Personlig nedtur har gjort dansk dressur-dronning bedre end nogensinde

Cathrine Dufour satsede stort på OL i 2016. Efterfølgende måtte den 26-årige dressurrytter lære på den hårde måde, at livet som toprytter ikke kan være det eneste omdrejningspunkt i tilværelsen.

Cathrine Dufour har vendt en personlig nedtur til sin egen fordel, og selvom tiden efter OL i 2016 var hård, er dressurrytteren glad for at være kommet klogere ud på den anden side. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Cathrine Dufour er Danmarks ukronede dressur-dronning.

Hun er blandt de mest vindende dressurryttere i Danmark, og hendes trofæskab vidner om en karriere med mange opture.

Hun er nummer fem på verdensranglisten og vandt tidligere i år World Cup-guld i Göteborg med imponerende fem 10-taller – den højeste karakter.

Men med stor succes følger dedikation, utallige timers træning og store fravalg.

Den danske rytter havde høje ambitioner for OL i Rio 2016, og alle vågne timer blev brugt med den firbenede kompagnon, Cassidy. Alle sejl blev sat ind på dressurtræningen.

Efter et veloverstået OL i Rio 2016, hvor Cathrine Dufour blev bedste dansker og endte på en samlet 13. plads, blev hun efter fejring og festligheder ramt af en stor nedtur.

- Efter jeg kom hjem fra OL, røg jeg ned i et sort hul. Det hele var meget tomt. Jeg havde efter OL en lang periode, hvor jeg ikke gad at kigge på en hest, jeg ville bare alt andet. Der fandt jeg ud af, at der skulle være plads til andre ting, siger Cathrine Dufour.

Selvom Cathrine Dufour var glad og stolt af sit OL-resultat, ser hun tilbage på en tid op til konkurrencen, hvor hun isolerede sig og lavede de forkerte prioriteringer.

- Jeg kunne ikke overskue andet end træning. Bare en biograftur var uoverskuelig, for så følte jeg, at min træning blev ødelagt. I virkeligheden havde jeg nok haft bedre af at tage en fridag og så give den max gas de andre dage. Man kan jo ikke træne perfekt hver gang.

Bedre end nogensinde før

Cathrine Dufour måtte sætte sin træning med hesten Cassidy i bero, og nedturen åbnede hendes øjne for, at der var andet i livet end hård træning. Og selvom den unge rytter i krop og sind kunne mærke konsekvenserne af den hårde træning, ser hun tilbage på tiden efter OL som vigtig læring.

- Jeg ser ikke tilbage på det, som noget negativt. Men jeg lærte at presse mig selv til det absolut hårdeste. Jeg har lært meget på godt og ondt. Kroppen kan meget mere, end man tror.

Ved siden af Cathrine Dufours karriere havde der før OL i 2016 kun været plads til hendes forældre. De var de eneste, som blev prioriteret, når hun ikke var sammen med sine trænere eller firbenede venner.

- Så fik jeg en kæreste, og hun er blevet en del af min familie. Jeg har lært at give plads til andre mennesker. Hvis man skal holde ud at være i en sport, så skal man have et privatliv ved siden af. Det har modnet mig helt vildt. Det har givet mig overskud, og det er fedt.

Nedturen efter OL har forandret Cathrine Dufour. Hun formåede at komme ud på den anden side i en endnu bedre version af sig selv.

- Jeg hviler mere i min træning nu. De timer jeg har væk fra sporten gør bare, at jeg kommer tilbage til træningen endnu mere motiveret og med mere energi.

- Jeg har kun højnet mig niveau efter OL. Og det tror jeg, at jeg kan takke mit privatliv for. Det har lært mig meget, og gjort mig bedre, at jeg har givet plads til andet end dressur.

Facebook
Twitter