Regeringen går ind i kamp om håndboldkvinders bikinier: 'Hører til i et andet århundrede'

I en fælles erklæring vil de nordiske lande have ændret på, at der i strandhåndbold er krav om at bære bikini.

I 2019 vandt de danske strandhåndboldkvinder EM-guld i Polen. (Foto: Uros Hocevar/kolektiff/EHF © Jozo Cabraja / kolektiffimages)

Der skal ikke være et bikinikrav til kvindelige strandhåndboldspillere.

Det er den klare opfordring fra de nordiske kultur- og sportsministre, der i en fælles erklæring opfordrer Det Internationale Håndboldforbund, IHF, til at gennemgå de nuværende regler.

Opråbet kommer, efter at det norske kvindelandshold under EM i sommer fik en bøde, fordi spillerne stillede op i tights frem for bikiniunderdel.

I IHF's regler er der nemlig et krav om, at damespillernes underdel maksimalt må være ti centimeter bred i siderne. Hos mændene må shortsene ikke gå længere ned end ti centimeter fra knæene.

Der skal være lighed mellem kønnene, og samtidig skal det undgås, at spilledragter får en negativ indflydelse på sporten, lyder det i erklæringen, som den danske Kulturminister, Ane Halsboe-Jørgensen, har underskrevet.

- Der skal ikke være et krav om, at kvindelige strandhåndboldspillere skal have bikini på, når de hellere vil spille i shorts. Der er ikke et lignende krav til mændene, og derfor skal der selvfølgelig heller ikke være et hos kvinderne, siger kulturministeren.

- Kravet er forældet, og man skulle tro, det hørte et andet århundrede til. Og så har jeg også svært ved at se, hvilke sportslige grunde der skulle ligge bag, at kvindelige udøvere skal spille i bikini, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

De norske strandhåndboldkvinder fik hver en bøde på 150 euro for at bære tights i stedet for bikiniunderdel. I holdets EM-bronzekamp i sommer bar spillerne derfor korte tights i protest mod reglerne. (Foto: ABACA © ABACA)

Hos Europæiske Håndboldforbund er en mulig regelændring blevet diskuteret i en kommission i august med det formål at udarbejde et forslag, der kan præsenteres ved en stor IHF-kongress i november.

I Dansk Håndbold Forbund er glæden stor over det nordiske samarbejde om at få ændret reglerne, siger formand Morten Stig Christensen.

- Det er en god opbakning til den holdning, vi har givet udtryk for, og det er dejligt, at Norden nu står sammen politisk. Det er med til at understrege, at det er et emne, som vi tager meget seriøst i Norden. Og et emne som i bund og grund handler om ligeværdighed mellem kønnene, siger Morten Stig Christensen til DR Sporten.

- Vi kan jo skele til beachvolley, der har gjort op med ’sommer, sol, strand og ikke så meget tøj’, og der er blevet lavet flere påklædningsmuligheder. Det er præcis den vej, vi gerne vil gå.

Formanden håber, at der på den førnævnte IHF-kongress kan indføres nogle 'mere tidssvarende regler'.

- Det er IHF, vi alle sammen retter øjnene mod nu, fordi det er dem, der har magten til at lave om på det reglement, de selv har sat i verden.

'Det var dybt grænseoverskridende'

Da sagen om de norske strandhåndboldkvinders biniki-bøde ramte internettet, gik nyheden verden rundt. The Guardian, BBC og New York Times tog sagen op. Også popstjernen Pink meldte sig på banen og tilbød at betale nordmændenes bøde på 1500 euro (cirka 11.000 danske kroner).

I miljøet har emnet også optaget flere af de danske spillere. Den tidligere landsholdsmålmand, Ditte Vind, kaldte dengang reglerne 'oldschool' og 'outdatet' til DR Sporten.

- Jeg har altid tænkt, at det var dybt grænseoverskridende. Det har intet med det sportslige at gøre, for det er upraktisk med så lidt tøj, og det er irriterende som spiller at skulle tænke over sin forfængelighed, fordi trusserne kan glide op og vise dele af kroppen, man ikke vil have andre eller et kamera til at se, sagde Ditte Folden Vind, der spiller for den franske klub Fleury Loiret.

Snakkede I aldrig om det på holdet, hvordan I havde det med det? - Jo, jeg tog det op på et tidspunkt, men der var lidt den holdning, at sådan er reglerne. At man ikke ville tænke over det i kampens hede. Det gjorde jeg så alligevel, sagde Ditte Vind til DR Sporten. (Foto: Uros Hocevar/kolektiff/EHF © Uros Hocevar / kolektiffimages)

- Det bør ikke være en del af en sportsudøvers forberedelse, at man skal intimbarbere sig og huske at have de rigtige trusser på fra H&M. Jeg vil gerne bare have lov at dyrke den sport, jeg elsker, sagde Ditte Vind.

Målmanden var i 2019 med til at vinde EM-guld med Danmarks strandhåndboldkvinder. Hun sammenlignede bikinikravet med, at herrespillere blev tvunget til at spille 'i bar overkrop og stramme speedos'.

FacebookTwitter