ANALYSE Den russiske dopingskandales danske klimaks

Svømmeren Yulia Efimova kan i nat igen blive Rikke Møller Pedersens onde ånd.

Den tidligere dopingdømte russer Yulia Efimova vandt OL-sølv i 100 meter brystsvømning. I nat er hun med i finalen på den dobbelte distance, hvor Rikke Møller Pedersen er en af konkurrenterne.

Inden De Olympiske Lege i Rio de Janeiro begyndte, var det tydeligt, at den russiske dopingskandale ville kaste en skygge over Legene. Hvor kraftig den har været den første lille uges tid afhænger nok af øjnene, der ser.

Men der er ingen tvivl om, at skyggen set med danske øjne når sit sportslige klimaks under svømmefinalerne natten til fredag, og det skyldes, at Rikke Møller Pedersen kommer i en direkte duel med den russiske svømmer Yulia Efimova.

De to bejler begge til en medalje i finalen i 200 meter brystsvømning, og for mange - især svømmere - er Yulia Efimova mere end nogen anden "ansigtet" på Ruslands systematiske brug af doping.

I første omgang var det ellers ikke meningen, at Yulia Efimova skulle have lov til at deltage ved OL.

WADAs rapport

Da det internationale antidoping-agentur WADA offentliggjorde den såkaldte McLaren-rapport om, hvordan den russiske stat blandt andet har medvirket til, at skjule positive dopingprøver, havde rigtig mange håbet på, at den internationale olympiske komité IOC ville udelukke alle russiske sportsfolk fra Legene.

Inden OL vurderede DIF's formand Niels Nygaard, at alle russiske sportsfolk burde udelukkes fra Legene. Men det endte med, at flertallet alligevel fik lov til at deltage. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Men IOC lod det være op til de internationale specialforbund at afgøre, om russiske sportsfolk måtte være med, og langt de fleste har givet grønt lys til dem. Til gengæld besluttede IOC, at tidligere dopingdømte sportsfolk ikke måtte være med ved Legene.

Yulia Efimova er tidligere dopingdømt. Hun blev i 2014 tildelt to års karantæne, med tilbagevirkende kraft fra efteråret 2013. Det gik altså ikke udover hendes guldmedaljer fra VM i 2013, i 50 og 200 meter brystsvømning, og her kommer Rikke Møller Pedersen så ind i billedet.

Rikke Møller sattte verdensrekord i semifinalen i 200 meter brystsvømning ved VM i 2013, men måtte nøjes med sølv i finalen - efter Yulia Efimova.

I december samme år vandt Yulia Efimova guld ved kortbane-EM i Herning på samme distance foran Rikke Møller Pedersen. Den guldmedalje overtog danskeren siden hen - på grund af russerens dopingdom - men uden at kunne glæde sig over den - fordi det ikke var ved begivenheden, at hun "vandt".

I marts i år blev den 24-årige russer testet positiv for brug af meldonium, men da det stof er nyt på den forbudte liste, slap hun for straf, da hun erklærede, at hun havde taget det - inden det kom på den liste.

Ikke straf to gange

Den internationale sportsdomstol omstødte i sidste uge IOC's beslutning med det argument, at man ikke kan blive straffet for den samme forseelse to gange. Så Yulia Efimova er altså med i det olympiske bassin, og i 100 meter brystsvømning, hvor Rikke Møller Pedersen ikke kom i finalen, endte hun med at vinde sølv.

Den 27-årige Rikke Møller Pedersen har endnu ikke vundet en OL-medalje. I nat er hun med i finalen på sin favoritdistance. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

I forbindelse med finalen blev russeren buhede ud af mange tilskuere, og flere konkurrenter udtalte sig kritisk om hendes deltagelse. Og da svømning er en af de største og mest mediedækkede sportsgrene ved OL, er Yulia Efimova allerede en af de mest omtalte deltagere ved OL, og den nok mest kendte af alle de russiske deltagere.

Yulia Efimova gik i nat videre fra semifinalerne i 200 meter brystvømning i den sjette hurtigste tid, og det, der især set med danske øjne gør finalen natten i morgen til noget helt specielt, er, at Rikke Møller Pedersen havde den femtebedste tid. Dermed tyder meget på, at de to kommer til at være meget jævnbyrdige i finalen.

Vinder ikke guld

Jeg tror ikke, der er nogen af dem, som kommer i nærheden af guldet, men det kan sagtens tænkes, at de kommer til at duellere om bronzemedaljen. Og dermed bliver international sportspolitik og danske OL-ambitioner for alvor hvirvlet ind i hinanden.

På den ene side er dansk svømning under pres. Selv om Danmark har en gylden generation af kvindelige svømmere, der især de seneste seks-syv år har vundet et hav af VM- og EM-medaljer, blev det lidt skuffende ikke til en eneste OL-medalje i 2012, og det vil ligeledes være en stor skuffelse, hvis det heller ikke bliver tilfældet denne gang.

Rikke Møller Pedersen (til venstre) med sin sølvmedalje efter finalen i 200 meter brystsvømning ved kortbane-EM i 2013. Yulia Efimova (i midten) står med guldmedaljen, mens bronzen gik til russeren Vitalina Simonova. Siden mistede Yulia Efimova guldet på grund af en dopingdom. (Foto: claus fisker © Scanpix)

På den anden side er der den russiske dopingskandale og den efterfølgende politiske konflikt, der kommer til at vare i lang tid efter OL, og som på grund af Ruslands rolle har storpolitiske dimensioner.

Den onde ånd

På det personlige plan er der så Rikke Møller Pedersens forhold til Yulia Efimova, som allerede for længe siden er blevet tildelt en rolle som danskerens ond ånd.

I første omgang fordi Yulia Efimova vandt VM-guld i 2013 for snuden af Rikke Møller Pedersen. Dernæst på grund russerens dopinghistorik og dens indflydelse på danskerens resultater.

Rikke Møller Pedersen har også udtalt sig meget kritisk om sin ond ånd, og ikke mindst set fra hendes side vil den værst tænkelige situation i nat være, at hun bliver nummer fire, mens Yulia Efimonva snupper en medalje. Men det er ikke et urealistisk scenarie.

Facebook
Twitter