Moderne femkamp uden hest er 'den helt store katastrofe', mener dansk formand

Formanden for Moderne Femkamp Danmark kalder ridning for en del af sportens DNA.

Billderne af tyske Annika Schleu gik viralt under OL, da hun piskede sin hest. (Foto: IVAN ALVARADO © Ritzau Scanpix)

Moderne femkamp har siden indførelsen OL i 1912 bestået af fem discipliner; fægtning, svømning, terrænløb, skydning og ridning.

Men sidstnævnte, ridning, skal efter næste OL ikke længere være en del af moderne femkamp.

Sådan lød meldingen i sidste uge fra bestyrelsen for Det Internationale Forbund for Moderne Femkamp, UIPM.

Årsagen til beslutningen kommer på bagkant af en anbefaling fra det internationale forbunds innovationskommission, der mener, at ridningen skal stryges fra listen. Sporten har mødt massiv kritik efter en tysk femkæmper ved sommerens OL piskede løs på en hest, da den ikke adlød hende.

Beslutningen om af sløjfe ridningen får Moderne Femkamp Danmarks formand, Benny Elmann-Larsen, op af stolen.

- Det kan meget vel være, at IOC (Den Internationale Olympiske Komité, red.) har sagt, at hvis man vil være med vil OL i 2024, skal der gøres noget ved ridningen. Men det er en del af vores DNA og årsagen til, at moderne femkæmpere holder så meget af deres sport, siger formand Benny Elmann-Larsen.

Ridningen var også grunden til, at den danske moderne femkæmper Line Grubak startede med sporten.

- Det var ad ridesporten, jeg selv kom ind i sporten. Det er den disciplin, jeg holder allermest af, og det er ikke moderne femkamp uden, sagde Line Grubak i weekenden til DR Sporten.

Tidligere på måneden sendte 650 udøvere af sporten et åbent brev til bestyrelsen i UIMP, hvori atleterne opfordrede bestyrelsen til at gå af som følge af sagen. Hvis først atleternes forhold til sporten lider et knæk, er den helt gal, påpeger Benny Elmann-Larsen.

- Problemet er, atleterne ikke ser det som moderne femkamp uden ridning, og det er den helt store katastrofe. Det er første gang siden 1912, at man har prøvet at fjerne en af disciplinerne, og det er historisk, siger Benny Elmann-Larsen.

Beslutningen er 'noget svineri'

Præsidenten for Det Internationale Forbund for Moderne Femkamp, Klaus Schormann, havde først sagt i et tysk talkshow, at substitutten for ridning var fundet, men dagen efter understregede forbundet, at der ikke var truffet en beslutning, og at man nu ville invitere atleter og nationale forbund til konsultation.

Derfor er det svært at finde hoved og hale i, om der rent faktisk er truffet en beslutning eller ej. Og den danske formand frygter, at man ignorerer atleternes ønske, om at ridning fortsat skal være en af de fem discipliner, mener Benny Elmann-Larsen.

- Det er noget svineri. Det er også derfor, der er så meget knald på lige nu. Man kunne sagtens have involveret atleterne og de nationale forbund. Jeg erfarede det på samme tidspunkt som alle andre, siger han.

Det svenske forbunds sportsdirektør, Svante Rasmuson, siger til SVT, at de vil skride til handling.

- Jeg tvivler på, hvordan hele denne proces gik. Jeg kan ikke finde ud af, hvilken femte sportsgren der ikke bliver lidt latterlig i denne sammenhæng, siger den svenske sportsdirektør.

Svante Rasmuson mener ikke, at hændelsen ved OL er nok til at fjerne ridningen fra programmet, men at de fra svensk side forsøger at presse på for ændringer, der skal beskytte hestene bedre.

Også den finske Fægtning- og Moderne Femkamps Federation har sendt et åbent brev henvendt præsidenten, bestyrelsen og generalsekræteren for det internationale forbund, hvori de ønsker, at planerne om at fjerne ridning fra programmet stoppes, da det finske forbund mener, det strider med vedtægterne i UIMP.

Annika Schleu førte femkampkonkurrencen ved OL inden ridningsdisciplinen, hvor hun endte med at udgå efter at have mistet kontrollen over hesten Saint Boy. (Foto: Tatyana Zenkovich © Ritzau Scanpix)

Benny Elmann-Larsen deler den opfattelse og opfordrer til, at man står sammen for at fastholde sporten, som den altid har været.

- Der skal voldsomt knald på for at få fastholdt ridning. Det er muligt, at man er nødt til at tage sagen helt til CAS (den internationale sportsdomstol, red.), og det er der også nogle, der overvejer, om man skal gøre, siger Benny Elmann-Larsen.

- Beslutninger af den her størrelsesorden bør tages af kongressen. Den består af repræsentanter fra alle medlemslande, siger Benny Elmann-Larsen, der selv er en del af kongressen.

Den næste kongres afholdes den 27. november.