Udskudt OL begynder at tage form, men 'færre tilskuere er selvfølgelig et scenarie, vi er nødt til at undersøge'

Arenaerne for konkurrencerne til de udskudte olympiske lege er alle blevet booket, men der er stadig et stykke vej frem mod OL i 2021.

IOC-præsident Thomas Bach afholdt et virtuelt pressemøde. Han sagde blandt andet, at han håber, at OL kan være en samlende kraft i verden. (Foto: IOC/GREG MARTIN © Scanpix)

Fredag offentliggjorde Den Internationale Olympiske Komité, IOC, at et bump på vejen mod Tokyo 2021 nu var klaret. Arenaerne for konkurrencerne til de udskudte olympiske lege er alle blevet sikret for de nye datoer i sommeren 2021.

OL i Tokyo til næste sommer begynder derfor at tage form, nu hvor en del af praktikken er løst.

Det oplyste præsidenten for den komité, der er ansvarlig for at arrangere legene i Tokyo, Yoshiro Mori, sammen med direktøren i samme komité, Toshiro Muto, på en videokonference til IOC-medlemmerne, ifølge nyhedsbureauet AP.

Der er dog stadig væsentlige knaster, der skal overstås, før det udskudte OL kan løbe af stablen. Især spørgsmål om, hvad arrangørernes planer var for at afholde de olympiske lege i kølvandet på coronavirussets verdensomspændende hærgen, blev stillet en del på det efterfølgende pressemøde.

Stadig stor usikkerhed til næste sommer

Direkte adspurgt sagde IOC-præsident Thomas Bach, at de nærmere detaljer for smitterisiko blandt tilskuere ikke kan klarlægges, da der er så stor usikkerhed om, hvordan coronavirusset er håndteret til næste sommer. Han sagde dog, at et reduceret antal tilskuere er et muligt scenarie, der overvejes.

- Færre tilskuere er selvfølgelig et scenarie, vi er nødt til at undersøge. Det afhænger også af rejserestriktioner, karantæneregler og meget mere. Men det er for tidligt at sige.

- Det er ikke, hvad vi ønsker. Vi vil gerne se stadion fyldt med entusiastiske fans og give dem muligheden for at få den olympiske oplevelse og støtte atleterne. Det er det, vi først og fremmest arbejder på, siger Thomas Bach.

Den næsten fire timer lange åbningsceremoni med dans, fyrværker og taler på Maracana Stadion i Rio de Janeiro i 2016. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Åbnings- og afslutningsceremonien kan heller ikke vide sig sikre på ikke at blive et amputeret foretagende. Præsidenten understregede vigtigheden af de to ceremonier, men sagde også, at det var Japans organiserende komité, der har ansvaret for afviklingen af de to ceremonier.

- Åbningsceremonien er muligheden for værtsnationen at præsentere sig selv og præsentere Japans kultur og gæstfrihed. Det er også muligheden for at præsentere de olympiske værdier og gøre begivenheden til en once in a lifetime-begivenhed for alle atleterne og de mere end en milliard verden over, der ser med.

- Jeg er sikker på, at den organiserende komité finder den rette balance mellem at have en åbnings- og afslutningsceremoni, der reflekterer denne mulighed og ånd, men på samme tid er tilpasset til en, forhåbentlig, coronafri verden, siger Thomas Bach.

Legene er en samlende kraft

Med coronavirusset frisk i folks erindring håber Bach, at legene kan være et lysende håb for verdens befolkning som den første verdensomspændende begivenhed efter coronavirusset.

- De olympiske lege i Tokyo kan og vil være ekstremt vigtige, fordi de kommer på dette meget specielle tidspunkt. Legene kommer på et tidspunkt, hvor flere og flere indser vigtigheden af sport og ikke kun at se sport. De kommer tættere på sport og erfarer og indser, hvordan sporten hjælper dem, både fysisk og mentalt, men også, hvad sporten betyder for samfundet.

- Alt dette kan og vil forhåbentlig kulminere til de olympiske lege, hvor hele verden sammen kan nyde og fejre dette store budskab om solidaritet, siger Thomas Bach.

Det udsatte OL afholdes i Tokyo fra 23. juli til 8. august 2021.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter