Dansk OL-håb: Sejlsportens protestsystem er oldnordisk

Den danske 49er blev i weekenden diskvalificeret i en OL-sejlads uden et eneste bevis, hævder Jonas Warrer.

Her ses Jonas Warrer og Christian Peter Lübeck i den danske 49er. (Foto: Brian snyder © Scanpix)

Sejlerne Jonas Warrer og Christian Peter Lübeck i den danske 49er blev i weekenden fældet af en østrigsk protest ved OL i Rio.

Protesten fik store konsekvenserne for den danske duo, da østrigerne fik medhold, hvilket betød, at Warrer og Lübeck blev diskvalificeret og dermed mistede tredjepladsen i den samlede stilling.

Jonas Warrer mener, at danskerne kan føre bevis for, at protesten aldrig blev afgivet af østrigerne ude på vandet, hvilket den skal ifølge reglerne. Sejlerne i den polske båd var ifølge Warrer vidner til episoden.

- Hele protestsystemet i sejlsport er oldnordisk, mener Jonas Warrer.

- Vi har en jury, som ikke er interesseret i at se på konkrete, objektive beviser, der er til stede som en GPS-tracker. Det bruger de ikke.

- Der kan man nøjagtigt se, hvor vi, den østrigske båd og Polen ligger, men det kigger de ikke på. De ser ikke på, om der måske er noget video til at få facts på plads, siger OL-guldvinderen fra Beijing.

- I Danmark vil man mene, at sådan en retssal hører hjemme i en bananrepublik, tilføjer han.

Chikane og protest

Jonas Warrer mener, at man direkte kan spekulere i at chikanere hinanden ved at benytte det tilfældige protestsystem. Dermed kan man få hårde konkurrenter langt ned i stillingen ved at smide en protest - måske ligefrem opfinde den.

- Hvis du er dygtig, kan du gå ind og give din version i en sag uden vidner og beviser - og hive en anden ud.

- Du kan gå ind og opfinde en situation ude på vandet og få en anden disket. Du er ikke uskyldig, indtil andet er bevist.

- Jeg vil ikke tage stilling til, hvordan Østrig er gået ind til den her sag. Men jeg ved, at vi ikke hørte noget ude på vandet. Polakkerne, der var vores vidner, hørte heller ikke protesten, siger han.

Et af Jonas Warrer og Christian Peter Lübecks store problemer er, at polakkerne pludselig har ændret forklaring. Overfor juryen forklarede polakkerne, at de var meget længere væk fra episoden, end de reelt var.

De lyver

Den polske båd har tilsyneladende valgt at lyve med henblik på at få den danske båd diskvalificeret.

- Polakkerne var vores vidner, men det fremgår af GPS-tracking, at de er to bådslængder væk. Overfor juryen siger de, at de er 200 meter væk og ikke kan høre noget.

- I den situation kunne juryen godt kigge på GPS.

- Det er ikke så underligt, at Polen lige pludselig siger noget andet. Hvis vi røg ud, så ville de selv få en større chance for at vinde, siger Jonas Warrer.

Før tirsdagens 9., 10., og 11. sejlads indtager den danske 49er en samlet niendeplads i stillingen.

De ti bedste både skal torsdag kæmpe om OL-medaljerne i et afsluttende medal race.

/ritzau/

Facebook
Twitter