Camilla var 98 procent død som 5-årig: 'Jeg er i live, og det er det vigtigste'

Dressurrytter Camilla Christensen jagter en medalje til næste års Paralympiske Lege i Tokyo.

(Foto: Betina Garcia © Dr)

En hjerneblødning. Halsen skåret over af en sikkerhedssele. En smadret skulder og et brækket lårben.

Som 5-årig var Camilla Christensen ude for en alvorlig bilulykke.

Efter uger i koma blev hun fortalt, at hun havde haft to procents chance for overlevelse. Eller med lægens ord: At hun var 98 procent død.

I dag, 22 år senere, står hun med et lårben sammensat af skruer i en ridestald på Midtsjælland og trækker den hø- og hestetætte luft ned i lungerne gennem et kunstigt luftrør.

Camilla Christensen er dressurrytter på paralandsholdet og har sat mulen i sporet efter PL-medaljer i Tokyo.

- Når jeg sidder på hesten, kan jeg ikke mærke, at jeg ikke kan løbe. Jeg kommer lige så hurtigt rundt, som én der løber, siger Camilla Christensen.

Camilla Christensen har været på paralandsholdet siden 2014. (Foto: Betina Garcia © Dr)

Control + alt + delete

Alt hvad fem-årige Camilla havde lært, var glemt. At gå. At stå. At snakke og at spise.

- Det var helt som at blive født på ny, siger Camilla.

Ulykken nulstillede tingene, og da computeren skulle starte op igen, var alt det gemte gået tabt.

- I og med at jeg skulle lære tingene forfra, har jeg ikke lagt mærke til de ting, jeg ikke kan. For jeg kan ikke huske, at jeg har kunnet dem.

  • 'Livet skal skrives med år' står tatoveret på Camillas venstre arm. (Foto: Betina Garcia © Dr)
  • På Camillas hals ses arret fra sikkerhedsselen. Hun har fået kunstigt luft- og spiserør. (Foto: Betina Garcia © Dr)
1 / 2

Efter 14 dage i kunstig koma og et års genoptræning kunne Camilla igen gå, men på grund af drillende skruer i låret har hun aldrig kunnet sætte i løb.

Derfor var fritidsaktiviteter som håndbold og gymnastik ikke en mulighed, men efter en uges sommerskole med ridning på programmet var kursen sat.

- Der skete ting og sager i den uge, og nu sidder jeg så her 21 år efter og er bidt af en gal hest.

Den smadrede skulder og det brækkede lårben betyder, at Camillas højre side fungerer på 70 procent. En mildere grad af handikap, der placerer hende i grad fem. Graden for de mindst handikappede.

Den svagere højre side gør, at hun kan have svært ved at få hesten til at gå lige godt til begge sider. Ét tryk med ét af benene får hesten til at gå til den ene side og omvendt.

- Jeg kan blive frustreret nogle gange, når det højre ben ikke vil trykke lige så meget som det venstre, men der er bare ikke noget at gøre ved det. Jeg er i live, og det er det vigtigste.

Far Henning var langt fra hestemand før i tiden. Nu forkæler han Fürsten med en romkugle med tivolikrymmel. (Foto: Betina Garcia © Dr)

Mere end bare en sport

Ridning er ikke bare en sport. Det er en livsstil. Den har man hørt før. De daglige timer i stalden kan være svære at tælle på én hånd. Det kan de også for Camilla.

Men for hende er drivkraften stærkere end som så.

- Jeg gør det her for ikke at ende i en kørestol. Det holder min krop og muskulaturen i gang, så det ikke ender med, at jeg ryger tilbage i kørestolen.

Derfor er Camilla engageret på en helt anden måde, end hvad hun ellers ville have været, hvis ulykken ikke havde fundet sted.

- Hvis jeg ikke havde været ude for den her ulykke, tror jeg ikke, at jeg var endt som den samme ridepige.

Camilla blev i 2019 både nordisk og dansk mester og vandt bronze ved hold-EM.

Camilla Christensen skal med hesten Fürsten forsøge at hente medaljer hjem fra PL. (Foto: Betina Garcia © Dr)

Mål, medaljer, metaldetektor

Den medaljejagt fortsætter til næste års Paralympiske Lege i Tokyo. På nuværende tidspunkt er Camilla Christensen en del af landsholdets bruttotrup, der skal skæres ned fra ti til fire ryttere.

I 2016 var hun førstereserve til PL i Rio de Janeiro, men da muligheden for at komme med opstod, på grund af en skade hos de andre ryttere, måtte Camilla indse, at det ikke kunne lade sig gøre, da hendes daværende hest havde brækket benet et halvt år forinden.

- Det var så bittert. En ting er at være sorteper og blive siet fra i første omgang, men at jeg så står og har billetten i hånden og ikke kan gøre noget. Den følelse kan jeg næsten ikke beskrive.

Når Camilla ikke er lærervikar, bruger hun sine timer i stalden. (Foto: Betina Garcia © Dr)

Men i år er målet ikke bare at komme med til PL. Camilla satser på, at metaldetektorerne i Tokyos lufthavn bimler og bamler løs, når hun kommer gående med sin medalje om halsen gennem sikkerhedskontrollen på vej retur mod Danmark.

- Jeg tør godt drømme om en bronzemedalje til PL.

Men inden PL løber af stablen, er der arbejde, der skal gøres. Forholdet med hendes nye partner, hesten Fürsten, er stadig meget nyt. I august i år startede partnerskabet, der siden da er gået over al forventning med en overraskende DM-sølvmedalje i september.

- De næste ti måneder skal vi blive stærkere sammen. Han skal selvfølgelig lære min svaghed at kende, med at mit højre ben ikke kan trykke lige så meget som mit venstre. Men når jeg ser på, hvor meget vi har rykket os de seneste tre måneder, og hvis vi kan blive ved med at holde denne kurve, så bliver det helt vanvittigt om ti måneder.

- Det ville være det fedeste af få en medalje til PL. Det er en kæmpe drøm, og med den her hest vil det være starten på et kæmpe eventyr.

Camilla Christensen med sin anden hest, "Delle", der startede landsholdskarrieren. (Foto: Betina Garcia © Dr)

Men før eventyret kan blive til virkelighed, ligger timevis af hårdt arbejde, som Camilla ser frem til, på trods af at vækkeuret ofte ringer, før fanden får sko på.

- Selvfølgelig står jeg op klokken fire om morgenen for at træne, hvis det er det, der skal til. Inden længe skal jeg stå i Tokyo og gøre mit bedste for at få den medalje.

De Paralympiske Lege åbner den 24. august 2021.