OVERBLIK Axelsen huggede de to store priser, mens landsholdskomet blev årets fodboldspiller

Få overblikket over vinderne ved Sport 2021, der blandt andet bød på rørende øjeblikke og festlige overraskelser.

Viktor Axelsen tog sig af både B.T. Guld og Årets Sportsnavn ved Sport 2021.

2021 har været et vildt dansk sportsår. Med store danske resultater ved blandt andet OL, Tour de France og EM i fodbold har de danske atleter markeret sig på de største scener verden over.

De præstationer blev selvfølgelig hyldet ved DR's store show Sport 2021, hvor også de store ildsjæle i foreningslivet høstede fortjent hæder.

Her får du overblikket over de 10 prisvindere fra Sport 2021.

Årets Sportsnavn - Viktor Axelsen

Årets Sportsnavn er den måske største pris, man kan vinde som dansk atlet. Team Danmark og DIF uddeler hvert år prisen, som bliver overbragt af Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik, og i år gik pris til badmintonspilleren Viktor Axelsen.

Viktor Axelsen har set nærmest umenneskelig ud i 2021, hvor han er rejst hjem fra den ene turnering efter den anden med guld om halsen. Det hele kulminerede ved OL i Tokyo, hvor han i en magtdemonstration blev olympisk mester.

- En dansk idrætsmand af aller, aller ypperste klasse, lød vinderspeaken fra DR's kommentator Jan Harkamp, og man kun være rørende enig.

Se Viktor Axelsen få nyheden overbragt her:

B.T. Guld - Viktor Axelsen

Det kunne næsten ikke være anderledes. Dobbelt op på store priser for Viktor Axelsen. Han realiserede drengedrømmen, da han vandt OL-guld i Tokyo, og hele 2021 har været ét stort festfyrværkeri af store resultater for den talentfulde fynbo.

Ja, han har faktisk aldrig været bedre.

Se Viktor Axelsen blive overrasket med prisen her:

De øvrige nominerede var:

Anne-Marie Rindom, sejlsport og Lasse Norman Hansen og Michael Mørkøv, banecykling

Årets Mandlige Fodboldspiller - Simon Kjær

Han tog hele fodbolddanmark under sine vinger i en krisetid under EM i sommer. Både på og uden for banen. Han er Danmarks kaptajn og en forsvarsgeneral i verdensklasse, og alt det har dannet grundlag for, at Simon Kjær modtog Spillerforeningen og DBU's Årets Mandlige Fodboldspiller 2021.

Både på landsholdet og i den italienske klub AC Milan har Simon Kjær været enestående i 2021, og det kastede også en nominering til Ballon d'Or af sig. Og så blev han af den britiske avis the Guardian kåret som årets spiller.

Spillerforeningen og DBU's Årets Fodboldspiller 2021.

Se Simon Kjær få nyheden overbragt her:

Simon Kjær har spillet 119 landskampe for Danmark. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

De øvrige nominerede var:

Pierre-Emile Højbjerg, Tottenham og Joakim Mæhle, Atalanta.

Årets Kvindelige Fodboldspiller - Signe Bruun

Hun har været den helt store åbenbaring på landsholdet i år. Hun har banket mål ind på samlebånd og været en af hovedårsagerne til, at Danmark er på vej til stensikkert at kvalificere sig til VM. Hun er én af hovedårsagerne til, at vi tør drømme stort til sommerens EM-slutrunde.

23-årige Signe Bruun har braget ind på landsholdet og fået sit helt store gennembrud i 2021, mens hun var med til at vinde et overraskende mesterskab med PSG, inden hun drog videre til giganterne fra Lyon.

Signe Bruun har spillet 19 kampe for Danmark. (Foto: Johnny Pedersen © Johnny Pedersen)

De øvrige nominerede var:

Pernille Harder, Chelsea og Rikke Sevecke, Everton.

Olympiske Håb - Lærke Marie Olsen

Ved OL i Tokyo blev Lærke Marie Olsen den første danske kvinde til at deltage i judo nogensinde, samtidig med at hun endte en OL-tørke på 32 år uden dansk deltagelse i sporten. Med sine 23 år har hun fremtiden foran sig, og hun har allerede sigtekornet rettet mod OL i Paris 2024.

Hun drømmer med sin deltagelse i Tokyo om, at det kan inspirere og give håb til de yngre generationer, så judo kan blive en sport, danskerne retter blikket mod i håb om medaljer ved OL i fremtiden.

Se Lærke Marie Olsen blive overrasket med prisen som Bestsellers Olympiske Håb her:

De øvrige nominerede var:

Joel Ibler Lillesø, atletik og Bjørk Nørremark, længdespring.

Parasportprisen - Lisa Kjær Gjessing

Da den danske delegation drog afsted til de Paralympiske Lege i Tokyo sidste år, var det første gang, taekwondokæmperen Lisa Kjær Gjessing skulle prøve kræfter med PL - og det endda som fanebærer.

Hvis det gav anledning til nervøsitet for den 43-årige Lisa Kjær Gjessing, der mistede sin hånd til cancer i 2012, var det bestemt ikke til at se. Hun indfriede alle forventninger, vandt guld i overlegen stil og kan nu også kalde sig vinder af Kulturministerens Parasportpris.

Se Lisa Kjær Gjessing få overbragt nyheden af sine døtre her:

De øvrige nominerede var:

Tobias Thorning Jørgensen, paradressurrytter og specialsport.dk

Intet er umuligt - Anders Lind

I marts 2021 var Anders Lind ude for en voldsom bilulykke, hvor den på det tidspunkt 22-årige bordtennisspiller brækkede to ryghvirvler. Ulykken betød farvel til OL i Tokyo, men på mirakuløs vis fik han kæmpet sig tilbage og varmed på det danske landshold, der vandt bronze ved EM.

Det var endda Anders Lind, der vandt den afgørende kamp, der sikrede Danmark medaljer. Han er et levende bevis på, at man aldrig skal give op, og vilje og tro kan flytte bjerge.

Se Anders Lind blive overrasket med Toyotas Intet er umuligt-pris her:

De øvrige nominerede var:

Mathias Gidsel, håndbold og fodboldlandsholdet, herrer.

Trænerprisen - Nikolaj Jacobsen

Han er manden bag verdens bedste håndboldlandshold. Et landshold, der tryllebandt de danske fans med sprudlende spil og historisk VM-guld i Egypten i starten af 2021.

Nikolaj Jacobsen førte de danske herrer til guld for andet verdensmesterskab i træk, og det er Danmark det kun fjerde land, der har gjort i historien. Han er et taktisk geni, en mester i mandskabspleje og nu altså også indehaver af prisen som Team Danmark og Salling Groups Trænerpris i 2021.

Se Nikolaj Jacobsen blive overrasket med prisen her:

De øvrige nominerede var:

Casper Jørgensen, landstræner i banecykling og Bjarne Johansen, træner for Lisa Kjær Gjessing.

Årets Energibundt - Thomas Wollesen Rambusch

Thomas Wollesen Rambusch løb i bogstaveligste forstand med prisen som årets energibundt. Den 54-årige ildsjæl fra BMI Løb & Motion vandt prisen for sit utrættelige arbejde i den østjyske motionsklub, hvor han næsten hver weekend samler folk fra nær og fjern til fælles løbeture. Derudover samler han penge ind til foreningen og er hyppig arrangør af diverse løbebegivenheder. Thomas Wollesen Rambusch har kort sagtkrudt i røven.

Se Thomas Wollesen Rambusch bliver overrasket med Ørsted og DIF's Årets Energibundt her:

De øvrige nominerede var:

Lise Steenberg Olsen fra Nustrup Ungdomsforening og Jesper Løntoft fra Østerbro Shotokan Karate.

Årets Forening - Tune IF

I 2021 havde Tune IF 4768 medlemskaber ud af 5500 indbyggere, og Tune IF er dermed blevet et samlingspunkt for byens borgere. Med over 25 discipliner er der noget for enhver smag i Tune IF og dét uanset alder og fysiske formåen.

Men initiativerne i Tune IF rækker langt ud over sporten, og foreningen tilbyder blandt andet lektiehjælp til Tune Skole, mens de ældre borgere nyder godt af kammeratskabet omkring rolatorklubben, som først var startet som et initiativ mod corona-ensomhed. Man kunne blive ved med at liste de mange inspirerende initiativer.

Se det rørende indslag om vinderen af Danske Spils Årets Forening her:

De øvrige nominerede var:

Thy Cablepark og Hillerød Fodbold.

Sara Slott Petersen blev ved Sport 2021 indlemmet i Sportens Hall of Fame.