Hestefest i Herning: Bliv klædt på til World Cup i dressur

Det er en stor begivenhed, der finder sted i Herning i disse dage.

Daniel Bachmann og Blue Hors Zack skal forsøge at gentage sidste års triumf i Herning. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

I weekenden bliver World Cuppen i dressur skudt i gang, og det er Herning, der danner ramme om begivenheden, som forventes at trække flere end 20.000 besøgende.

Du kan blive klogere på World Cup i dressur lige her.

1

Hvad er dressur?

Prinsesse Nathalie er den seneste dansker, der er endt i top tre i en World Cup-finale. Det blev til en andenplads i 2011. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Dressur er en konkurrenceform, hvor hestens lydighed, smidighed i bevægelserne, fysik og evner bedømmes, ligesom rytterens opstilling og samarbejde med hesten vurderes af dommerne. Under konkurrencen rides et program, hvor forskellige gangarter og øvelser bliver bedømt ud fra en pointskala mellem 1-10.

Kilde: Dansk Rideforbund

2

World Cup-strukturen

Cathrine Dufour og hesten Cassidy satte verdensrekord i 2018, da de som den første ekvipage nogensinde fik rene 10-taller af dommerne. World Cuppen i Herning bliver dog uden Cassidy, da Dufour satser på sin hest Bohemian. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Det er med at holde tungen lige i munden, når man skal forstå, hvordan World Cup-sæsonen forløber:

Der er fire forskellige ligaer: den vesteuropæiske, den central- og østeuropæiske, den nordamerikanske samt en Stillehavsliga, der består af de asiatiske lande, New Zealand og Australien.

De forskellige ligaer har sine egne World Cup-afdelinger spredt ud over året.

De ryttere, der har præsteret bedst over hele sæsonen i den enkelte liga, kvalificerer sig til World Cup-finalen, som finder sted i april 2020 i Las Vegas.

I den vesteuropæiske liga kvalificerer de ni bedste ryttere sig til World Cup-finalen, og i den central- og østeuropæiske liga er det de to bedste. Det samme gælder for den nordamerikanske liga, mens det kun er den bedste placerede rytter i Stillehavlisgaen, der er sikker på en finaleplads.

Derudover bliver der uddelt wildcards hver sæson.

3

To danske medaljekandidater

Danske Daniel Bachmann og Blue Hors Zack endte på fjerdepladsen i den seneste World Cup-finale i Göteborg i foråret. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

To danskere er repræsenteret blandt verdens i øjeblikket ti bedste ryttere.

Daniel Bachmann Andersen ligger placeret som den bedste mandlige rytter på en syvendeplads med sin hest Zack.

Cathrine Dufour følger lige efter på ottendepladsen med hesten Cassidy.

Sidste år vandt Daniel Bachmann World Cup-afdelingen i Herning, og mon ikke størstedelen af de besøgende satser på endnu en hjemmesejr i år.

4

Ikke en engangsforestilling

Det er ikke kun World Cuppen, der finder sted i Herning. Den midtjyske by var også vært for EM i springning og dressur i 2013. (Foto: Henning Bagger © Henning Bagger/Scanpix)

Det er 13. år i træk, at Danmark står for at afvikle den første af World Cup-afdelingerne i den vesteuropæiske liga. Siden 2017 har det været i Herning. Tidligere har blandt andet Odense og Aarhus været værter for begivenheden.

DR sender konkurrencen direkte fra Herning søndag. Du kan følge med på DR2 fra kl. 14.15.