Mangler en medalje: OL-presset er vokset på de danske svømmere

Danmark har fortsat medaljechancer i svømning, men de er blevet mindre det seneste døgn.

Jeanette Ottesen og Rikke Møller Pedersen (i baggrunden) er to af Danmarks bedste svømmere nogensinde. Men de har aldrig vundet en OL-medalje.

Historien om de kvindelige danske svømmeres succes de seneste ti år er en af de største succeshistorier i dansk sport i nyere tid. Det er blevet til et hav af EM- og VM-medaljer, og rigtig mange af dem har været af guld.

Men kigger man kun på De Olympiske Lege, er succeshistorien ikke er særlig synlig.

Lotte Friis vandt overraskende bronze i 800 meter fri ved Legene i Beijing i 2008, og det er faktisk den eneste medalje, som danske svømmere har vundet - siden 1988, hvor Benny Nielsen snuppede en sølvmedalje.

Ved OL i 2012 London regnede stort set alle ellers med, at det ville blive til mindst en medalje. Trioen Jeanette Ottesen, Rikke Møller Pedersen og Lotte Friis var alle oplagte medaljekandidater, og i mine øjne lignede sidstnævnte en stensikker medaljetager på 800 meter-distancen.

Skuffede i finalen

Men hun sluttede på en overraskende og skuffende femteplads i en finale, hvor den dengang 15-årige Katie Ledecky vandt guld og fik sit helt store gennembrud. På 400 meter gik det lidt bedre - her blev hun nummer fire.

Rikke Møller Pedersens bedste placering var en fjerdeplads i 200 meter brystsvømning, mens Jeanette Ottesen toppede med en sjetteplads i 100 meter butterfly.

Rikke Møller Pedersen har siden 2013 haft verdensrekord i 200 meter brystsvømning. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Her ved dette OL har de danske svømmere nu været i bassinet i to dage, og i nat havde Jeanette Ottesen umiddelbart sin bedste chance for at vinde en medalje. Men i favoritdisciplinen 100 meter butterfly blev det til en kedelig 8. plads i finalen.

Rikke Møller Pedersen kom i modsætning til for fire år siden ikke videre fra semifinalen i 100 meter brystsvømning, og Lotte Friis kom ikke i finalen på 400 meter fri. Og på den dobbelte distance er hun (ikke længere) en oplagt medaljekandidat.

Fra trio til kvartet

Den stærke trio fra OL i London er siden blevet udvidet til en kvartet, hvor Mie Ø. Nielsen ifølge manges vurdering endda er det bedste bud på en dansk svømmedalje her i Rio de Janeiro. Og den 19-årige rygsvømmer har egentlig gjort det fint nok her ved sit første OL.

Mie Ø. Nielsen blev i nat nummer to sin semifinale, men havde sammenlagt kun den sjettebedste tid. Så hun skal oppe sig, hvis det skal blive til medalje i 100 meter rygsvømning natten til tirsdag. Selv om det er hendes favoritdistance, hvor hun vandt EM-guld i både 2014 og tidligere i år.

Mie Ø Nielsens far er Benny Nielsen, som vandt sølv ved OL i Seoul i 1988. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Af oplagte medaljechancer er derudover så Rikke Møller Pedersen i 200 meter brystsvømning tilbage. Her svømmes finalen på torsdag.

Det er altså endnu for tidligt at konkludere noget med hensyn til de danske svømmeres samlet indsats her ved OL.

Men der er ingen tvivl om, at dansk svømning er under et hårdt pres i disse dage - og presset er vokset yderligere de sidste par dage. For man skal tænke på, at det ikke kun handler om medaljer ved dette OL. Det handler også om medaljer i hele denne gyldne epoke, som først for alvor begyndte efter Legene i 2008.

Jeanette Ottesen er med 47 medaljer ved EM og VM den mest vindende danske svømmer nogensinde. Men ligner nu ligner den 28-årige svømmer, der også er med i 50 og 100 meter fri, en, der aldrig vinder en OL-medalje.

OL i Tokyo i 2016

Rikke Møller Pedersen er 27 år, og Lotte Friis er 28 år, så ved OL i 2020 i Tokyo er det formentlig kun Mie Ø. Nielsen af de fire, der vil være med.

Det behøver ikke at betyde, at den succesfulde svømme-epoke, der nu har varet i mange år, er ved at være forbi. Men der er her og nu ikke udsigt til, at vi nogle år frem i tiden kommer til at stå lige så stærkt, som vi har gjort indtil nu i dette årti.

Jeg håber dog ikke, at man om nogle år vil se tilbage på den nuværende epoke, som den, hvor svømmerne havde så stor succes ved VM og EM, men skuffede ved OL. Lige nu er der en risiko for det, men forhåbentlig vinder Mie Ø. Nielsen allerede i nat den medalje, der kan sætte en stopper for de spekulationer.

Vinder hun ikke en medalje, bliver presset på Rikke Møller Pedersen til gengæld enormt forud for hendes forventede finale på torsdag.

Facebook
Twitter