Den nye superduo Zepter og Nanna tager 'kæmpestor' dobbeltsejr

Efter karrierens første World Cup-sejr øjner Nanna Skodborg Merrald muligheden for at blande sig i verdenstoppen.

Nanna Skodborg Merrald og hesten Blue Hors Zepter vandt to overbevisende sejre i tyske Neumünster. (Foto: © IMAGO/Stefan Lafrentz, imago/Stefan Lafrentz)

Verdens bedste dressurryttere skal til at se sig over skulderen, for Nanna Skodborg Merrald har sat i galop mod sportens højeste tinder.

I weekenden vandt den 29-årige sjællænder World Cup-kvalifikationen i tyske Neumünster efter overbevisende præstationer i disciplinerne grand prix og kür.

Efter hjemkomsten til Danmark havde hun svært ved at skjule sin tilfredshed.

Ganske forståeligt, for World Cup-sejrene var hendes første i karrieren.

- Det er kæmpestort. Jeg har haft en del podiepladser, men nu vandt jeg, så det er et stort hop op ad stigen, siger Nanna Skodborg Merrald, der var med til at vinde dansk VM-guld sidste år.

Sejrene lørdag og søndag kom i stalden på hesten Blue Hors Zepter, som danskeren red på for blot anden gang i en konkurrence. Den 15-årige vallak er dog hurtigt blevet Nanna Skodborg Merralds stærkeste våben, og med ham ved sin side vil hun nu sætte barren endnu højere.

- Jeg begynder at kunne bide skeer om de individuelle topplaceringer til årets store mesterskaber. Jeg har masser at give af og er sulten efter at gøre det endnu bedre næste gang, understreger hun.

Ifølge Nanna Skodborg Merrald betyder sejren, at hun "står godt" i forhold til sine danske kollegaer og konkurrenter.

Dels fordi hun er i god form. Dels fordi Danmarks bedste rytter, Cathrine Laudrup-Dufour, som er nummer to og tre (med to forskellige heste, red.) på verdensranglisten, for nylig solgte sin bedste hest, Bohemian.

Nanna Skodborg Merrald og Zepter efter sejren i Neumünster. (Foto: © IMAGO/Stefan Lafrentz, imago/Stefan Lafrentz)

Dressurdronning på bar bund gavner Merrald

I slutningen af januar solgte Cathrine Laudrup-Dufour hesten Bohemian til firmaet Sportpferde Galleria, ligesom hun i foråret sagde farvel til hesten Vamos Amigos, som hun havde med til VM i 2022, hvor det danske dressurlandshold vandt guld.

- Cathrine Laudrup-Dufour er lidt på bar bund, selvom hun stadig er højt på verdensranglisten. Egoistisk set kan det gavne min placering, at hun ikke har en tophest, og på papiret ser de individuelle konkurrencer da endnu sjovere ud nu, siger Nanna Skodborg Merrald.

Hun skynder sig dog at understrege, at hun mest af alt håber og tror, at Laudrup-Dufour snart er tilbage med en ny klassehest - til stor gavn for alle.

- Vores resultater lagt sammen vil gøre, at vi ligger godt til EM til sommer og OL i Paris i 2024. Men som sagt er jeg ikke i tvivl om, at Cathrine kommer tilbage, forklarer Nanna Skodborg Merrald.

Nanna Merrald Rasmussen (nummer to fra højre) sammen med resten af det danske landshold, som i sommer vandt VM-guld på hjemmebanen i Herning. Resten af holdet består af Carina Cassøe Krüth, Cathrine Laudrup-Dufour og Daniel Bachmann Andersen. (Foto: © Friso Gentsch)

Der har dog været tvivl om, hvorvidt det blev Blue Hors Zepter, som skulle pege hende mod dressur-tronen. For hesten, som ejes af hestesportscentret Blue Hors, har længe været til salg og er blevet reddet af en række forskellige ryttere. Indtil den kom i hænderne på Nanna Skodborg Merrald.

Deal eller no deal?

Sidste sæson var det svenske Patrik Kittel, som red efter sejre på Blue Hors Zepter med det formål at få hesten solgt. Det skete dog ikke, og i stedet røg den retur til Blue Hors.

I slutningen af 2022 overtog Nanna Skodborg Merrald tøjlerne på Blue Hors Zepter, og det viste sig at være en stor succes fra starten af 2023.

- Zepter er ikke til salg længere, siger Nanna Skodborg Merrald og griner.

- I perioden, hvor Zepter var til salg, fik vi solgt nogle andre gode heste i stedet for. Det gør, at vi nu har mulighed for at beholde ham.

Hun fortæller ikke noget om, hvorfor Blue Hors Zepter ikke kunne sælges, men understreger igen, at hesten i øjeblikket er hendes stærkeste kort.

Nanna Skodborg Merrald drømmer om medaljer ved World Cup-finalerne i Omaha til sommer. (Foto: © IMAGO/Stefan Lafrentz, imago/Stefan Lafrentz)

Blue Hors Zepter kan derfor meget vel være hesten, som der skal satses på frem mod OL i Paris næste år. Han er ikke selvskrevet, da der er skarp konkurrence fra Nanna Skodborg Merralds andre heste, men ovenpå weekenden i Neumünster er vallakken nummer ét.

Dermed er det også ganske sandsynligt, at Blue Hors Zepter skal danne ekvipage med Nanna Skodborg Merrald, når hun sigter mod at levere et godt resultat ved World Cup-finalen i amerikanske Omaha til april.

Resultatet i kvalifikationen i Neumünster gør nemlig, at hun indtager en øjeblikkelig tredjeplads på World Cuppens rangliste og er godt placeret til finalestævnet.

- Jeg drømmer om en podieplads i Omaha. Men der kommer mange dygtige ryttere, selvom man på grund af den lange rejse aldrig kan være helt sikker på feltet. Med det sagt kan det blive rigtig godt, hvis jeg kan lægge på i forhold til det, jeg viste i Neumünster, siger hun.