Svømmer fra Myanmar vil have sit land udelukket fra OL: 'De fortsætter med at tolerere vold mod systemkritiske sportsudøvere'

Svømmeren Win Htet Oo fordømmer Myanmars olympiske komité for at se stiltiende til mens demonstranter bliver dræbt.

Win Htet Oo boykotter OL i Tokyo, men han vil have hele sit land smidt ud af legene. (Foto: SANDRA SANDERS)

Venligst udeluk mit land fra de olympiske lege.

Det er mere eller mindre den appel, en svømmer fra Myanmar fremfører til Den Internationale Olympiske Komité (IOC).

Win Htet Oo, som han hedder, har siden militærkuppet i Myanmar været stærkt kritisk overfor Myanmars nationale olympiske komité. Han beskylder den nationale olympiske komité for stiltiende at støtte militærkuppet i landet, samt militærstyrets voldelige metoder.

Militærkuppet i Myanmar skete 1. februar i år, og siden har der været blodige sammenstød mellem demonstranter og militæret. Over 800 civile er blevet dræbt i sammenstødene.

Win Htet Oo har allerede selv trukket sig fra OL. Det gjorde han i april, efter taekwondo-kæmperen Ma Kyal Sin blev dræbt i urolighederne.

- Jeg vil ikke deltage i legene i Tokyo under ledelse af en national olympisk komité, der er har bånd til et regime, der fortsætter med at påføre mit folk lidelse.

- Det kan være, at jeg siger farvel til en drøm, jeg har haft siden, jeg lærte at svømme, skrev han på Facebook i april.

Men nu vil han have hele Myanmar udelukket fra legene.

Han har været i privat korrespondance med IOC, skriver han på Facebook, men han mener ikke, at IOC lever op til sine egne regler – the olympic charter.

Win Htet Oos appel er rettet direkte til IOC og IOC-præsident Thomas Bach. (Foto: GREG MARTIN/IOC © Ritzau Scanpix)

Han skriver endvidere på Facebook, at IOC i den private korrespondance i april fortsat anerkender Myanmars olympiske komité og dens integritet.

Derfor har Win Htet Oo oprettet en online underskiftindsamling, hvor han appellerer til, at IOC smider Myanmars olympiske komité på porten og udelukker dem fra OL.

- Myanmars olympiske komité har nægtet at fordømme angrebene på Myanmars atleter og sportsudøvere. Atleter er blevet udsat for bombeangreb og beskydninger, og Myanmars olympiske komité fortsætter med at tolerere vold mod systemkritiske sportsudøvere.

- Jeg spørger Thomas Bach (Præsident i IOC, red.) og IOC, hvordan de fortsat kan tolerere Myanmars olympiske komités brud på den olympiske charter og fundamentale olympiske principper. Hvilke yderligere uhyggelige forbrydelser er nødvendige for at vise Myanmars olympiske komités komplette manglende evne til at beskytte sport i Myanmar?, skriver Win Htet Oo som begrundelse for den online underskriftindsamling.

Ifølge Reuters har IOC fastholdt, at de fortsat anerkender Myanmars olympiske komité og IOC’s ønske om at fastholde sit princip om politisk neutralitet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk