Dressurlandsholdet trodser Dufours ønske og erstatter landstræner med ekspertteam

Med den nye konstellation erstattes landstræneren af et såkaldt ekspertteam.

Prinsesse Nathalie zu Sayn-Wittgenstein har været landstræner for dressurlandsholdet i fire år. (Foto: Paul hackett © Scanpix Denmark)

Under sommerens OL vandt Danmark hele 11 medaljer. Ingen kom dog fra dressurlandsholdet, der ellers har stolte medaljetraditioner.

Men det skal der laves om på i 2024. Her er ambitionen nemlig at hente to medaljer med hjem. For at indfri det mål har man i Dansk Ride Forbund valgt at indføre et nyt setup, hvor landstræneren, prinsesse Nathalie zu Sayn-Wittgenstein, erstattes af et ’ekspertteam af anerkendte profiler’. Det skriver forbundet i en pressemeddelelse.

Selvom forbundets intention med de nye planer er at højne medaljemulighederne, kommer landstrænerens farvel som en skuffelse for dressurrytteren Cathrine Dufour.

- Jeg er megaærgerlig over, at Nathalie ikke skal være med ombord mere, for hun har lagt sit hjerte i os ryttere de sidste mange år. Jeg havde da ønsket, at vi kunne have beholdt Nathalie i setuppet, fordi hun har bidraget med så meget fantastisk.

Særligt prinsesse Nathalie zu Sayn-Wittgensteins erfaring samt evne til at løse problemer kommer dressurrytteren til at savne. Den danske OL-deltager havde derfor også gerne set, at man havde fortsat med det gamle setup, hvor den ene landstræner sparrede med og coachede rytterne.

- Jeg havde ønsket at blive i det setup, som jeg synes, fungerede godt, fordi det hentede medaljer. Og det er for fanden det, der er formålet med rytterne og forbundet.

- Men de har jo endnu højere ambitioner, så jeg tænker, det er derfor, de gør det. Men jeg ved ikke, hvad de byder ind med, så jeg håber bare, det er en fed løsning, og det er jeg åben for, siger Cathrine Dufour.

Cathrine Dufour kommer til at savne Prinsesse Nathalie zu Sayn-Wittgenstein som landstræner. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

I rideforbundets nye setup kommer ekspertteamet til at rådgive og agere som sparringspartnere for rytterne. Faktisk blev den nu tidligere landstræner også tilbudt en rolle som ’en gennemgående figur i det nye ekspertteam’, skriver forbundet på dets hjemmeside.

- Vi havde håbet, at vi kunne holde hende i folden som en del af det nye ekspertteam, men det har desværre ikke kunnet lade sig gøre. Vi respekterer dog hendes valg og sætter stor pris på det gode samarbejde, vi har haft gennem de seneste fire år, siger Morten Schram Rodtwitt, der er generalsekretær i Dansk Ride Forbund.

Det tilbud takkede landstræneren gennem de sidste fire år dog nej til. Overfor DR Sporten forklarer hun, at hun ikke kan se sig selv som en del af den nye konstellation, men hvad hun synes om den, vil hun ikke komme ind på.

Men selvom det nu officielt er slut med den dansk-tyske prinsesse som landstræner, er Cathrine Dufour overbevist om, at deres samarbejde vil fortsætte.

- Jeg kommer helt klar til at træne videre ved Nathalie, og jeg kommer også til at savne hende som landstræner.

Er et comeback i vente?

Inden 46-årige prinsesse Nathalie zu Sayn-Wittgenstein blev dressurlandstræner, tilhørte hun selv den absolutte elite som rytter. På cv’et er blandt andet to danske mesterskaber, en EM-bronzemedalje samt en medalje af samme karat fra OL i 2008.

Store præstationer har der været mange af, og nu hvor karrieren som landstræner er lagt på hylden, er spørgsmålet så, om karrieren som aktiv rytter måske skal genoptages. Står det til Cathrine Dufour kan et comeback fra den nu tidligere landstræner langt fra udelukkes.

- Jeg ved, hun har en helt fantastisk hest hjemme i stalden, så jeg tror jeg godt, I kan regne med at se hende igen. Særligt nu når hun ikke er træner på landsholdet, så jeg tror slet ikke, der kan være nogen tvivl om, at man snart kommer til at se hende på den internationale scene igen.

Sidst Prinsesse Nathalie zu Sayn-Wittgenstein repræsenterede Danmark ved OL var i 2012. Her blev det sammen med Anne van Olst og Anna Kasprzak til en fjerdeplads. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

Hovedpersonen selv er dog mere kryptisk, når det kommer til fremtidsudmeldinger. Men helt afvisende overfor fremtidigt comeback er hun ikke.

- Hvis alt er, som det skal, og jeg har den rigtige - hest hvem ved så? Jeg kan ikke sige mere end det, siger prinsesse Nathalie Prinzessin zu Sayn-Wittgenstein

Skulle det ske, at sadlen blev sat på hesten på ny, og den tidligere landstræner igen ville være at finde på listen over deltagerne i de helt store dressurkonkurrencer, vil det glæde Cathrine Dufour. Selvom hun nu ville få sig en ny konkurrent, ville et potentielt comeback også betyde nye muligheder.

Og blandt dem ville en fælles deltagelse i én særlig konkurrence stå højt på ønskesedlen.

- Det ville da være topsejt at lave et OL-hold sammen med hende. Det ville da være lidt en drøm og et scoop for landsholdet, siger Cathrine Dufour.