Nytåret er anledning til at kigge tilbage på året, der er gået og samtidig se frem mod det næste.
I dansk dressur har 2021 været et ganske forrygende år.
Ved OL blev det til en fjerdeplads for det danske hold, som hoppede en enkelt plads frem en måned senere ved EM og nappede bronze.
Også individuelt har de danske ryttere klaret sig flot i 2021.
Tobias Thorning Jørgensen vandt to guldmedaljer ved de Paralympiske Lege i Tokyo, mens Cathrine Dufour tog en individuel fjerdeplads ved OL, sølv i kür og bronze i grand prix special ved EM og sluttede året på verdensranglistens andenplads.
På selvsamme rangliste er Carina Cassøe Krüth nummer seks, mens også Nanna Skodborg Merrald, Daniel Bachmann Andersen, Charlotte Heering og Anna Kasprzak er at finde i top-50.
- Det har været et superflot år. Vi var lige ved og næsten på medaljerne til OL. En fjerdeplads er jo altid en lidt ærgerlig, men også super placering.
- Det flotte år bekræftede vi igen ved EM, hvor vi får en individuel sølvmedalje og en bronzemedalje til holdet. Det var superflot, siger formanden i Dansk Ride Forbund, Ulf Helgstrand.
Ser man på landets størrelse, imponerer det Ulf Helgstrand, at de rødhvide ekvipager fylder så meget i toppen af verdensdressuren.
- Vi har en tradition, og vi er virkelig på verdenskortet i lille Danmark, i forhold til dem vi normalt sammenligner os med i dressur, siger han.
Bjarne Nielsen, der er i sommer var ekspertkommentator på DR's dækning af dressur ved OL, køber påstanden om, at året 2021 har været forrygende for dansk dressur.
- Ja, fuldstændig. Jeg kan slet ikke huske, at vi har haft så mange danskere i top-50. Det er vildt godt, siger Bjarne Nielsen, der har været landstræner for danske ungdomslandshold og Norges seniorlandshold i dressur.
Et landshold uden landstræner er fremtiden
2021 blev også året, hvor Dansk Ride Forbund valgte at ændre på trænersetuppet på det danske dressurlandshold.
Fremover vil der ikke være en decideret dansk landstræner, hvilket har betydet et farvel til Prinsesse Nathalie zu Sayn-Wittgenstein, der har været dansk landstræner i fire år.
Her bliver det i stedet eksterne eksperter og rytternes daglige træner, der kommer til at hjælpe de danske ekvipager med at stå knivskarpt i det nye år.
- Tiden har ændret sig, og den daglige træner kender både hest og rytter bedre, mener formand Ulf Helgstrand:
- Tilliden til egen træner er en bedre støtte for langt de fleste ryttere, dermed vil landstrænerfunktionen på sigt reduceres til en udtagelseskomité frem for at være på i forbindelse med opvarmning og præstation til de større mesterskaber. Her skal den daglige træner spille en større rolle, siger han.
Formanden for rideforbundet benytter samtidig lejligheden til at rose den nu tidligere landstræner for indsatsen:
- Vores landstræner har gjort et fantastisk stort og godt stykke arbejde.
Bjarne Nielsen mener også, at et større fokus på samarbejdet mellem rytteren og den daglige træner samt udnyttelsen af ekstern ekspertise giver god mening.
- Det er ikke alverden, der skal laves om på. Man kan trække specialister ind i nogle dage og finde små forbedringer. Det kunne man også gøre, selvom man havde en landstræner, men der er også økonomi i det, siger Bjarne Nielsen, der selv er træner for den dobbelte PL-guldvinder Tobias Thorning Jørgensen.
Et kæmpe kryds i kalenderen i 2022
Der er særligt et punkt i næste års dressurkalender, der falder i øjnene hos Bjarne Nielsen og formanden for Dansk Ride Forbund.
- Det er kæmpestort, at VM skal være i Danmark. Det er en eksponeringsflade, som vil give genklang, siger Ulf Helgstrand.
Nærmest synkront lyder svaret fra Bjarne Nielsen om VM i ridesport, der løber af stablen i Herning næste år.
- Det er kæmpe, kæmpestort. Så stort et arrangement har aldrig været holdt i Danmark før. Jeg har fået at vide, at der kommer der op til 100 individuelle starter, hvilket er 40 mere, end man plejer at køre med ved store arrangementer, siger han.
Her får de danske ekvipager mulighed for at udnytte hjemmebanefordelen, når op imod 200.000 tilskuere efter planen indtager den midtjyske by. Noget som den danske verdenstoer Cathrine Dufour ser meget frem til.
- VM på hjemmebane er helt unikt. Jeg er virkelig stolt af at være dansk og håber, at det bliver en kæmpe succes, sagde den danske dressurrytter i en pressemeddelelse på arrangørernes hjemmeside tidligere på måneden.
Bjarne Nielsen håber ikke blot på det. Han tror på dansk succes ved VM næste år.
- Der er virkelig en tro på, at vi kan gøre det godt ved VM på hjemmebane. Jeg er sikker på, at man går efter en medalje både for hold og individuelt. Vi har lige så stor chance individuelt med Dufour, hvis ikke større endda, for på hold er der minimum tre heste, der skal lykkes, før der kommer en medalje i hus, siger han.
VM i ridesport starter den 6. august og løber otte dage frem.