OVERBLIK Internationale sportsforbund smækker døren i for russiske atleter

Flere internationale idrætsforbund har udelukket russiske og belarussiske atleter fra at deltage i deres konkurrencer.

Ved vinter-OL fik de russiske atleter sølv. Når der til maj skal spilles A-VM vil de ikke være at finde blandt de deltagende. (Foto: © Mark Cristino, Ritzau Scanpix)

Ruslands millitære invasion af Ukraine har skabt en dominoeffekt af opråb fra både sportstjerner, klubber, fans og forbund.

Og mandag valgte flere internationale idrætsforbund så at tage skridtet videre.

Efter Den Internaionale Olympiske Komité IOC mandag eftermiddag anbefalede, at alle idrætsforbund bør udelukke russiske og belarussiske atleter og ledere, blev der nemlig handlet hurtigt.

Først tog fodboldens største forbund affære, og siden fulgte flere efter.

Herunder kan du fået overblik over de idrætsforbund, der indtil nu har udelukket Rusland og Belarus fra at deltage i deres turneringer.

Fodbold

Danmarks fodboldlandshold for kvinder skulle have mødt Rusland i VM-kvalifikationen senere i år, men den kamp bliver med al sandsynlighed ikke afholdt. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Russiske fodboldklubber og landshold blev de første til at mærke idrætsforbundenes kolde skulder.

Mandag aften meddelte det Internationale Fodboldforbund (Fifa) og Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa), nemlig, at de har suspenderet Rusland på ubestemt tid.

- Fodbolden står sammen og udviser fuld solidaritet med alle de berørte mennesker i Ukraine. Begge præsidenter håber, at situationen i Ukraine vil forbedre sig markant og hurtigt, så fodbold igen kan være med til at forene og skabe fred blandt folk, skriver Uefa på sin hjemmeside.

Udelukkelsen betyder blandt andet, at Ruslands fodboldlandshold for kvinder ikke kan komme til at spille de VM-kvalifikationskampe, de ellers stod til at skulle spille senere på året. Rusland er i gruppe med Danmark i VM-kvalifikationen. Samtidig er de også udelukket fra EM til sommer, der spilles i England.

For det russiske landshold for herrer har udelukkelsen også betydning. I marts skulle russerne have spillet en playoffturnering om en billet til VM i Qatar.

Håndbold

Den danske landsholdsspiller Kathrine Heindahl, der spiller for CSKA Moskva, kommer ikke til at spille Champions League-kampe igen lige foreløbig. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix Denmark)

Også i håndboldens verden blev der sat en stopper for russiske holds deltagelse i internationale turneringer.

Det oplyste Det Europæiske Håndboldforbund (EHF) mandag aften.

- Disse tiltag skulle indføres med øjeblikkelig virkning, da krigen i Ukraine fortsætter med at rase, hvilket bringer EHF's principper om samarbejde på europæisk plan i fare, skriver EHF ifølge Ritzau.

EHF oplyser desuden, at dommere og andre kampledere fra Rusland også er udelukket.

Udelukkelsen betyder blandt andet, at den danske landsholdsspiller Kathrine Heindahl ikke kommer til at spille mere Champions League-håndbold i år. Hun spiller nemlig for russiske CSKA Moskva.

Ishockey

Danmarks ishockeylandshold for herrer skulle have mødt Rusland ved A-VM til maj. (Foto: © ALEX PLAVEVSKI, Ritzau Scanpix)

Det Internationale Ishockeyforbund (IIHF) meddelte som det tredje forbund, at de to nationer er udelukket på ubestemt tid. Det gælder også klubhold.

- IIHF er ikke en politisk instans og kan ikke påvirke beslutningerne, der bliver taget i krigen i Ukraine, siger IIHF-præsident Luc Tardiff ifølge Ritzau.

- Ikke desto mindre har vi en pligt til at passe på alle vores medlemmer og deltagere, og derfor gør vi alt for at sikre, at vi er i stand til at afvikle vores begivenheder i miljøer, der er sikre for alle, siger han.

Dermed er nationerne ude af herrernes A-VM i Finland og kvindernes A-VM i Danmark, der begge finder sted senere på året. Sidstnævnte skal spilles i Danmark i august.

Skøjtning

Russiske Kamila Valieva vandt OL-guld i Beijing i februar. Siden fik hun et positivt svar på en dopingprøve, og hun har endnu ikke fået overrakt sin guldmedalje på grund af den verserende dopingsag. (Foto: © KIRILL Kudryavtsev, Ritzau Scanpix)

Heller ikke inden for skøjtekonkurrencer vil der være russisk eller hviderussisk islæt i den kommende tid.

Den Internationale Skøjteunion (ISU) har lyttet til Den Internationale Olympiske Komités (IOC) anbefaling og udelukket alle atleter fra Rusland og Hviderusland fra dens konkurrencer som konsekvens af den russiske invasion af Ukraine.

Det oplyser ISU på sin hjemmeside og tilføjer, at det også gælder ledere fra de respektive lande.

Tiltaget sker med øjeblikkelig virkning og gælder på ubestemt tid.

Unionen varetager blandt andet konkurrencerne inden for kunstskøjteløb og speedskating, som var på det olympiske program ved det netop afviklede OL i Beijing.

Badminton

Viktor Axelsen vandt All England i 2020. I år bliver turnering afholdt uden deltagelse fra Rusland og Belarus. (Foto: © Andrew Boyers, Ritzau Scanpix)

Det internationale badmintonforbund (BWF) meddelte tirsdag, at atleter og officials fra Rusland og Belarus er suspenderet fra at deltage i internationale turneringer.

Det får blandt andet betydning for German Open, der begynder 8. marts, samt den prestigefyldte turnering Super 1000-turnering All England, der begynder 16. marts.

De nye sanktioner rammer blandt andre den russiske herredouble Vladimir Ivanov og Ivan Sozonov, som er nummer 15 på verdensranglisten.

Tennis

Trods ITF's udelukkelse har ATP og WTA givet tilladelse til, at Daniil Medvedev og andre russiske atleter lov at fortsætte med at spille på de internationale tennistours. (Foto: © HENRY ROMERO, Ritzau Scanpix)

Det Internationale Tennisforbund, ITF, meddeler tirsdag på sin hjemmeside, at Rusland og Belarus er suspenderet på ubestemt tid som medlem af forbundet. Derfor kan de ikke deltage i holdturneringer, der er arrangeret af forbundet. Det gælder blandt andet Davis Cup, hvor Rusland er forsvarende mester.

- Det internationale tennisforbund (ITF) fordømmer Ruslands invasion af Ukraine samt Hvideruslands facilitering, skriver ITF i en pressemeddelelse.

Russiske og belarussiske atleter er dog ikke udelukket fra at deltage i de individuelle internationale tennistours.

Herrernes og damernes tennisorganisationer, ATP og WTA, lader således alle russiske og hviderussiske spillere fortsætte i organisationernes individuelle turneringer. De to organisationer slår dog fast, at russerne og belarussere ikke må stille op under eget flag.

Atletik

Russiske Maria Lasitskene kan ikke længere deltage i internationale atletikkonkurrencer. (Foto: © Matthew Childs, Ritzau Scanpix)

Tirsdag har Det Internationale Atletikforbund, World Athletics, også udelukket russiske atleter og officials fra alle stævner.

- Verden er forfærdet over, hvad Rusland har gjort med hjælp og støtte fra Belarus, siger Sebastian Coe, der er formand i World Athletics, ifølge mediet insidethegames.

Cykling

Ilnur Zakarin fra det russiske hold Gazprom-RusVelo får ikke længere lov at deltage i UCI's cykelløb. (Foto: © BENOIT TESSIER, Ritzau Scanpix)

Cykelhold fra Rusland og Belarus kommer ikke til at deltage i Den Internationale Cykelunions (UCI) løb lige foreløbig.

Det oplyser UCI tirsdag aften på sin hjemmeside.

Russere og hviderussere, der kører på hold fra andre lande, må dog gerne deltage i UCI-løb.

- Beslutningen om ikke at indføre et generelt forbud mod russiske og hviderussiske atleter ved alle internationale begivenheder er baseret på at opnå en balance mellem alle interesser, skriver UCI på sin hjemmeside.

Rytterne må dog ikke køre under russisk flag, og de nationale mesterskabstrøjer fra de to nationer forsvinder også fra feltet.

Basketball

Det russiske hold Zenit Saint Petersburg mødte i 2021 FC Barcelona i Europa Leagues kvartfinale. (Foto: © Anton Vaganov, Ritzau Scanpix)

Det Internationale Basketballforbund, FIBA, meddeler ligeledes, at russiske hold og officials udelukkes fra deres turneringer. Det skriver forbundet tirsdag i en pressemeddelelse.

Udover ovenstående forbund har også Den Internationale Skøjteunion også udelukket alle atleter fra Rusland og Bealarus fra deres konkurrencer, mens Det Internationale Rugbyforbund har suspenderet landene på ubestemt tid.

Sejlsport

World Sailing har suspenderet alle sejlere fra Rusland og Belarus. (Foto: © Carlos Barria, Ritzau Scanpix)

Russiske eller belarusiske sejlere er heller ikke velkomne til søs. Det internationale sejlsportsforbund, World Sailing, skrev i går, at man har suspenderet atleter fra de to nationer fra internationale konkurrencer.

Derudover anbefaler World Sailing, at de nationale forbund, sammenslutningerne for andre vandsportsgrene så som windsurfing samt andre tilhørende organisationer også suspenderer Rusland og Belarus.

Orienteringsløb

Rusland er også udelukket som medlem af Det Internationale Orienteringsforbund, IOF. (Foto: © NTB Scanpix, Ritzau Scanpix)

I en pressemeddelelse skriver Det Internationale Orienteringsforbund, IOF, at ingen russiske atleter kan stille op IOF-events, herunder VM, EM og World Cups.

Derudover suspenderer forbundet også alle arrangørerrettigheder i Rusland på ubestemt tid. Alle russiske medlemmer af IOF’s kommissioner og officielle organer, er suspenderet fra deres arbejde indtil suspenderingen ophæves.