Skal, skal ikke? OL- og PL-atleter er splittede over mulighed for stik med droppede vacciner

Et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om, at borgere frivilligt kan tilvælge en af de to droppede coronavacciner.

Sara Slott er kvalificeret til OL i 400 meter hæk. Hun ved endnu ikke, om hun vil gøre brug af tilbuddet om en af de to droppede vacciner. (Foto: Dylan Martinez © Scanpix)

Falder der en mulig vaccine i den olympiske og paralympiske turban?

Selvom to af coronavaccinerne, Johnson & Johnson og AstraZeneca, er fjernet fra Danmarks officielle vaccinationsprogram, skal det nu være muligt for danskerne frivilligt at lægge arm til selvsamme.

Det var meldingen fra både sundhedstyrelsen og sundhedsminister, Magnus Heunicke, i går med et politisk flertal i ryggen. Sundhedsministeren forventer, at ordningen kan være til rådighed i løbet af maj måned.

- Ordningen vil være en mulighed for et individuelt tilvalg til den enkelte borger, som ønsker sig en hurtigere vaccination, end man vil få i vaccinationsprogrammet, sagde sundhedsministeren.

Det sker efter nogle uger, hvor debatten om, hvorvidt OL- og PL-atleter skal opprioriteres i vaccinekøen, har rullet. Danmarks Idrætsforbund har ved flere lejligheder opfordret til det, men Sundhedsministeren har afvist.

Vaccinerne fra Johnson & Johnson og AstraZeneca er blevet fjernet fra det danske massevaccinationsprogram, fordi de i sjældne tilfælde medfører blodpropper som bivirkning. Særligt hos kvinder.

DR Sporten har herunder spurgt en række OL- og PL-atleter, Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark ind til, hvad de tænker om den mulighed.

Lisa Kjær Gjessing, parataekwondo (kvalificeret til PL)

Parataekwondo-udøveren Lisa Kjær Gjessing er kvalificeret til PL i Tokyo. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

- Det er noget, jeg skal tænke over. Umiddelbart har jeg ikke lyst til at tage imod dem, når jeg hører om bivirkningerne. Omvendt prøver jeg også at være fornuftig, og det er i meget, meget få tilfælde.

- Jeg har i mange år forsøgt at optimere min fysiske form til at præstere om nogle få måneder, så at udsætte mig selv for en risiko ved noget, som fagpersoner har vurderet, at de ikke vil udsætte den øvrige befolkning for, gør, at jeg er meget, meget i tvivl, om jeg vil tage imod Johnson & Johnson eller AstraZeneca.

- Jeg har ikke lyst til at være den, der tager en ny mutantvirus af corona med hjem fra et land, og den risiko er jo større, når man ikke er vaccineret. Der er også nogle andre hensyn, der ligger i at få en vaccine end til en selv. De hensyn vil jeg også overveje. Det er ikke sort og hvidt for mit vedkommende. På stående fod har jeg ikke lyst, fordi jeg er kvinde og under 49 år.

Sara Slott Petersen, hækkeløber (kvalificeret til OL)

Sara Slott Petersen vandt OL-sølv på 400 meter hæk i Rio. (Foto: DAVID GRAY © Scanpix)

- Som udgangspunkt tænker jeg, at det er en god idé at smide vaccinerne ind i vaccineprogrammet igen, og så kan man som borger selv tage stilling til, om man vil frem i køen og tage en af dem. Også i forhold til dem, der allerede har fået stik nummer ét.

- Det er et hardcore valg, fordi der er en grund til, at de er blevet taget ud. Derfor ved jeg heller ikke, om det er et tilbud, jeg vil gøre brug af. Jeg har behov for at sætte mig ned og læse mere op på det, før jeg kan tage endeligt stilling.

Leon Jørgensen, kørestolsrugby (kvalificeret til PL)

Landsholdsspiller Leon Jørgensen under EM i kørestolsrugby. (Foto: Mette Mørk © Mette M)

- Det ville være fedt at få en vaccine uden, at det gik ud over nogen, som har en vigtigere funktion i samfundet end mig som atlet. I og med at vi som holdsport risikerer udelukkelse, hvis vi får corona, vil det være ideelt at blive vaccineret.

- Jeg har muskelsvind og astma, så jeg er selvfølgelig betænkelig omkring, om det kunne have konsekvenser. Det kan man jo ikke vide. Med det sagt, hvis fordelene opvejer risici, vil jeg stadig gerne have en af de andre vacciner.

- Jeg vil undersøge, om der er andre bivirkninger, for hvis blodpropperne er den eneste, så er det ikke det, jeg vil være mest nervøs for. Så tror jeg tror klart, at jeg vil sige 'ja tak', hvis jeg får tilbuddet.

Anna Emilie Møller, mellemdistanceløber (kvalificeret til OL)

Anna Emilie Møller har både den danske rekord på 5000 meter, 5 kilometer landevej og 3000 meter forhindringsløb. (Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL © Scanpix)

- Jeg skal ikke have nogen af dem, der er taget ud af massevaccinationsprogrammet. Jeg skal have den, der er sikker. Jeg vil ikke have noget, hvor jeg risikerer at få nogle grimme bivirkninger. Specielt ikke inden et OL. Jeg vil ikke risikere noget. Så vil jeg hellere være så forsigtig, som jeg selvfølgelig i forvejen er, og håbe, at regeringen laver sin beslutning om.

- Min primære begrundelse for, at jeg ikke vil have de her vacciner, er risikoen for bivirkninger. Hvis den var mindre effektiv, men lige så sikker som Pfizer, så ved jeg ikke, om det havde været noget andet. Det er mest bivirkningerne, der bekymrer mig. Det er jo bedre at være lidt mere beskyttet, end slet ikke at være, men det er jo værre, hvis det har nogle grimme bivirkninger.

Daniel Wagner, sprinter og længdespringer (kvalificeret til PL)

I 2019 vandt Daniel Wagner guld på 100 meter ved VM i para-atletik. (Foto: Christopher Pike © Scanpix)

- Hvis man kan have en forsikring (en vaccine, red.), der mindsker risikoen for at blive syg, så ville det være dumt som atlet ikke at tage den mulighed.

- For mit vedkommende er gevinsten ved at stå klar ved PL i Tokyo, repræsentere Danmark og måske også med muligheden for at vinde medalje større. Det vil jeg prioritere frem for risikoen ved at tage vaccine og få nogle bivirkninger.

- For os atleter handler det hele om at forberede sig så godt som muligt til OL og PL, og der spiller vaccinen en kæmpe rolle i og med, at vi har pandemien med corona. Det er en risiko, som alle atleter bliver udsat for ved at stille op til et stort stævne.

Morten Mølholm, direktør i Danmarks Idrætsforbund

Morten Mølholm, direktør i Danmarks Idrætsforbund (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

- Vi har behov for at danne os et overblik over, hvad det egentlig drejer sig om, før vi udtaler os kontant om den del. Der er en række forskellige problemstillinger i det, som kræver, at vi tænker os grundigt om i forhold til vores sportsudøvere.

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at det bedste ville være, hvis man fik en almindelig undtagelsesordning for de ting, der er en del af den officielle vaccineudrulning, og at det blev sat i system forholdsvis hurtigt.

Christian Blomgreen, kommunikationschef i Team Danmark, oplyser til DR Sporten, at Team Danmark er på linje med Danmarks Idrætsforbund.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk