OL2008: Sådan klarede danskerne sig

De danske atleter levede op til målsætningen om syv OL-medaljer. Få her overblikket over, hvordan alle danskerne klarede sig.

Jonas Warrer og Martin Kirketerp måtte vinde deres 49er-guldmedalje tre gange. Først på vandet og herefter to gange ved skrivebordet. (Foto: Claus Bech © Scanpix)

De danske atleter tog to guld-, to sølv- og tre bronzemedaljer med hjem fra Beijing, og dermed nåede Danmark målsætningen om syv OL-medaljer i 2008.

Nogle af de største danske profiler skuffede godt nok, men til gengæld overraskede fx svømmeren Lotte Friis, som vandt bronzemedalje i 800-meter fri, toerkajakken, som vandt sølv i 1000 meter, og ikke mindst 49'eren, der hentede den meget omtalte guldmedalje på vandet - og senere måtte forsvare den ved skrivebordet i CAS.

Herunder kan du se, hvordan de enkelte danskere klarede sig.

Atletik

Joachim B. Olsen:Kuglestøderen Joachim B. Olsen måtte forlade OL, allerede inden det for alvor var kommet i gang for hans vedkommende. I kvalifikationen stødte danskeren 19,74 meter, og det var 28 centimeter fra en plads blandt de 12 i finalefeltet. Sammenlagt blev Joachim B. Olsen nummer 22 ud af 44 i kvalifikationen.

Morten Jensen:Den danske længdespringer var langt fra sin danske rekord på 8,25 meter, da han skulle kvalificere sig til finalen i længdespring. 7,63 meter var Morten Jensens bedste spring, og det var 47 centimeter fra finalekravet. Danskeren sluttede på en 31. plads ud af 38 deltagere i kvalifikationen.

Christina Scherwin:Den olympiske finale fik ikke deltagelse af den danske spydkaster, der i kvalifikationen kastede sit spyd ud på 53,95 meter. Det var mere end 10 meter fra hendes danske rekord. Christina Scherwin sluttede som nummer 44 af de 54 kastere i kvalifikationen.

Badminton

Jonas Rasmussen/Lars Paaske:De tidligere verdensmestre i herredouble var lige ved at vinde en medalje til Danmark. Parret spillede sig i semifinalen, hvor de tabte til de senere indonesiske OL-vindere og regerende verdensmestre Hendra Setiawan og Markis Kido. I bronzekampen var Rasmussen og Paaske oppe mod et koreansk par, som desværre besejrede danskerne i tre sæt med 13-21, 21-18, 21-17.

Thomas Laybourn/Kamilla Rytter Juhl:Mixeddouble-parret spillede sig frem til kvartfinalen, men her måtte de strække våben mod indonesiske Flandy Limpele og Vita Marissa. Danskerne fik en frygtelig start på tredje sæt og kom bagud 5-15, inden de fik bragt lidt spænding tilbage i opgøret. Danskerne tabte med 17-21, 21-15, 21-17.

Lena Frier Hansen/Kamilla Rytter Juhl:Danskerne måtte allerede forlade den olympiske turnering i damedouble i første runde. De kom ellers godt fra start mod deres japanske modstandere og vandt første sæt 21-18. Men herefter kom japanerne tilbage i kampen og vandt de to næste sæt med 21-14, 21-18.

Kenneth Jonassen:Den danske singlespillers OL-karriere fik en ærgerlig afslutning, da femteseedede Kenneth Jonassen røg ud i sin første kamp. På forhånd måtte Danmarks højest rangerede spiller da også overlade favoritværdigheden til sin koreanske modstander, Lee Hyunil, der i år har vundet både German Open og Korea Open. Det var dog lige ved og næsten, at Kenneth Jonassen ekspederede koreaneren ud. Jonassen vandt første sæt 21-15, men måtte så se sin modstander løbe af sted med 14-21, 19-21 i de to næste sæt.

Martin Lundgaard/Jens Eriksen:De to danske nestorer på 35 år og 38 år fik den værst tænkelige lodtrækning, da de i første runde skulle møde de tidligere verdensmestre og hjemmebanefavoritter Cai Yun og Fu Haifeng fra Kina. Lundgaard og Eriksen havde på forhånd meldt ud, at de stoppede deres karrierer efter OL. Danskerne kom aldrig ind i kampen mod et særdeles veloplagt kinesisk par, der med hjælp fra et euforisk publikum lagde maksimalt tryk på danskerne. På godt en halv time var Martin Lundgaard og Jens Eriksen ekspederet ud af OL-turneringen med 21-12, 21-11.

Peter Gade:Den tidligere danske verdensetter spillede sig frem til kvartfinalen med lodder og trisser. I sin anden kamp overlevede Peter Gade to matchbolde mod Shoji Sato fra Japan, før han selv vandt andet og tredje sæt. I kvartfinalen ventede den suveræne verdensetter, Lin Dan fra Kina, som på forhånd var skyhøj favorit til at vinde OL-guld i herresingle. Uden at komme i store vanskeligheder skøjtede Lin Dan da også hen over Peter Gade på sin vej mod det senere OL-guld. Danskeren pressede hårdt på i begge sæt, men Gade mistede midtvejs i begge sæt koncentrationen og tabte kampen med de klare cifre 13-12, 16-21.

Tine Rasmussen:Danskeren var på forhånd spået fine chancer for at vinde en medalje i damesingle. Tine Rasmussen havde inden OL haft en fantastisk sæson med sejr i Malaysia Open, All Englan og Singapore Open. Dermed var Tine Rasmussen rykket op som nummer tre på verdensranglisten. Ved OL var hun seedet som nummer seks og cruisede i sin første kamp let hen over sin litauiske modstander. Tine Rasmussen fik dog kun én kamp mere i turnering, da hun tabte sin anden kamp til indonesiske Maria Kristin Yulianti med 21-18, 19-21, 14-21.

 

Bordtennis

Michael Maze:Batmanden Maze blev slået ud i sin første kamp i bordtennisturneringen. Michael Maze var oppe imod Zoran Primorac fra Kroatien, der er nummer 33 på verdensranglisten. Maze er selv nummer 20. Maze trådte ind i turneringen i tredje runde, mens Primorac før mødet med Maze havde spillet én kamp. Kroaten vandt i 4-2 i sæt over Maze, der denne gang måtte rejse hjem uden metal.

Brydning

Mark O. Madsen:Bryderen havde på forhånd annonceret, at målet var at vinde guld ved OL. Men den drøm braste allerede i hans første kamp mod russiske Varteres Samurgashev, der også besejrede danskeren i VM-finalen i 2005. Mark O. Madsen tabte første omgang 4-0 og anden omgang 3-1.

Anders Nyblom:Det blev heller ikke til mange kampe for Anders Nyblom, der kæmpede i 55 kilo-klassen. Nyblom trådte ind i 1/8-finalen men tabte til koreanske Eun-Chul Park.

Bueskydning

Niels Dall:Den danske bueskytte blev nummer 53 i kvalifikationen ud af 64 deltagere. Dermed fik han en dårlig lodtrækning til knockout-runderne, hvor han skulle op imod den forsvarende olympiske mester, Marco Galiazzo, fra Italien. Danskeren ramte ikke plet én eneste gang, mens italieneren sendt 10 pile i plet. Niels Dall tabte klart 114-97.

Louise Klingenberg Laursen:Ligesom Niels Dall klarede Louise Klingenberg Laursen sig heller ikke godt i kvalifikationen. Hun blev nummer 52 af de 64 deltagere. I første runde af knockout-fasen mødte hun polske Malgorzata Cwenczek, som er nummer ni på verdensranglisten. Danskeren havde kun ringe kendskab til polakken på forhånd, men Louise Klingenberg Laursen opdagede hurtigt, at modstanderen var bedre. Polakken vandt 113-100 over danskeren.

Cykling

Nicki Sørensen:Den danske mester kom ind som nummer 25 i landevejsløbet, hvor han, inden løbet for alvor eksploderede, forsøgte med et angreb. Nicki Sørensen blev dog hurtigt hentet, men han var med til at sætte mere tempo i feltet med sit angreb.

Chris Anker Sørensen:Den unge dansker fik en flot 12. plads i landevejsløbet. I den afgørende fase af afslutningen satte den 23-årige Chris Anker Sørensen et godt angreb ind, som fik hele feltet til at brække over. I afslutningen kunne han dog ikke følge med de forreste.

Chris Anker Sørensen var også med på enkeltstarten, som ikke er en disciplin, hvor han normalt kan gøre sig gældende. Han blev nummer 19 men sluttede foran etablerede enkeltstartsnavne som Dennis Menchov, Laszlo Bodrogi og den tidligere verdensmester i enkeltstart Santiago Botero.

Brian Vandborg:Brian Vandborg var på forhånd regnet som Danmarks stærkeste kort i enkeltstart. Men Vandborg mødte op til OL milevidt fra den form, der gav ham en fjerdeplads i enkeltstart ved VM i 2006. Danskeren endte som nummer 33 ud af de 39 deltagere og var godt 2 minutter og 15 sekunder efter Chris Anker Sørensen.

I landevejsløbet blev Brian Vandborg tidligt sat af feltet og udgik af løbet.

Jakob Fuglsang:Den nybagte landevejsmester i Post Danmark Rundt kunne ikke finde samme form på de kinesiske bakker, som han uger forinden havde vist på de danske landeveje. Det blev til en 25. plads i mountainbike for Jacob Fuglsang.

 

Linda Villumsen:Den 23-årige Villumsen kørte et fornemt landevejsløb, men havde ikke kræfterne i spurten til at følge de hurtigste. Linda Villumsen kom ind på en 5. plads ni sekunder efter vinderen.

Det var egentlig ikke meningen, at Linda Villumsen skulle køre enkeltstart, men hun fik en plads på et afbud. Villumsen var i mål knap to minutter efter den bedste tid og sluttede på en samlet 13. plads.

Trine Schmidt:Danskeren var uheldig i kvindernes pointløb med at styrte tidligt i løbet. Trine Schmidt var ellers som regerende vice-verdensmester blandt favoritterne til en medalje. Danskeren sluttede som 18 ud af 19 deltagere.

Michael Færk Christensen/Alex Rasmussen/Jens-Erik Madsen/Michael Mørkøv/Casper Jørgensen:Det danske hold i fire kilometer forfølgelsesløb levede til fulde op til forventningerne om en medalje, da de vandt sølv efter Storbritannien. Danskerne kørte i finalen en smule langsommere end deres tid i semifinalen, men det var uden betydning, da Storbritannien satte en ny standard for verdensrekorden. Danskerne var sågar ved at blive hentet med en omgang af de hurtige briter.

Alex Rasmussen/Michael Mørkøv:Dagen efter sølvmedaljen i holdløbet skulle de to danskere forsøge at erobre endnu en medalje i parløbet. En træt Alex Rasmussen løb hurtigt tør for kræfter, og så hjalp det ikke meget, at Michael Mørkøv havde mere punch i benene. Danskerne vandt den første spurt, men kunne ikke holde deres flotte åbning på løbet. De sluttede på en sjetteplads.

Daniel Kreutzfeldt:Danskeren havde før OL meldt ud, at han ville være blandt de otte bedste i pointløbet. Det mål indfriede han til fulde med en sjetteplads.

Håndbold

Håndboldherrerne:De regerende europamestre nåede aldrig samme niveau, som da de vandt EM-slutrunden tidligere på året. Kun i den altafgørende gruppekamp mod Tyskland var der guldglimmer over de danske mænd. Kvartfinalen var en gentagelse af EM-finalen, hvor Danmark slog Kroatien. Denne gang var det omvendt. Danmark halsede efter Kroatien i det meste af kampen og måtte til slut forlade den olympiske turnering uden medalje. Efter to placeringskampe endte Danmark som nummer syv.

Kano og kajak

Kasper Bleibach:Semifinalen blev endestationen for Kasper Bleibach, der blev nummer seks. Forinden havde danskeren udvist stor iver efter at komme af sted i sin kajak, da han blev noteret for en tyvstart. I næste start lagde Bleibach igen hård fra land og tog føringen, men han kunne ikke holde det hårde udgangstempo.

Henriette Engel Hansen:Drømmen om en finaleplads i 500 meter enerkajak blev ved drømmen for danskeren. I semifinalen blev hun nummer syv i sit heat, og det var ikke nok til en finaleplads.

Kim Wraae Knudsen/René Holten Poulsen:Danmarks anden sølvmedalje kom i hus i 1000 meter toerkajak, hvor danskerne efter en fantastisk slutspurt endte på andenpladsen. Kim Wraae Knudsen og René Holten Poulsen lå nummer fire i feltet efter en fjerdedel af distancen, men langsomt fik de kæmpet sig op blandt de forreste.

Dagen efter sølvmedaljen var sikret, var de to danskere igen i aktion. Denne gang på den halve distance, 500 meter. Atter startede danskerne langsomt og var sidst efter 250 meter. I mål var danskerne fire placeringer bedre og endte som nummer fem.

Ridning

Andreas Helgstrand/Anne van Olst/Nathalie zu Sayn-Wittgenstein:Den første olympiske medalje til Danmark blev vundet i dressur, hvor de tre danskere vandt bronze i dressur for hold. Modsat de fleste andre discipliner ved OL, blev dressur-konkurrencerne ikke afholdt i Beijing, men i Hong Kong.

De tre ryttere stillede også op i de individuelle konkurrencer, men formåede ikke at blande sig i medaljestriden.

Peter Flarup:Military-rytteren fik en trist afslutning på de Olympiske Lege, da hans hest, Silver Ray, ramte en forhindring under en konkurrence. Skaden betød, at danskeren måtte trække sig ud af military-konkurrencerne før tid. Peter Flarup fik dog gennemført dressuren, der er første del af military. Her blev han nummer 17. Flarup var desuden den første dansker, der var i aktion ved OL i Beijing.

 

Roning

Eskild Ebbesen/Mads Kruse Andersen/Thomas Ebert/Morten Jørgensen:Guldfireren - eller letvægtsfireren - levede til fulde op til sit navn, da de fire danskere genvandt guldmedaljen fra Athen i 2004. Danskerne roede tre løb, før de kunne hænge guldmedaljen om halsen. De vandt alle tre løb.

Mads Rasmussen/Rasmus Quist Hansen:Det gik i princippet den gale vej for de to danskere i dobbeltsculleren. De vandt deres første heat, blev nummer to i semifinalen og nummer tre i finalen. Den rækkefølge skulle naturligvis helst have været vendt om. Mads Rasmussen og Rasmus Quist Hansen kunne dog hænge en bronzemedalje om halsen.

Morten Ølgaard Nielsen/Thomas Morsing Larsen:Det lykkedes ikke for de to danskere i toer uden styrmand at komme i finalen. Parret sluttede sidst i semifinalen.

Katrin Olsen/Juliane Elander Rasmussen:Det blev desværre ikke til nogen finale for de to kvinder i dobbeltsculleren. De blev nummer fire i deres semifinale-heat og kvalificerede sig dermed kun til B-finalen, som de dog vandt. Det rakte til en samlet placering som nummer syv.

Sejlsport

Jonas Høgh-Christensen:Finnjolle-sejleren var spået gode chancer for at vinde medalje, men sejladserne de første par dage gik alt andet end danskerens vej. Langsomt begyndte det at gå bedre, men det kunne desværre ikke hjælpe Jonas Høgh-Christensen til en bedre placering end nummer seks.

Bettina Honré:Den danske windsurfer var et godt stykke fra medaljeskamlen, da den skulle besættes. Bettina Honoré endte på 19. pladsen ud af 27.

Jonas Kældsø:Heller ikke i mændenes windsurfing-konkurrence var der metal til Danmark. Jonas Kældsø blev nummer 24 ud af 35 deltagere.

Anders Nyblom:Danskeren fik drevet sin laserjolle frem til en 23. plads ud af 43 sejlere.

Jonas Warrer/Martin Kirketerp:Danskerne havnede i den grad midt i orkanens øje, da den afsluttende sejlads i 49'eren skulle i gang. Danskerne lå inden sejladsen komfortabelt i spidsen og var næste sikre på guld. Men på vej ud til starten knækkede masten på båden. Mens de andre både gik i gang med løbet, fik danskerne med lynets hast skaffet en kroatisk båd, som de gik på vandet med. Det lykkedes sensationelt Jonas Warrer og Martin Kirketerp at beholde førstepladsen i 49'eren, og dermed vandt de guld til Danmark. Konkurrencen fik et nervepirrende efterspil, da dommerne først dagen efter, sejladsen var overstået, kunne tage stilling til, om guldet skulle gå til Danmark. Det skulle det heldigvis!

Skydning

Anders Golding:Lerdueskytten havde håbet på en finaleplads, men sådan skulle det ikke gå. Anders Golding manglede seks pletskud fra en finaleplads, og det placerede ham på en samlet 25. plads.

SvømningDanske deltagereChris Christensen, Jeanette Olesen, Micha Østergaard, Julie Hjorth-Hansen, Jakob Schiøtt Andkjær, Louise Mai Jansen, Jon Rud, Mads Glæsner, Lotte Friis.

Flere af svømmerne stillede op i flere disciplinerne, men den eneste danske svømmemedalje stod Lotte Friis for i 800 meter fri. Danskeren lå ellers i lang tid ude af medaljerækken og var også ved sidste vending 50 meter fra mål dømt ude. Men en fantastisk slutspurt og en modstander fra Rumænien, der gik helt ned til slut, sikrede Lotte Friis bronzemedaljen otte hundrededele foran Camelia Potec.

 

Tennis

Caroline Wozniacki:Den unge tennispige avancerede til anden runde efter en let og forventet sejr over Selima Sfar fra Tunesien på 6-4, 6-1. I næste runde ventede den 10. seedede Daniela Hantuchova fra Slovakiet. Det viste sig også at være en overkommelig modstander, idet Wozniacki sejrede med 6-1, 6-3. Endestationen kom dog i tredje runde, hvor 5. seedede Elena Dementieva fra Rusland besejrede Caroline Wozniacki 7-6, 6-2.

Trampolin

Peter Jensen:Forventningerne om en finaleplads blev ikke indfriet for Peter Jensen. Sammenlagt blev han nummer 10.

 

Triathlon

Rasmus Henning:

Det var i håbet om medalje, at Rasmus Henning stillede til start i triathlon-konkurrencen. Men sådan gik det desværre ikke. Danskeren blev nummer otte godt en minut efter vinderen, Jan Frodeno fra Tyskland. Rasmus Hennings forberedelser blev ødelagt en del, da han et par dage før konkurrencen blev sløj. Dermed var han ikke på toppen på selve konkurrencedagen.

 

FacebookTwitter