Dressurrytteren Tobias Thorning var urørlig, da han tog VM-guldet

Danmark har nu vundet to guldmedaljer ud af to mulige i paradressur ved VM i Herning.

Smilet var ikke til at tage fejl af, da Tobias Thorning blev interviewet af DR Sportens reporter. (Foto: © (C) DR)

Den kun 22-årige Tobias Thorning Jørgensen var den altoverskyggende storfavorit til VM-guldet i paradressur grad 3.

Et stort pres på den unge dansker. Men når evnerne er i orden, så er presset åbenbart intet problem. Tobias Thorning Jørgensen og hesten Jolene Hill var torsdag eftermiddag nemlig ikke i nærheden af andet end guldmedaljen.

Med scoren 78,676 og næsten fem procentpoint ned til nærmeste konkurrent var det en suveræn sejr til danskeren. Så suveræn at rytteren selv spærrede øjnene op.

- Det er ret vildt. Jeg havde godt nok ikke forventet, at det blev med så stort et forspring. Det føles lidt vildt lige nu, siger den danske verdensmester.

Tobias Thorning Jørgensen var badet i sved efter sit ridt, da solen gjorde ridebanen i Herning til en kakkelovn. Derfor gik han hurtigt ned i stalden for at køle ned.

Her havde han et navn i tankerne.

Den ene rytter, som have en realistisk chance for at slå den danske storfavorit, Natasha Baker.

Men midt i varmen glemte Tobias Thorning Jørgensen at se sin konkurrent, hvorfor jublen pludseligt brød ud.

- Det var lidt sjovt. Vi var nede i stalden, for jeg var ved at koge over. Det var virkelig varmt derude, så jeg skulle bare have ridetøjet af. Så ser jeg pludselig, at hun er færdig og havde fået 73, og jeg siger "Hvad!? Det kan ikke passe". Så fik sportspsykologen den største krammer, for det var ham, der lige var tættest på, fortæller guldvinderen.

Ved sidste års paralympiske lege red Tobias Thorning også på Jolene Hill. De vandt også guldet ved den lejlighed. (Foto: © Thomas Peter, Ritzau Scanpix)

Mere guld i sigte

På trods af en score i nærheden af den magiske grænse på 80 procentpoint, så har den unge atlet allerede fundet forbedringspunkter.

- Alt var ikke perfekt. Der var stadig et par småfejl. Men jeg synes egentlig, at mange ting flød superfint, og det var efter planen. Vi skulle ikke ud at overpræstere eller satse. Vi skulle bare præstere.

Det skal Tobias Thorning Jørgensen også på lørdag, hvor der er holdkonkurrence i paradressur.

Her lugter den 22-årige dressurrytter mere metal. I går tog Katrine Kristensen nemlig guld i paradressur grad 2, mens Karla Dyhm-Junge tog fjerdepladsen på torsdagens grad 3.

- Jeg tænker, at vi sagtens kan lave et rigtig godt resultat, og det, tror jeg også, bliver planen. Vi laver alle gode resultater og kan nok godt give noget mere.

- Så har vi küren på søndag, og det skal bare være en kæmpe fest, så der skal være fuld smadder på. Jeg glæder mig bare til, at vi skal i gang, siger Tobias Thorning Jørgensen.

Kür-programmet er dressurdisciplinen Grand Prix freestyle til musik.

Her kun se det imponerende guldridt fra den 22-årige dansker.

Tokyo var godt - Herning er bedst

Grunden til Tobias Thorning Jørgensens store favoritværdighed er, at han ved de paralympiske lege sidste år i Tokyo satte alle konkurrenterne til vægs.

Siden har dressurrytteren været favorit i alt, han har stillet op i. Senest torsdag, hvor han på hjemmebane med masser af dansk opbakning tog endnu en medalje til kaminhylden.

- Selvom Tokyo var en stor scene, så var det en tom scene. Det her er måske en mindre scene, men den fylder meget mere, og så gør det bare noget, at ens familie og venner kan være der.

- Det er superfedt med al den opbakning. Et VM på hjemmebane kan noget helt specielt, fortæller Tobias Thorning Jørgensen.

Med dagens medalje høst, har danskerne nu vundet syv i alt. Tre af guld, tre af sølv og en af bronze.