – en nådesløs finale: Dansk sølv i vente

Sejlsporten har gemt det bedste til sidst. DR Sportens sejlsportsekspert håber, der er en medalje mere til de danske sejlere.

Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen kan meget vel snuppe guldet i aften. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)

Efter et langt og dramatisk stævne har vi en historisk tæt finale i kvindernes 49’er Fx

4 nationer kan vinde guld, men de samme fire nationer kan blive nummer fire.

De ligger historisk tæt med de tre førende både på 46 point- og nummer 4 på 47 point. Den båd, der kommer først vinder guld. Den båd, der har de andre foran sig, ryger ud af medaljerækken. Det bliver nådesløst! Og det bliver dette OLs sidste sejlads.

Mit bud på rækkefølge hedder Spanien, Danmark, Brasilien og New Zealand.

Spanien på guldpladsen, fordi de har vist sig som de hurtigste, når vinden for alvor fylder ind. Og vejrmeldingen siger lige nu, at medal race skal afgøres i god solid luft, altså de forhold den spanske båd har hevet førstepladser hjem i igennem hele stævnet.

Danmark tager sølvet

Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen som sølvmedaljevindere. De sejler næsten lige så hurtigt som spanierne, og har klart de bedste manøvrer af alle. Til deres fordel er, at de ikke længere skal tænke på den diskvalifikation, de har slæbt rundt på siden første sejlads i den indledende serie. De kan altså starte aggressivt, hvilket de har afholdt sig fra igennem det meste af serien. De sejler stærkt. Og de er mentalt stærke.

Brasilien på bronzepladsen. De er ikke helt så hurtige, når vi får solid mellemluft. De har lavet enkelte uforklarligt dårlige placeringer i løbet af stævnet, og så må de for alvor mærke hjemmebanepres.

New Zealænderne har sejlet solidt, men mangler lige det sidste i at kunne følge de tre øvrige. De har først og fremmest holdt sig inde i kampen ved at sejle solidt hele vejen.

Race med tilbageholdt åndedræt

Medal race kommer til at tage ca 40 minutter, og med den vejmelding vi har lige nu, så bliver det 40 minutter med tilbageholdt åndedræt.

Det gælder om at vinde starten, komme først til første mærke. Og derfra bliver det et langt forsvar. Mit bud er at en af de her fire ender med at vinde sejladsen. De sejler markant hurtigere end de øvrige i medal race, og har alle vist de kan sejle sig op igennem feltet. Den del betyder mindre, når der kun er 10 både i et medal race.

Jena og Katja har igennem hele stævnet vist en fighterånd og mental styrke, der minder om Anne-Marie Rindoms. De vil vinde, de sejler næsten lige så stærkt som spanierne, og de har feltets bedste manøvrer. Hvis de kommer først til første mærke, tror jeg på de vinder. Og de vil kæmpe til sidste blodsdråbe for at få den medalje de fortjener! Det bliver et brag af en finale!

Facebook
Twitter