Tilskuertomt Tokyo og tennisafbud: Få overblik over kaotisk OL-optakt

OL bliver på fredag skudt i gang. 364 dage efter planen.

Store dele af den japanske befolkning ønsker at få OL aflyst. (Foto: kim Kyung-Hoon © Ritzau Scanpix)

På fredag går det løs. Åbningsceremonien til det udskudte OL løber af stablen, men det bliver ikke som ønsket. For optakten til OL har været lettere omtumlet.

Hvis der er noget, vi har lært af tiden med coronavirus, er det at være omstillingsparat. Skiftende retningslinjer. Mundbind eller ej. Og særligt arrangørerne af OL har måtte tænke i både plan a, b og c.

Med fire dage til OL er den endelige plan ved at være klar til at blive fyret af. Men hvordan ser den ud, og hvordan er den seneste tid op til verdens største sportsbegivenhed forløbet?

Det vil DR Sporten og kommentator Henrik Liniger gøre dig klogere på med fem af de seneste historier om OL.

- Man skal huske, hvor vanskeligt det er at afholde så stor en begivenhed under en global pandemi. Specielt i et land som Japan, der har meget vidtstrakte coronarestriktioner. OL er ikke bare verdens største sportsbegivenhed. Det er sandsynligvis den største begivenhed i hele verden, siger DR Sportens kommentator Henrik Liniger.

Ingen folk på lægterne i Tokyo

Tidligere i juli blev det bekræftet, at det kommende OL bliver helt uden tilskuere. (Foto: PHILIP FONG © Ritzau Scanpix)

I marts måned kom det frem, at udenlandske tilskuere ikke ville kunne rejse til Japan for at overvære OL. Nu bliver det helt uden tilskuere. I hvert fald i Tokyo.

På grund af smittetrykket valgte den japanske regering for et par uger siden at droppe tilskuere helt i landets hovedstad. Både udenlandske og japanske.

Japanerne kan dog overvære discipliner udenfor den japanske hovedstad. I Fukushima, Miyagi og Shizuoka tillades 50 procent af den normale kapacitet, dog maksimalt 10.000 tilskuere.

Det betyder blandt andet, at atleterne i baseball, fodbold og banecykling kan se frem til opbakning fra lægterne.

Modstand fra den japanske befolkning

Folk gik i sidste uge på gaden i Hiroshima i forbindeles med IOC-præsidenten Thomas Bachs besøg. (Foto: Edgar Su © Ritzau Scanpix)

Folk er med mundbind og bannere gået på de japanske gader for at protestere mod afholdelsen af OL.

En meningsmåling viste i maj måned, at 83 procent af japanerne ikke ville have afholdt OL denne sommer på grund af smittetrykket.

I Tokyo har smittetallet den seneste uge ligget på 1068 daglige smittede. I Danmark har den seneste uges smittetal ligget på 982 daglige smittede.

I Tokyo bor der 14 millioner mennesker. I Danmark 5,8 millioner.

Et medlem af den japanske OL-komité udtrykte i en klumme i Kyodo News, at OL har mistet sin mening, og at de afholdes, bare for at blive afholdt.

- Vi er blevet presset op i et hjørne, hvor vi ikke kan stoppe det nu. Vi bliver forbandet, hvis vi stopper det, og vi bliver forbandet, hvis vi lader være, skrev Kaori Yamaguchi, der selv har deltaget ved et OL som judokæmper.

Hovedsponsor dropper åbningsceremoni og reklamer

Toyota er én af flere hovedsponsorer ved dette års OL. (Foto: Athit Perawongmetha © Ritzau Scanpix)

De japanske tv-seere skal se langt efter reklamer for en ny Aygo eller lignende. Toyota, der er en af hovedsponsorerne ved OL i Tokyo, har valgt at trække alle deres OL-relaterede tv-reklamer tilbage i værtslandet.

Derudover vil Toyotas præsident ikke deltage ved åbningsceremonien.

Ifølge Kyodo News vil det japanske bilselskab ikke risikere at skade sit renommé i takt med den stigende upopularitet hos den japanske befolkning, der ønsker OL-aflyst.

Toyotas pressechef, Jun Nagata, antydede på en online briefing, at OL er ved at forme sig som et event, der er sværere at støtte af forskellige grunde, men at de fortsat vil holde deres forpligtelser i forbindelse med legene.

- Vi vil støtte atleterne til fulde og bidrage til legene ved at forsyne med biler blandt andet, siger Toyota-pressechefen, Jun Nagata.

- Det beviser en grund til, hvorfor OL bliver afholdt. Der er enormt mange penge på spil, og det er simpelthen for dyrt at aflyse, siger DR Sportens kommentator Henrik Liniger.

Smitte i OL-byen

Siden tirsdag er atleter ankommet til OL-byen. Her er det canadiske atleter ankomst. (Foto: kim Kyung-Hoon © Ritzau Scanpix)

Fire atleter er indtil videre meldt smittet med coronavirus.

I løbet af weekenden oplyste OL-arrangørerne, at de første to atleter i OL-byen var blevet smittet med coronavirus. Der var efter alt at dømme tale om smitte på det sydafrikanske fodboldhold.

Mandag blev yderligere to atleter bekræftet positive for coronasmitte. Den tjekkiske beachvolleyspiller Ondrej Perusic er blandt de to smittede.

- Han har absolut ingen symptomer, selv om en pcr-test bekræfter resultatet af en antigentest, siger den tjekkiske OL-chef Martin Doktor til hjemmesiden.

Den anden smittede er en amerikansk gymnast.

CNN skriver mandag, at der i alt har været 58 corona-tilfælde, som kan kædes sammen med de olympiske lege.

IOC-præsident kalder japanere for kinesere

IOC-præsident, Thomas Bach, mødtes i sidste uge med Tokyo 2020-præsidenten Seiko Hashimoto. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

Præsidenten for den Internationale Olympiske Komité (IOC), Thomas Bach, jokkede i spinaten forleden, da han kaldte den japanske befolkning for kinesere.

Det skete under et møde med den japanske OL-præsident, Seiko Hashimoto, hvor han takkede arrangørerne for deres arbejde og kaldte Tokyo den bedst forberedte værtsby nogensinde.

- Vores fælles mål er et sikkert OL for alle. For atleterne, delegationerne og mest af alt for det kinesiske folk... japanske folk, sagde Thomas Bach under pressekonferencen.

Tennisstjerner melder fra

Serena Williams ville ikke give en forklaring på, hvorfor hun ikke deltager ved OL. (Foto: Dominic Ebenbichler © Scanpix Denmark)

Det er langt fra alle tennisstjerner, der har sat kursen mod Tokyo. Løbende er antallet af afbud fra store tennisnavne steget.

Tidligere OL-guldvindere som Rafael Nadal, Roger Federer (double), Serena Williams er på afbudslisten, der senest blev længere efter unge amerikanske tennistalent Cori Gauff afleverede en positiv coronaprøve. Gauff ville have været den yngste tennisdeltager siden OL i Sydney i 2000.

Af øvrige afbud bør Simona Halep, Dominic Thiem, Stan Wawrinka og Nick Kyrgios nævnes.

De to verdensettere på herre- og damesiden, Novak Djokovic og Ashleigh Barty, kan derfor se frem til på papiret lettere veje til en OL-triumf.

Åbningsceremonien kan ses på fredag den 23. juli klokken 13.00 dansk tid på DR1.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk