Dødelig hestevirus aflyser alle stævner: 'Det kan få betydning for OL'

Herpesvirus blandt dressurheste giver problemer for danske OL-håb.

Cathrine Dufour og hesten Cassidy blev nummer 13 ved de individuelle konkurrencer under OL i 2016. (Foto: tony Gentile © Scanpix)

For mange atleter er flere års arbejde skruet sammen for at toppe på ét bestemt tidspunkt.

Når den olympiske fakkel tændes, og legene begynder. Hvis man altså er kvalificeret.

Den mission er ikke blevet lettere for de danske dressurryttere, der sigter mod en topplacering under sommerens OL i Tokyo. Den voldsomme herpesvirus EHV-1 har nemlig lagt store dele af ridesporten ned.

- Hele sæsonen skulle være brugt til at samle point til verdensranglisten, siger dressurrytteren Cathrine Dufour.

Udbruddet af den farlige virus startede i Spanien, men har spredt sig til store dele af Europa. Derfor har det internationale rideforbund (FEI) aflyst alle store konkurrencer indtil 28. marts. Det lukker blandt andet for næste uges The Dutch Masters.

Som nummer seks i verden ligger Cathrine Dufour lunt i svinget til at kvalificere sig til sommerens OL. Men sådan ser det ikke ud for alle danske dressurryttere.

Andreas Helgstrand kunne i Holland have sikret sig kvalifikation til OL. Den chance er nu væk.

- Det bliver mest vanskeligt for os, der ikke har så mange stævner for at kvalificere os. Jeg har en lidt yngre hest, og så bliver det få stævner, der afgør, om jeg skal til OL, siger bronzevinderen fra legene i 2008.

41-årige Helgstrand er tvunget til at lave om i sin kalender og bytte det store internationale stævne ud med flere små. Kalenderen bliver presset, og programmet mere intenst.

Andreas Helgstrand er blevet tvunget til at lave om i sin kalender i jagten på en OL-billet. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

'Det er pissealvorligt'

Cathrine Dufour, der repræsenterede Danmark ved seneste OL i 2016, skulle også have deltaget ved The Dutch Masters.

Hun har allerede retningen mod en billet til OL igennem sin placering på verdensranglisten, men det handler ikke kun om at komme med. Det gælder om at være i topform, når legene begynder.

- Det er en lang stævnepause, vi er ude i. Derfor er vi mindre skarpe frem mod OL. Jeg håber godt nok, at der snart kommer styr på tingene, så vi kan få de bedste muligheder for at komme i form, siger Cathrine Dufour.

Cathrine Dufour er allerede godt på vej mod en OL-plads. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Rytterne og hestene har ikke gode forudsætninger for at opbygge den nødvendige stævnerutine. Og det faktum, at der er to aktører at tage højde for, gør ikke problemet mindre. Tværtimod.

- Vi skal huske på, at heste er levende væsener, der reagerer på omgivelser. Jo mere de bliver taget ud i uvante omgivelser, jo større er reaktionen, siger Cathrine Dufour.

På trods af bekymringen om kvalifikation og forberedelse til OL, er både Dufour og Helgstrand enige i beslutningen om at aflyse alle internationale stævner. Hestenes helbred er det vigtigste, og den vaccine, der lige nu tilbydes, virker ikke på alle typer herpesvirus.

- Det er det helt rigtige at lukke ned. Det må ikke gå fuldstændig amok, for vi er alle bange for, at vores heste bliver ramt af det.

- Det er pissealvorligt. Virusset er ligesom corona, bortset fra at det er mere dødeligt. Det er svært at få vacciner og svært at inddæmme sygdommen, siger Cathrine Dufour.

Den største fare er at tage den farlige herpesvirus med til sin stald fra et stævne rundt om i verden. Dufour frygter, at det vil kunne slå halvdelen af stalden ihjel.

- Det er en ond cirkel, der skal brydes. Vi skal gøre alt, for det kan få betydning for OL og rytterne, siger hun.