OVERBLIK Her er vinderne til Sport 2019

Her kan du se, hvem der har vundet de 13 priser til Sport 2019.

Brian Holm blev kåret til Årets Forbillede. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Lørdag var der prisregn over Herning, da der skulle findes 13 vindere ved DR Sportens store show, Sport 2019.

Herunder får du overblikket over alle prisvinderne.

e-Boks, DIF og DR P4s Danskernes Idrætspris

Fodboldlinjen Randers vinder Danskernes Idrætspris.

Over de sidste ti år har fodboldlinjen i Randers vokset sig til den største i Norden. På 14 skoler møder 500 elever fra 5-9. Klasse en gang om ugen op til morgentræning, inden klokken ringer ind til time kl. 8.

Udover at spille fodbold bliver eleverne i løbet af skoleåret også undervist i sund kost, skadeforebyggelse og sociale fællesskaber. De største elever bliver desuden tilbudt muligheden for at tage en juniorlederuddannelse, der skal klæde de unge mennesker på til at blive ledere i ungdomsafdelingerne i fodboldklubberne omkring Randers.

Prisen uddeles af Danmarks Idrætsforbund, e-boks og DR’s P4-regioner.

BT Guld

Håndboldherrerne fik Boxen i Herning til at eksplodere, da VM-titlen kom i hus på hjemmebane i januar 2019.

Nikolaj Jacobsens mandskab gik fra sejr til sejr undervejs i turnering, hvor de endte med at vinde alle kampe på vejen mod verdensmesterskabet. I finalen blev Norge udraderet med 31-22.

Det er anden gang, håndboldherrerne vinder B.T. Guld. Første gang var efter landsholdets OL-guldmedaljer fra Rio i 2016.

Toyotas Intet er Umuligt

Rajbek Bisultanov kunne bryde, før han kunne tale dansk.

Bisultanov kom til Danmark som politisk flygtning fra krigen i Tjetjenien i 2009 som 14-årig. Til trods for de manglende danskkundskaber troppede han op i Herning Brydeklub, efter at han havde fået øjnene op for sporten, efter VM i brydning var blevet afholdt i netop Herning, samme år som Bisultanov kom til Danmark.

Han havde talent. Det var tydeligt. Derfor blev han overflyttet til Danmarks Byde Forbunds elitecenter i Nykøbing Falster i 2014. Fire år senere blev han U23-europamester og sølvvinder ved U23-VM, og sidste år satte han den indtil videre tykkeste streg under sin evner på brydemåtten, da han som den første dansker i 93 år vandt EM-guld for seniorer.

Og som om det ikke var nok, har 24-årige Sibultanov også taget en uddannelse som industritekniker og arbejder sideløbende med brydningen hos en virksomhed i Nykøbing Falster.

Rajbek Bisultanov er vinder af Toyotas ’Intet er umuligt’-prisen. Med prisen medfølger 75.000 kroner.

Ørsted og DIF’s Årets Energibundt

Mette Paabøl Rytsel fra Virum-Sorgenfri Tennisklub er vinder af DIF’s og Ørsteds pris Årets Energibundt.

Hun er idémageren til det tennisprojekt, som en af tennisklubbens spillere, Frederik, har lagt navn til, nemlig ’Team Fred’.

Projektet, der går ud på at give børn med særlige behov speciel træning, startede i Virum-Sorgenfri Tennisklub, men er i dag udbredt til klubber i hele landet. Med prisen følger 75.000 kroner.

Årets mandlige og kvindelige fodboldspiller

Kasper Schmeichel vinder prisen som årets mandlige fodboldspiller for anden gang i karrieren, og han bryder dermed Christian Eriksens solide tag i prisen.

Kasper Schmeichel leverede specielt i landsholdstrøjen mirakler i 2019, hvor sejren over Schweiz i EM-kvalifikationen står som det klare højdepunkt.

Pernille Harder vinder prisen hos kvinderne for femte gang i træk – og for sjette gang i alt.

Den 27-årige angriber har haft en sublim sæson for sin tyske klub Wolfsburg, som vandt både mesterskabet og pokaltitlen. På vejen scorede Harder 18 mål. Samme antal er hun allerede oppe på i den igangværende sæson, endda efter sølle 12 spillede kampe i Bundesligaen.

Tryg Forsikring Årets Forbillede

Brian Holms kamp for kræftramte er ikke gået ubemærket hen. Tryg Forsikring giver ham prisen som Årets Forbillede for sit arbejde, hvor han gennem sin forening La Flamme Rouge støtter personer, der på den ene eller anden måde har haft kræft inde på livet.

Brian Holm overkom selv kræft i tarmene i 2004, og han har siden beskrevet kampen som ’den sidste kilometer’, der skulle overvindes.

Når cykelryttere kun har en enkelt kilometer tilbage af en given rute, cykler de under ’den røde flamme’ – heraf navnet til Brian Holms forening.

Kulturministerens Parasportspris

Lars Larsen, som gik bort i 2019, får prisen posthumt for sin støtte gennem 30 år af dansk parasport. Støtten har specifikt udmøntet sig i et sponsorart af Parasport Danmark, som har hjulpet og fremmet interessen for parasport i Danmark.

Over årene har sponsoratet endda grebet om sig, så det også omfatter parasport i andre nordiske lande samt en del europæiske lande.

Team Danmark og Salling Groups Trænerpris

Casper Jørgensen har transformeret det danske banelandshold. Ja, det har han faktisk gjort de sidste syv år, men i 2019 formåede han med særligt øje for detaljen at skabe endnu bedre resultater, og derfor er han vinder af Team Danmark og Salling Groups trænerpris 2019.

Det danske banelandshold skovlede medaljer hjem i 2019. Tre gange EM-guld blev det til, et EM-sølv, og en sølv- og bronzemedalje ved VM, og de danske baneryttere må regnes som nogle af Danmarks bedste medaljekandidater ved OL til sommer.

Særligt 4000 meter holdet har forbedret sig markant. Og det siger en del, for udgangspunktet var stærkt i forvejen. Men i 2019 formåede holdet at sætte den næstehurtigste tid i verden nogensinde, ikke mindst takket være Casper Jørgensens taktiske øjne.

Han havde luret, at de bedste hold i verden lod deres stærkeste ryttere tage føringer på to omgange i stedet for en enkelt, som ellers er kutyme. Danskerne kopierede taktikken ved EM. Det gav guld efter en tid, der altså bare er 0,75 sekunder fra verdensrekorden.

BESTSELLERs Olympiske Håb

Svømmetalentet Tobias Bjerg er Bestsellers olympiske håb. Han træder dermed i fodsporene på nogle af dansk idræts største navne. Tidligere har blandt andre Rikke Møller Pedersen, Sara Slott Pedersen og Viktor Axelsen modtaget prisen.

21-årige Tobias Bjerg fik sit gennembrud i 2019. Han kvalificerede sig til VM på langbane, hvor han blot var en omsvømning fra at komme i finalen på 50 meter brystsvømning, og ved EM på kortbane i december satte han ny nordisk rekord på samme distance.

Han er desuden dansk rekordholder på 100 meter brystsvømning.

Tobias Bjerg vinder prisen foran golfspilleren Nicolai Højgaard og tennisspilleren Holger Rune. Med prisen følger 100.000 kroner.

Danske Spil Årets Detalje

Prisen for Årets Detalje går til Jakob Fuglsang, der på nærmest mirakuløs vis formåede at holde sig på cyklen, da han var tæt på at styrte i Liège-Bastogne-Liège, før han kørte sig til sejren i samme løb.

Efter prismodtagelsen sagde han lidt kækt undskyld til alle de cykelfans, der spildte deres kaffe i sofaen.

Jakob Fuglsangs flotte detalje blev valgt efter en afstemning blandt seererne.

DIF og Team Danmarks Årets Sportsnavn

Cykelrytteren Mads Pedersen vandt i 2019 verdensmesterskabet i cykling, og nu kan han også kalde sig Årets Sportsnavn.

Konkurrencen om prisen var i år særdeles hård – Mads Pedersen vinder foran håndboldherrerne, der i januar vandt VM for første gang, og Anne Marie Rindom, der ikke bare vandt EM- og VM-guld, men også blev kåret til den bedste sejler i verden.

Hall of fame

Den tidligere verdensmester i supermellemvægt, Mikkel Kessler, optages i Hall of Fame. Kessler boksede i sin karriere 49 kampe og vandt de 46 af dem – heraf 35 på knockout.

Han nåede at være verdensmester i to af boksningens største forbund, og regnes for en af sportens bedste supermellemvægtere i historien. Kessler bliver den anden bokser i Hall of Fame. Tom Bogs er den første.