Ro på! 1, 2, 3...9 danskere i samme båd overrasker med medaljer i verdenstoppen

Det er første gang en dansk dameotter henter en medalje ved et World Cup-stævne. (Foto: Bálint Czucz )

Nogle gange bliver man bare overrasket over, hvor hurtig tingene kan tage en drejning.

Spørg bare den kvindelige danske otter med styrmand, som i weekenden i den grad havde fat i årerne ved et World Cup-stævne i Polen.

Båden var egentlig tiltænkt som et udviklingsprojekt, som skulle styrke de enkelte roere, men i Polen roede den danske dameotter sig på podiet ved et World Cup-stævne, som den første danske otter nogensinde.

De otte danske roere plus styrmand roede båden over målstregen på en andenplads, og det fornemme resultat kom da også bag på Astrid Steensberg, som var en af de ni danskere i båden.

- Det gik over alle forventninger, så det kunne næsten ikke være endt bedre, fortæller den 26-årige roer.

Astrid Stensbjerg (højre) og Sophie Østergaard efter World Cup-medaljen.

Ideén om at lave en dameotter fik de danske roere luftet tidligere på året, men dengang var det ikke så meget et projekt med fokus på at opnå store resultater, men mere et spørgsmål om at finde en måde at skabe et fællesskab blandt de danske roere.

- Projektet handlede mest om at kigge langsigtet og få nogle af U23-roerne ind i en ro-rutine, og så handlede det da også om, at vi gerne ville se, hvor hurtigt vi kunne ro, hvis vi gjorde en indsats i otteren, fortæller Astrid Steensberg om hendes første møde med tanken om at afprøve en dansk dameotter.

Erfaring fra USA

Ud over fællesskab var dameotter-projektet også en måde at give rotræning til flere af de danske roere, som hen over sommeren er hjemme på ferie fra deres ophold på amerikanske universiteter.

Det fortæller sportschef i Dansk Forening for Rosport, Thor Juul Kristensen, som samtidig siger, at der altid efter et OL-år er mange bolde i luften, når det handler om, hvilke bådtyper der skal satses på.

- I vinters vidste vi ikke rigtig, hvor vi stod. Så ender vi med en damegruppe, hvor vi ved årets første World Cup stillede med både en damefirer og en dametoer, som begge roede rigtig godt, og så fik vi den tanke, at det kunne være sjovt at lave en otter. Det plejer vi ellers normalt ikke at have nok roere til, siger Thor Juul Kristensen.

Men med hjælp fra flere U23 roere og en robåd lånt i Itailen lykkedes det at få stablet en dameotter på benene, som hurtigt viste, at de havde fart i båden.

- Vi gjorde meget ud af at sige, at det ikke var et resultatprojekt, og så er det jo meget ironisk, at det er den båd, der ender med at ro metal hjem ved World Cuppen, siger Thor Juul Kristensen.

Flere af roerne i otteren går eller har gået på universitet i USA, hvor det er meget almindeligt at ro otter. Og det har ifølge Astrid Steensberg, som selv har gået på University of Southern California i Los Angeles, hjulpet det danske projekt.

- Det betyder helt sikker noget, at vi er vant til at ro i otter. Vi ved, at det mere handler om power end teknik, når man skal have fart i sådan en båd.

- Når man sætter otte piger, som aldrig har roet otter sammen, ned i samme båd, er der meget roteknik, som skal passe sammen. Så det var svært i begyndelsen. Men der var meget gejst i båden, så man kunne hurtigt mærke potentialet, siger Astrid Steensberg.

OL lurer i fremtiden

Det fornemme World Cup-resultat har nu givet blod på tanden i Dansk Forening for Rosport. For selvom forbundet ikke er store nok og mangler de økonomiske muskler til at have en dameotter som et fast element i bådprogrammet, har weekendens resultat sat gang i overvejelserne.

Otter-kategorien er nemlig en del af det olympiske program i 2024.

- Det kunne være helt fantastisk at kvalificere en dansk otter til OL, og bliver vi ved med at holde fast i gruppen, som måske bliver forstærket af nogle af vores OL-roere fra Tokyo, der lige nu holder pause, skal vi da stensikkert overveje, om vi skal gå efter OL, siger Thor Juul Kristensen.

Og der er bare noget specielt over at vinde en medalje, når man er ni personer, som skal op på podiet. Derfor lyder en OL-satsning da også godt i Astrid Steensbergs ører.

- Jeg kunne mærke, at da vi tog sølvmedaljen ved World Cuppen, var det bare en fed følelse at være ni piger på podiet.

- Hvis der står nogle trænere klar, som tror på, at det kan lade sig gøre, vil jeg ikke sige nej tak, hvis tilbuddet kom om, at vi skulle forsøge at kvalificere en otter til OL.