Mysteriet i Rio: Hvorfor blev vandet grønt?

Vandet i det olympiske udspringsbassin gik pludselig fra klar blå til grumset grøn

  • Dagen før havde vandet samme blå farve som i poolen til højre. Natten over var udspringspoolen til venstre blevet grøn. (Foto: Odd ANDERSEN © Scanpix)
  • I takt med kvindernes synkronspring fra 10-meter-tårnet blev vandet mere og mere grønt. Og til tider decideret uigennemsigtigt som i en mergelgrav. (Foto: Antonio Bronic © Scanpix)
  • Vandets farve generede dog ikke de senere kinesiske vindere. (Foto: MICHAEL DALDER © Scanpix)
  • Et oversigtsbillede af den samme pool. Til højre: Før. Til venstre: Efter. (Foto: MICHAEL DALDER © Scanpix)
1 / 4

Onsdagens helt store samtaleemne ved kaffemaskinerne verden rundt er hverken Michael Phelps’ rekordstore medaljehøst eller tennisstjernen Serena Williams’ overraskende exit.

Nej, det er såmænd farven på vandet. I det olympiske udspringsbassin i Maria Lenk Aquatics Centre i Rio.

Et springbassin, der tidligere på ugen havde den klassiske klorblå farve, som man måske kender fra sin lokale svømmehal.

Men natten til onsdag dansk tid, da kvindernes 10-meter-konkurrence blev afviklet, var farven nærmere grumset grøn. I hvert fald så grumset, så bunden ikke længere var synlig. På tv-billeder lignede det mere en mergelgrav, som kvinderne sprang i, end en diamantklar OL-pool.

Og hvorfor i alverden nu det? Tja, svaret blæser i vinden. Eller flyder i vandet. Ingen ved det rigtigt endnu. Imens de brasilianske arrangører, må man formode, hektisk leder efter et svar og en løsning på problemet, verserer der flere teorier.

- Det skyldes en pludselig voldsom vækst af alger, lød en hurtig forklaring fra Rio-talsmand Mario Andrada ifølge canadiske CBC Sports.

Han kunne samtidig berette, at fænomenet var ufarligt.

- Vi undersøgte poolen på samme måde, som vi gjorde da den var blå. Og resultaterne var nøjagtigt de samme som før, sagde han.

Andetsteds mente en fotograf at vide, at arrangørerne havde glemt at ‘nulstille’ poolen med en ordentlig omgang klor i løbet af natten. En canadisk træner havde den teori, at et filter var gået i stykker og algerne derfor havde overtaget poolen.

Imens twittede både atleter og tilskuere løs om det grønne fænomen. Blandt andre den britiske tårnspringer Tom Daley, der dagen før havde vundet bronze i det samme bassin med sin makker.

- Øehh, hvad skete der lige, spurgte han under et billede af den nu grønne pool.

Ingen ved det rigtigt endnu. Men resultatet står i hvert fald klart. De kinesiske storfavoritter Chen Ruolin og Liu Huixia vandt guldet foran Malaysia og Canada.

Facebook
Twitter