Skal cannabis slettes fra dopinglisten? ’Reglerne er ikke skrevet på stentavler’, siger atletikboss

En af de største sprintstjerner blev udelukket for brug af cannabis kort før OL.

Sha'Carri Richardson var af mange udset som kvinden, der kunne udfordre den dobbelt OL-guldvinder på 100 meter, Shelly-Ann Fraser-Pryce. (Foto: © David W Cerny, Ritzau Scanpix)

Senere i dag er der semifinaler i atletikkens hurtigste løbedisciplin, 100 meter.

Men der manglede én kvinde blandt de startende: Amerikanske Sha’Carri Richardson.

Formegentlig sidder hun på samme tidspunkt hjemme i USA uden fjernsynet tændt og fordøjer skuffelsen over ikke at være i Tokyo.

For det er ikke mange uger siden, at Richardsons store drøm om en OL-deltagelse blev smadret af en dopingprøve, der viste spor af cannabis.

Det kostede en karantæne på én måned, mens hendes tid fra det amerikanske udtagelsesstævne også blev slettet. Et stævne, som hun i øvrigt vandt.

Siden har Richardson indrømmet, at hun havde røget cannabis.

Dopingovertrædelsen skete på et tidspunkt, hvor hun kæmpede med sorgen over, at hendes mor var død. Samtidig skete det i staten Oregon, hvor det er lovligt.

Alligevel faldt atletikkens dopinghammer.

Måske for sidste gang.

Tidligere på ugen sagde præsidenten for Det Internationale Atletikforbund, Sebastian Coe, nemlig, at han ville ’kigge’ på dopingreglerne, der forbyder atleter at indtage cannabis.

Reglerne kan blive ændret

At indtage cannabis er sjældent en fordel før en konkurrence, lyder det blandt andet fra Antidoping Danmark, der på deres hjemmeside skriver følgende om cannabisplantens indholdsstoffer.

- Cannabinoider vil typisk ikke have en præstationsforbedrende effekt, dog kan man spekulere i, at det i nogle situationer vil være fordelagtigt at reducere spændingsniveauet i presserede situationer.

Samme konklusion er Coe måske nået til efter Richardsons udelukkelse, og derfor vil han overveje at finde rettelakken frem,sagde han tidligere på ugen.

- Det ville være fornuftigt at kigge på reglerne.

- Der er ikke nogen regler i atletik, som er skrevet på stentavler.

Coe var selv til stede ved det amerikanske udtagelsesstævne, som Richardson vandt. Her så han med egne øjne, hvor hurtigt Richardson kunne tilbagelægge 100 meter.

Derfor erkender han også gerne, at han er ærgerlig over, at den amerikanske supersprinter ikke er med til legene i Tokyo.

- Jeg er ked af det på hendes vegne, og vi mangler et enestående talent til OL.