Udbrud af frygtet herpesvirus blandt danske konkurrenceheste - én er død

Smitten er isoleret til nogle få heste, der er sat i karantæne, så den ikke spreder sig.

(Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

En frygtet sygdom blandt heste er igen kommet til Danmark.

Sygdommen - hesteherpes med navnet EHV-1 - har allerede lukket store dele af de europæiske ridestævner, mens ingen danske stævner endnu er aflyst, oplyser Dansk Rideforbund.

Det er heste, der har været til stævner i Spanien, som er konstateret smittede, så nu er opgaven er forhindre spredning til andre besætninger.

Hestene er derfor sat i karantæne.

Hesteherpes er en sygdom, der i forvejen findes herhjemme, men ligesom vi oplever lige nu med covid-19-virusset, findes der også inden for herpes forskellige varianter, hvor nogle er mere smitsomme end andre.

EHV-1 er blandt de værste og direkte dødelig, forklarer Mette Uldahl, der er veterinærkonsulent ved Dansk Rideforbund.

- Den er mere smitsom og giver andre symptomer (end almindelig herpes, red.). Normalt kan man se forkølelse og aborter hos drægtige hopper, men når den kommer i den her mere aggressive form, ser man et omfang af smitte, der er meget større, siger hun.

Smitten rammer hestens centralnervesystem fra bagparten ved halen og bevæger sig op mod hjernen.

Nogle af de syge heste får lammelser og slingherhed, og en del er i yderste konsekvens nødt til at blive aflivet, fordi de ikke længere kan holde sig oprejst.

Situationen er lige nu under kontrol, når det gælder Danmark, fordi de smittede heste ikke har kunnet smitte andre.

Men som med alle andre former for smitteudbrud er der risiko for spredning.

Derfor har Dansk Rideforbund besluttet, at alle heste, der kommer til Danmark fra udlandet, skal isoleres og i 28 dages karantæne, fordi inkubationstiden er lang.

Inkubationstiden betegner den periode, der går, fra man er smittet med en sygdomsfremkaldende organisme, til man viser symptomer på sygdommen.

Den tilgang er anderledes end i andre europæiske lande, hvor man har oplevet spredning af virusset fra stald til stald med et ukendt antal døde heste til følge.

Ingen danske stævner er aflyst

Der er i øjeblikket ingen planer om at aflyse ridestævner herhjemme, men sygdommen bliver fulgt tæt i miljøet.

Blandt andet på Dalumgård Rideskole i Odense, hvor daglig leder Jon Petersen kan tale med om, hvor meget det fylder blandt folk i hesteverdenen, når der er smitsom virus i luften.

I 2018 var der senest et alvorligt udbrud af hesteherpes, og her døde en række heste, hvoraf de to var opstaldet på netop Dalumgård.

- Vi er på vagt. Derfor har vi opfordret vores medlemmer til at få deres heste vaccineret allerede i forrige uge. Tænk over, hvor I tager hen, hold øje med hvor der er udbrud og indskrænk det, siger Jon Petersen til DR.

Det internationale rideforbund, FEI, opdaterer på sin hjemmeside løbende med seneste nyt omkring udbruddet og omfanget af det.

Her kan man blandt andet læse, at udbruddet er startet under et stævne i Valencia, som dr.dk tidligere har omtalt.

Her var den danske familie Truelsen med, og de fortæller i den her artikel om pludselig at miste en hest, der var smittet.

Hos Dansk Rideforbund oplyser kommunikationschef Julie Servé Regtved til DR Sporten, at hun ikke er bekendt med, at nogen heste er døde med EHV-1 inden for landets grænser.

- Hesteejere skal derfor ikke være bekymrede. Vi har det under kontrol gennem effektiv isolation, siger Julie Servé Regtved.