PL-guld gjorde Tobias verdenskendt i Vejle. Nu jagter han VM-triumf på hjemmebane

Den danske para-dressurrytter har kæmpet med opmærksomheden siden PL-guldet i Tokyo sidste år, men føler sig klar til at gå efter VM-titlen på hjemmebane.

Den 22-årige Tobias Thorning Jørgensen er storfavorit til VM-guld på hjemmebanen i Danmark. (Foto: © John Walton/PA Images © Scanpix. Collage: Maria Eriksen Volthers)

Han er storfavorit, uanset hvilken konkurrence han deltager i, eller hvilken hest han sidder på.

Det er 22-årige Tobias Thorning Jørgensen udmærket klar over. For sådan må det være, når man som ung para-dressurrytter indtager ridestalden med to guldmedaljer fra de paralympiske lege i Tokyo sidste år.

Ved det igangværende VM i ridesport i Herning er han og hesten Jolene Hill "et sikkert bud" på en guldmedalje, når ekvipagen torsdag bliver en del af parakonkurrencen. Ifølge Tobias Thorning Jørgensen, der har muskelsvind, har det været en skør rejse fra tilværelsen som medaljeaspirant til guldhåb.

- Det er noget af det vildeste, jeg har oplevet. I ridesporten vidste man på forhånd, hvem jeg var, da jeg kom til Tokyo i 2021, men siden dengang er jeg blevet en af favoritterne, uanset hvad. Det har været vanvittigt, siger han til DR Sporten.

Tobias Thorning Jørgensen, paradressur, under pressedag med de mulige danske deltagere til De Olympiske Lege (OL) og Paralympiske Lege (PL) på Experimentarium i Hellerup onsdag den 18. december 2019. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Danskeren er ganske afslappet omkring de høje sportslige forventninger til ham inden VM. Anderledes udfordrende har det dog været at vænne sig til den efterfølgende opmærksomhed, som kom i slipstrømmen på det succesfulde PL, siger Tobias Thorning Jørgensen.

- Mediedækningen har været hårdest at håndtere. Jeg kan pludselig blive genkendt på gågaden i Vejle, og sådanne ting er lidt mærkelige og svære at være i, når man er vant til at være en almindelig dreng fra landet, forklarer den 22-årige dressurrytter, som kommer fra Give.

Tobias Thorning Jørgensen kæmper med at se sig selv som et forbillede for håbefulde talenter, for han er "stadig bare Tobias" og vil gerne bare være sig selv.

Privatlivets fred kan dog være udfordret af en massiv interesse fra omverdenen, når man konkurrerer om VM-, EM- og PL-medaljer.

Her har holdet af trænere og eksperter været en stor støtte for den 22-årige danske dressurrytter, hvis forventninger til sig selv altid har været det "største problem".

- De har prøvet en masse og kan vejlede samt hjælpe mig. Jeg føler mig godt klædt på til presset.

- Jeg glæder mig helt vildt til at ride foran publikum til et VM på dansk grund. Der er så mange faktorer, som gør, at jeg er mere spændt end nervøs, forklarer Tobias Thorning Jørgensen.

Han har blot deltaget i ét stævne siden årsskiftet. Her vandt han dog alle af tre mulige konkurrencer og føler sig i god form. Samarbejdet med hesten Jolene Hill er godt, og sammen går de efter guldet, siger dressurrytteren.

Du kan se vinderinterviewet fra PL i Tokyo herunder.

Tobias Thorning Jørgensen beskriver VM i Herning som noget af det største, han kommer til at opleve. Men danskerne er klar til at gribe muligheden, understreger han.

- Jeg kender hesten så godt, og vi har prøvet det før. Jeg ved, hvordan den præsterer bedst, så jeg er supertryg ved det, siger den 22-årige dressurrytter.

- De seneste år er dansk dressur og ridning generelt set blevet noget af det bedste i verden. Vi har gode medaljechancer i stort set alle discipliner, og det er megafedt, at et lille land som Danmark kan skabe så mange store sportspræstationer, som vi gør.

Tobias Thorning Jørgensen starter op i de individuelle konkurrencer torsdag den 11. august, fra klokken 14.00 på DR2.