Heste til hundredvis af millioner er samlet i Tyskland til ridesportens svar på Formel 1

Torsdag begyndte FEI World Cup finalerne i Leipzig, hvor der konkurreres i spring, dressur, hestevogn og voltigering.

Hver enkelt hest ved World Cup Finalerne i Leipzig er et tocifret millionbeløb værd, vurderer opdrætter Klaus Munkedal. (Foto: © Henning Bagger © Scanpix. Collage: Maria Eriksen Volthers)

Når Cathrine Laudrup-Dufour, Carina Cassøe Krüth og Nanna Skodborg Merrald i weekenden rider ind på banen i Leipzig, er det på heste til mange millioner kroner.

Det fortæller den danske opdrætter, berider og hestehandler Klaus Munkedal.

Han er indehaver af Munkedal Horses, har uddannet flere af hestene fra OL i Tokyo og skal frem til og med søndag se World Cup-finalerne i dressur fra den tyske by.

Ifølge Klaus Munkedal anses World Cup finalen for at være hestesportens svar på Formel 1.

- Det er de ypperste heste, vi kommer til at se. Hver Grand Prix-hest er et tocifret millionbeløb værd, hvis den skulle handles her og nu, siger Klaus Munkedal og anslår, at den dyreste hest nemt kan koste i omegnen af 75 millioner kroner.

Det er dog svært at give et præcist tal på, hvor meget du skal have op af lommen for at købe en hest i verdensklasse. Detaljerne fra diverse handler holdes ofte hemmeligt. Men sikkert er det, at de danske heste Vamos Amigos, Heiline's Danciera og Atterupgaards Orthilia er blandt de mest værdifulde ved World Cuppen.

I videoen nedenfor kan du møde Carina Cassøe Krüth der rider på Heiline's Danciera, som er ejet af ægteparret Ingrid og Poul Thøgersen.

Klaus Munkedal forklarer, at hans eget stutteri og forretning kører rundt ved, at han sammen med en trænerstab spotter unge dressurheste, træner dem og sælger dem videre.

Det er langt fra en let disciplin at finde en potentiel topklassehest. Ifølge berider og dressurkommentator, Bjarne Nielsen, er der fire ting der spiller ind, når der skal spottes en god dressurhest.

- Det vigtigste for at finde en god dressurhest er, at hesten er bygget korrekt og at den har tre gode gangarter. Derudover spiller hestens temperament en stor rolle og matchet mellem hest rytter skal være lige i øjet, siger Bjarne Nielsen.

  • Cathrine Dufour og hesten Vamos Amigos. (Foto: © Stefan Lafrentz via www.imago-im, imago images/Stefan Lafrentz)
  • Carina Cassøe Krüth, Danmark på Heiline's Danciera. (Foto: © 10070 Jessica Gow/TT, Jessica Gow)
  • Nanna Skodborg Merrald stiller til start med Atterupgaards Orthilia. (Foto: © Stefan Lafrentz via www.imago-im, imago images/Stefan Lafrentz)
1 / 3

Kærlighed over kapital

Der har i mange år været stor interesse for dressuren, også fra mennesker der har mulighed for at bruge rigtig mange penge på de firbenede.

- Det er rigtig heldigt for sporten, at der altid været kapitalstærke personer, som har været særlig glade for dressursporten og investeret i hestene. Og netop fordi de er kapitalstærke, vælger hestejerne sjældent at sælge hestene fra.

- Hvis en privatperson, der har bygget en god hest op, fik et millionbud på hesten vil det være svært at modstå. Hvorimod de kapitalstæke hesteejere sjældent vælger at sælge hestene fra, siger Bjarne Nielsen.

Men det kan måske være svært at forstå, at hesten ikke ses som en investering og et godt salg, hvis der bydes flere millioner kroner på den.

Men ifølge Bjarne Nielsen er det fordi, at det ofte er mennesker, der har et stort hjerte for dressursporten.

- Hvis du er en dygtig rytter står der ofte kapitalstærke personer med kærlighed til dressuren klar til at lade dig ride deres heste, blot for at se hestene præstere på den helt store scene.

Cathrine Laudrup-Dufours førstehest Bohemian, som hun havde med til de Olympiske Lege, er ejet af familien Zinglersen. Derfor var familien også med i Tokyo for at opleve Laudrup-Dufour og Bohemian præstere på den olympiske bane.

Når Cathrine Laudrup-Dufour rider i weekenden, bliver det på hendes anden hest, Vamos Amigos, som ejes af den britiske familie Pidgley.

World Cup finalerne afholdes fra den 7. til den 10. april, og du kan følge med på DRTV og DR2.