Hesteherpes hærger Europas stalde: Magtesløs dansk familie er fanget i epicentret ved ridestævne

Virusset EHV-1 har lukket store dele af de europæiske ridestævner måneden ud. Familien Truelsen er lige nu fanget i Spanien, hvor udbruddet opstod.

Et udbrud af herpesvirus har lammet hesteeuropa. Danske Familien Truelsen er lige nu fanget i Spanien, hvor udbruddet startede.

- Magtesløs, det er ordet. Magtesløs.

Karina Truelsen er lige nu fanget midt i et brutalt mareridt i Spanien, hvor hun og familien oprindelig rejste ned for at deltage ved et ridestævne.

Et udbrud af den voldsomme herpesvirus, EHV-1, har nemlig spredt sig blandt hestene og siden er hele området gået i lockdown. Alene i weekenden er fem heste døde, én af dem Karina Truelsens.

- Det er fuldstændig ubeskriveligt, hvordan ens humør ændrer sig fra sekund til sekund. Så har man optur over, at én hest får det bedre, så får en anden det værre. Folk står og tuder over det hele. Man kan sammenligne det med en krigszone, siger Karina Truelsen til DR Sporten.

Rytteren er afsted med sine forældre, søskende og tre børn, hvoraf den ældste er fire år gammel. Karina Truelsen har talt med en af dyrlægerne på stedet, og han 'er glad, hvis der kun dør ti heste'.

- Vi er langt fra færdige.

- Det her er coronavirus for heste. Det er præcis det samme system. Det går videre og videre og videre. De har stået sammen alle sammen i en stald. Det ville være det samme som at få det på et plejehjem, siger Karina Truelsen.

Familien Truelsen mistede selv en hest i forgårs som følge at virusudbruddet. (Privatfoto)

EHV-1 er den mest farlige af fem herpes-varianter og den, som spreder sig ved Valencia Spring Tour-stævnet, har vist sig meget aggressiv. Smitten rammer hestens centralnervesystem fra bagparten ved halen og bevæger sig siden op mod hjernen, forklarer Karina Truelsen.

- Når den rammer hjernen, kan hesten ikke stå mere. Så kan de ikke noget.

Det var også tilfældet, da Karina Truelsen og familien i forgårs mistede en hest. Lynhurtigt fik de ellers bygget et stativ, som kunne støtte hesten, men den stod ikke til at redde.

Europæiske stævner er lukket ned

Udfordringen med herpes-virusset er, at der er en inkubationstid på mellem 25-28 dage, forklarer Kimi Nielsen, elitechef i Dansk Ride Forbund.

Derfor er det alfa og omega, at man lynhurtigt får lukket ned.

- Der gik for lang tid inden, at stævnearrangørerne var klar over, hvad de havde med at gøre, siger Kimi Nielsen.

- Det betød, at mange var nået at køre hjem. Så vi har brugt hele sidste uge på at tracke alle og få dem i isolation, så vi ikke får spredt det, siger Kimi Nielsen.

- Jeg tror ikke, at vi i historien har set så alvorligt et udbrud, siger elitechefen.

Der var tre danske grupper med til stævnet, hvoraf to havde forladt området inden EHV-1-virusset blev opdaget. De er siden blev kontaktet og hestene er fragtet direkte hjem i isolation, hvor de skal opholde sig i 28 dage.

- Hvis jeg stod hjemme og hørte det fra nogen, ville jeg nok tænke ’det ikke er så slemt’. Man kan ikke sætte sig ind i det, hvis man ikke står i det, siger Karina Truelsen. (Privatfoto)

For at få greb om situationen har Det Internationale Rideforbund over weekenden bestilt ekstra staldpladser i Valencia, så det bliver lettere at adskille raske og syge heste og dermed undgå yderligere smitte i området.

Der er også hidkaldt ekstra dyrelæger, lyder det fra FEI.

I dag er hestene blevet inddelt i grøn, gul og rød zone efter deres tilstand, siger Karina Truelsen.

- For fire dage siden fik vi lov til at isolere dem, der var sunde, og så lavede man nye test på dem. Og der er så kommet nogen frem, der er positive blandt de sunde heste. Så nu separerer vi én gang til, siger hun nedslået.

Derfor forventer Karina Truelsen heller ikke, at familien vender hjem til Danmark lige foreløbig.

- Eftersom der hele tiden kommer nye tilfælde, starter vi fra dag nul hver dag. Det er ikke noget lys for enden af tunnellen. Jeg er glad, hvis vi kommer hjem i juni, siger hun.

Det Internationale Rideforbund har allerede nu fået bekræftet udbrud relateret til stævnet i Frankrig, Belgien og Tyskland. Inden stævnet i Valencia blev lukket ned, nåede et stort antal heste at forlade området uden et officielt sundhedscertifikat, oplyser Sabrina Ibanez, generalsekretær i FEI.

Flere af disse hestes tilstand ukendt. Nogle var formentlig allerede syge, og risikoen for yderligere smitte er derfor til stede, lyder det.