Virkeligheden vendt på hovedet for de danske paraatleter, da PL blev udskudt: 'Luften er gået lidt af ballonen'

De danske paraatleter reagerer vidt forskelligt på udskydelsen af PL. De er dog enige om, at det er den rigtige løsning.

- Mange siger, at det her er noget, man træner til i fire år, men jeg har trænet til det i hele mit liv, lyder det fra Daniel Wagner. (Foto: Christopher Pike © Scanpix)

I kølvandet på tirsdagens udskydelse af de olympiske lege i Tokyo i 2020 gik der ikke lang tid, før de paralympiske lege fulgte trop.

Dermed har mange danske paraatleter nu sat kryds i kalenderen i 2021 frem for 25. august til 6. september i år.

DR Sporten har spurgt fire paraatleter, og de er alle enige om, at beslutningen om at udskyde legene var den eneste løsning. Men for nogen fjerner det presset ved at skulle finpudse formen under kummerlige træningsforhold, mens det for andre har været en spand koldt vand i hovedet.

Stinna Tange, paradressur:

Stinna Tange vandt i 2017 'Kulturministerens Handicapidrætspris' ved DR Sportens SPORT 2017. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

- Det er jo lidt frækt at sige, men jeg er virkelig glad og lettet, fordi jeg har en meget ung hest og et meget nyt partnerskab med den, så den her udskydelse er som sendt fra himlen. Det er rigtig træls at sige, når der er nogen, der er dybt berørt og kede af det over det. Selvfølgelig også helbredsmæssigt synes jeg, det er fint, at man har sat menneskeliv først frem for sport.

- Udskydelsen ændrer især min træning. Vi har presset hesten rigtig hårdt det sidste halve års tid, for at se, om vi kunne gøre det umulige muligt. Det giver noget ro i maven, at vi har et år mere at køre på, og det gør, at vi kan træne mere fornuftigt. Både for mig selv og for hestens skyld.

- Det er en helt absurd og meget mærkelig situation. Men igen, så er det jo bare sport, selvom det er det vigtigste for mange af os som atleter, så er det bare sport, og der er noget, der er vigtigere her i verden, og menneskeliv er bare det ultimativt vigtigste.

- Det er den eneste rigtige beslutning. Som atleter tror jeg også, vi er vant til at være omstillingsparate, at navigere under at tingene ændrer sig. Selvfølgelig bliver man tit ærgerlig og skuffet, men det er jo også noget, vi som atleter dealer med på daglig basis, at tingene ikke flasker sig, som vi havde regnet med. Så vi tager også det her med, siger Stinna Tange.

Daniel Wagner, paraatletik:

Luften er gået en smule af ballonen for Daniel Wagner, men den danske paraatlet er sikker på, at han nok skal finde motivationen igen. (Foto: Christopher Pike © Scanpix)

- Der er mange, der siger, at det her er noget, man træner til i fire år, men jeg har trænet til det i hele mit liv. Jeg har altid dyrket sport, så det er altid noget, man udvikler på, om man mentalt kan sætte sig op til den her fireårige periode, og det blev så forlænget. Jeg kan godt mærke, at luften er gået lidt af ballonen siden udskydelsen blev offentliggjort.

- Men jeg er sikker på, at jeg nok skal finde motivationen igen. Der er nogle praktiske ting med ens sponsorer. Alle kontrakter udløber her i 2020, så skal man finde ud af, om man kan forlænge dem, og hvad man skal gøre, for at få det hele til at hænge sammen.

- Overordnet set kommer det ikke til at have den store betydning for mig. Jeg regner da stadig med at stille til start, selvom det er et år forsinket, men det kommer da helt klart til at have nogle konsekvenser og ting, som jeg skal tage stilling til på det praktiske, logistiske og økonomiske plan. Det må jeg tage, når jeg får lidt flere oplysninger og nogle datoer og så videre. Men jeg tænker, at det skal vi nok finde ud af.

- Sport kan rigtig mange ting og en af de ting, sport er rigtig god til er at samle folk og skabe stemning og begejstring. Det ville være helt malplaceret at gøre det nu, når der er mange andre vigtigere ting at tænke på. Derfor tror jeg også, det er den bedste beslutning, selvom det kommer til at have mange konsekvenser både økonomisk, logistisk og så videre, siger Daniel Wagner.

Lisa Kjær Gjessing, parataekwondo:

Lisa Kjær Gjessing blev i 2019 kåret som årets paraatlet. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

- Det er jo lige så stillet blevet bygget op. Der har været mange gisninger det seneste stykke tid. Så i forhold til det, har det ikke været et kæmpe chok, men hvis du havde sagt det for fire uger siden, så havde det jo været helt forfærdeligt. På en måde har man jo vænnet sig til, at intet er helligt.

- Vi har lagt en træningsplan, hvor vi træner tre gange om ugen i en carport med masker og handsker, og det er koldt. Man er hele tiden påpasselig. Vi skal stadig holde os i gang nu, men det her med at skulle forberede sig til PL i en carport, det er ikke umuligt, men det er altså ikke nemt.

- Men det vigtigste er jo bare, at vi bliver virusfri og ikke udsætter nogen for noget. Derfor er udsættelsen det helt rigtige, siger Lisa Kjær Gjessing.

Kristel Walther, diskos:

Kristel Walther har selvtrænet hos sine forældre. (Foto: Christopher Pike © Scanpix)

- Det kom jo ikke uventet, at det blev flyttet. Det gav ikke mening at prøve at tvinge det igennem. Jeg har følt en vis stress over ikke at kunne træne optimalt med tanken om, at det stadig skulle afvikles til sommer. Det har lagt et stort mentalt pres på mig, fordi jeg ikke har følt, at jeg kunne træne frem mod det.

- Jeg er heldig fordi mine forældre bor ude på landet. Der er nogle marker, så jeg har lagt nogle træplader ud i marken og så har jeg kastet derude. Jeg har kunnet dreje på pladerne, og så har jeg kunnet kyle den af sted. Det er den måde, jeg har kunnet gøre det på.

- Der er så mange ukendte ting lige nu, så jeg prøver bare at forholde mig til situationen som den er. Og når der så kommer noget konkret at forholde sig til, så gør jeg det. Lige nu har jeg det sådan, at jeg tager det som en mulighed for at komme endnu bedre over mine skader i skulder og nakke. Det giver mig ekstra tid til at komme mig.

- Meldingen er for mig at se rigtig. Så er det enormt ærgerligt at situationen er sådan, men det kan vi ikke lave om på, siger Kristel Walther.