Vinder udelukket fra verdens største hestevæddeløb: Træneren beskylder arrangør for at udstøde ham

Hesten Medina Spirit vandt tidligere på måneden det prestigefyldte Kentucky Derby, men er nu testet positiv for doping.

Bob Baffert er en af de største skikkelser i amerikansk galop. (Foto: Jamie Rhodes © Scanpix)

Bob Baffert.

Velsagtens en af de største galoptrænere nogensinde. Men nu er han havnet i lidt af en møgsag.

For halvanden uge siden triumferede Bob Baffert i Kentucky Derby med hesten Medina Spirit, men siden er hesten testet positiv for det forbudte stof betamethason, som er et anti-inflammatorisk stof.

Helena Kruse, der har været assistenttræner for John Sadler, som også er en af de helt store galoptrænere, og også redet freelance for flere store trænere i USA, kalder det 'megakontroversielt'.

- Kentucky er det største, du kan vinde. Alle går efter at vinde 'the run for the roses'. Den hænger sammen i en tre-løbsserie, hvor du bliver triple crown vinder, hvis du vinder alle tre løb. Og det er det ultimative, og det er der ikke særlig mange, der gør, siger hun.

Bob Baffert har gjort det to gange - i 2015 med hesten American Pharaoh og i 2018 med hesten Justify.

68-årige Bob Baffert har som træner ført sine heste til over 3.000 sejre i løbet af en over 30 år lang karriere. (Foto: Bryan Woolston © Scanpix)

Bob Baffert har en livslang karriere i galoppen, der har kastet over 3.000 løbssejre af sig til heste, han har trænet. Derfor er han heller ikke hvem som helst ifølge Helena Krause.

- Bob Baffert er en utroligt respekteret galopmand. Han sidder på alle de tunge kunder, og han har de allerbedste heste.

- Han ved, hvad han laver. Han ved, hvad han skal kigge på, når han handler heste og træner dem og bagefter. Han er guden. Det er der selvfølgelig rigtig mange, der ikke bryder sig om. Men han er respekteret, siger Helena Kruse.

Kan en staldkarls urin være forklaringen?

Siden nyheden om den positive dopingprøve, har hestens træner, Bob Baffert, været igennem hele følelsesregistreret.

Men han fastholder, at sejren ikke er kommet i hus på ulovlig vis.

- Vi snød ikke for at vinde Kentucky Derby, sagde Bob Baffert til Fox News mandag.

Churchill Downs, der afholder Kentucky Derby, udsendte søndag en pressemeddelelse, hvori det lyder, at svaret på B-prøven nu afventes, men alvoren af den positive A-prøve også understreges.

- Churchill Downs vil ikke tolerere det. På grund af alvoren i den påståede forbrydelse, vil Churchill Downs omgående suspendere Bob Baffert, Medina Spirits træner, fra at deltage ved Churchill Downs væddeløbsbaner, lød det i pressemeddelelsen.

Den melding fra arrangøren bag Kentucky Derby har fået Baffert til at beskylde dem for at udstøde ham.

- Vi lever i en anderledes verden nu. Det her USA er anderledes. Det var en slags 'cancel culture', sagde Baffert til Fox News.

Cancel culture er, når en person bliver udstødt fra sociale eller professionelle kredse, typisk på grund af kontroversiel ageren.

Vinderhesten Medina Spirit. (Foto: Rob Carr © Scanpix)

Bob Baffert siger også, at hestene ikke lever i en boble, og derfor kan den positive dopingprøve skyldes en forurening.

- Der er så mange måder, hestene kan blive forurenet og de tester efter latterligt lave niveauer. Jeg har sagt det i over et år, at uskyldige mennesker kan komme i problemer, og det er sket nu, siger Bob Baffert til Fox News.

Bob Baffert foreslog også, at en mulig forklaring var, at en af staldkarlene havde taget hostemedicin, tisset på halmen i stalden, som hesten Medina Spirit så har spist.

Der afventes nu svar på B-prøven, der skal fastslå endeligt, om Medina Spirit har været dopet. Baffert siger til Fox News, at han forventer, at den proces vil tage flere måneder.

Bob Baffert er medlem af galoppens hall of fame for sine bedrifter, der blandt andet tæller seks sejre ved Kentucky Derby ud over sejren med Medina Spirit, som der nu bliver sået tvivl om.

Sejren ved dette års Kentucky Derby gjorde Bob Baffert til den mest vindende træner i Kentucky Derbyets historie.