13-årig skal svømme mod Mie Ø. Nielsen ved OL

Den yngste OL-deltager er kun 13 år og 255 dage, når hun hopper i vandet ved OL i Rio.

19-årige Mie Ø. Nielsen virker næsten gammel, når man sammenligner hende med OL-konkurenten Gayruja Singh på 13 år. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Den nepalesiske svømmer Gaurika Singh bliver den yngste af cirka 10.000 atleter ved det forestående OL i Rio.

Når hun deltager i de indledende heats i 100 meter rygsvømning på søndag, vil hun være 13 år og 255 dage gammel. Det er den samme disciplin, som Mie Ø. Nielsen stiller op i. Men i modsætning til Nielsen, så bliver Rio 2016 det første OL for Gaurika Singh.

- Det er ret vildt, men også en smule uvirkeligt, siger Gaurika Singh.

- Jeg ville virkelig gerne til OL, men jeg var ikke sikker på, om jeg var for ung. Da jeg fik OL-billetten for en måned siden, var det et stort chok, siger hun.

Skæbnen har også spillet en birolle i, at teenageren når med til OL.

Overlevede voldsomt jordskælv

Gaurika Singh bor i London med sin familie, men sidste år var hun hjemme i Nepal til de nationale svømmemesterskaber på et uheldigt tidspunkt. Det var samtidig som et jordskælv hærgede landet, og 9000 mennesker mistede livet.

Sidste år ramte et forfærdeligt jordskælv Katmandu. Billedet her er fra forstaden Sankhu. (Foto: © Athit Perawongmetha, Scanpix)

Singh søgte ly under et bord i en lejlighed på femte sal i Katmandu, mens jordskælvet var på sit værste.

- Heldigvis var det en ny bygning, så den faldt ikke sammen lige som flere af de andre tæt på, siger Singh.

Singh stiller op i samme disciplin som det danske medaljehåb Mie Østergaard Nielsen. Startlisterne er endnu ikke udgivet, så det er ikke sikkert at de to kommer i det samme heat.

Mie Ø. Nielsen var også med ved OL i London for fire år siden. Dengang blev hun slået ud allerede i indledende heat i 100 og 200 m rygsvømning. Hun var desuden med til at blive nummer seks i 4 x 100 m fri og nummer syv i 4 x 100 m medley. I år et hun et af de danske medaljehåb.

Ældre end "henrivende Inge"

Selvom 13 år og 255 er meget ungt, så er Gaurika Singh en hel del ældre end "lille henrivende Inge" Sørensen. Danmarks yngste medaljevinder var kun 12 år og 24 dage, da hun ved OL i Berlin 1936 svømmede sig til en bronzemedalje i 200 meter bryst.

Kælenavnet "henrivende Inge" stammer fra Gunnar "Nu" Hansens radioreportager fra legene i Berlin.

Her ses Inge Sørensen, den lille henrivende Inge, ved OL i 1936. (Foto: © Ukendt/Scanpix, Scanpix)

/ritzau/AFP/DR