Trods stort dansk OL-hold: Vi er tilfredse med én medalje

Det danske svømmehold kan blive historisk stort, men medaljeambitionerne er afdæmpede.

Lotte Friis og Benny Nielsen er de eneste svømmende medaljetagere ved et OL for Danmark (Foto: TORKIL ADSERSEN © Scanpix)

Lige nu er antallet af Rio-udtagne danske OL-svømmere på 13. Men det antal kan blive udvidet til 16 efter EM på langbane i London i næste uge.

Et historisk højt antal, der kun er overgået én gang, i 1936 i Berlin, hvor der var 18 danske svømmere med. I 1988 i Seoul var der ligeledes et højt antal svømmere med på det danske OL-hold, nemlig 14.

Antallet i Rio kommer altså til at ligge mellem 13 og 16.

- Det er historisk godt. Og hvis vi når over 14 deltagere, så er det absolut det største hold i nyere tid, siger sportschef i Dansk Svømmeunion Lars Green Bach til DR.

- Det er et stærkt signal og en stor anerkendelse af det hårde arbejde, ressourcer og tid, der er investeret af klubber, svømmere, trænere, Team Danmark og af unionen. En stor og flot præstation for dansk svømning, siger han.

Maksimalt 16

I næste uge er der EM på langbane i London, og her kan det danske OL-svømmehold blive større

- Som kortene ligger nu kan vi maksimalt komme op på 16 svømmere. Det er bestemt ikke umuligt, men det forudsætter, at en af vores unge svømmere, Emilie Beckmann, gør det godt i London, og at kvinderens 4x100 m fri holdkap kommer i top 16 på verdensranglisten pr 1. juni, siger Lars Green Bach.

Men på trods af det høje antal OL-svømmere og nogle relativ gode år op til OL i Rio med medaljer til VM og EM, så er medaljeforventningerne afdæmpede hos sportschefen.

- Der er lidt svært med medaljeforventninger, men vores håb er, at vores svømmere leverer bedre resultater, end dem, de er kvalificerede på. Og gør de det, får vi svømmere, der kæmper med om medaljerne, siger sportschefen og fortsætter:

- Vi er glade, hvis vi vinder én medalje. Så er vi tilfredse. Hvis svømmerne lykkes med at levere deres livs præstationer, er dét, det største, de kan opnå. Og kan de lykkes med det, får de også medaljer med hjem, siger Lars Green Bach.

- Vi ved, at medaljer ikke er noget, der bliver uddelt ved indgangen til bassinet, det er noget, der er hård og tæt kamp om. Men en kamp, vi står godt rustet til, siger han.

- Jeg vil være stolt over, hvis de leverer deres livs præstationer, selv om man jo ikke husker fjerdepladser. Men alle vil på skamlen, det er dét, alle drømmer om. Får vi en medalje er vi glade, og får vi flere, er det fantastisk, siger sportschefen.

Smallere palet

Lars Green Bach henviser til, at Danmark kun har vundet få svømme-medaljer ved OL i nyere tid. I 1980 vandt Susanne Nielsen bronze i Moskva, Benny Nielsen vandt sølv i 1988 i Seoul, og i 2008 kom Lotte Friis på skamlen i Beijing iført en bronzemedalje om halsen. Ellers skal man helt tilbage til 1948 og 1936, hvor Danmark også vandt svømme-medaljer ved OL.

- Derudover ved vi heller ikke, hvilke konkurrenter de skal op imod, men der plejer at være et rigtigt højt niveau ved OL. Desuden er der en smallere palet af discipliner ved OL, hvilket gør, at mange svømmere satser på de olympiske discipliner.

- Men vi har svømmere, der skal kæmpe med om medaljerne, så ambitionen er, at vi er med helt fremme.

FacebookTwitter