Rusland vil ikke offentliggøre afgørelse på dopingskandale

I februar blev kunstskøjteløberen Kamila Valiva taget for doping, og hun har siden været suspenderet fra internationale konkurrencer.

Hvorvidt pressemeddelelsen fra Rusada omhandler Kamila Valieva, kan der ikke herske tvivl om, mener direktør hos Anti Doping Danmark. (Foto: © EVGENIA NOVOZHENINA, Ritzau Scanpix)

Der skulle være faldet en afgørelse i dopingskandalen om den russiske kunstskøjteløber Kamila Valieva for snart to måneder siden.

Sagen har trukket i langdrag, men nu lader det til, at vi slet ikke får at vide, hvor, hvornår og hvordan det hele ender.

I hvert fald ikke, hvis det står til Ruslands Antidopingagentur, Rusada.

Hverken dato for høring, processen eller en eventuel afgørelse vil nemlig blive offentliggjort i sagen om den 16-årige russiske kunstskøjteløber, Kamila Valieva, der i februar vandt OL-guld, men siden blev suspenderet på grund af en positiv dopingprøve taget i december.

Det skriver Rusada - dog uden at nævne Kamila Valieva ved navn - i en pressemeddelelse fredag aften. I meddelelsen fremgår det, at der er tale om "en kunstskøjteløber fra Ruslands Olympiske Komité, som er beskyttet".

En kryptisk meddelelse, men står det til Kim Højgaard Ravn, der er direktør i Anti Doping Danmark, kan der ikke herske tvivl om, hvem den drejer sig om.

- Det er helt åbenlyst, at det er Kamila Valiva fra deres kunstskøjtehold fra vinter-OL i Beijing. Det kan der vist ikke være nogen tvivl om, siger han.

Kamila Valieva var med til at vinde holdkonkurrencen, men medaljerne er her syv måneder efter ikke uddelt på grund af sagen om den i dag 16-årige kunstskøjteløber. (Foto: © FABRIZIO BENSCH, Ritzau Scanpix)

Kamila Valieva var blot 15 år gammel, da den positive dopingprøve blev opsamlet.

Med andre ord var hun mindreårig, og da en eventuel offentliggørelse af sagens udfald, ifølge international dopinglovgning, ikke er obligatorisk i disse "beskyttede" personers tilfælde, har Rusada altså valgt ikke at oplyse nærmere.

Det er de til dels i deres gode ret til, fortæller Kim Højgaarv Ravn - for sådan er reglerne.

Men at lade være med at offentliggøre er samtidig en beslutning, der ifølge selvsamme regler, skal være i overenstemmelse med sagens indhold og omstændigheder, fortæller han.

Og når sagen omhandler en atlet på allerhøjeste niveau, der ovenikøbet er OL-guldvinder, mener han, en proces til offentlig skue er på sin plads.

- Hele verden har fulgt med, og der er tale om en OL-guldvinder, så proportionaliteten tilsiger, at det vil være relevant for hele verden at få lov at vide, hvad der er sket i sagen, siger Kim Højgaard Ravn.

Udfordrer tilliden til systemet

Der er dog en årsag til, at reglerne giver mulighed for at vise særlige hensyn til visse persongrupper, fortæller direktøren i Anti Doping Danmark. Det skaber nemlig en form for retssikkerhed for de mindreårige.

Men når sagen er så omdiskuteret og fandt sted på den største scene, er det kritisabelt, at Rusada ikke vil oplyse mere, mener Kim Højgaard Ravn.

- De her antidoping-regler bidrager jo til hele troværdigheden om idrætten, og hvis ikke vi kan få indsigt i den her type sager, er det svært at vide, om vi skal tro, det vi så, da de vandt OL-guld.

Derfor efterlyser han, at det russiske antidopingagentur skaber gennemsigtighed i sagen.

- Det udfordrer tilliden til antidopingsystemet, hvis vi ikke kan følge sagen tæt, siger Kim Højgaard Ravn.

'Der vil komme et kæmpestort pres'

Selvom Rusada har besluttet sig for ikke at ville offentliggøre udfaldet af sagen eller datoen for høringen, bliver fredagens pressemeddelelse næppe det sidste kapitel i Kamila Valievas dopingsag.

Beslutningen kommer nemlig ikke til at falde i god jord hos de forskellige nationale dopingagenture, fortæller Kim Højgaard Ravn.

- Der er ingen tvivl om, at der vil komme et kæmpestort pres for, at der bliver noget offentlighed om det, siger Anti Doping Danmark-direktøren.

Og det lader til, at det pres allerede er begyndt.

I kølvandet på udmeldingen er Det Amerikanske Antidopingagentur (USADA) nemlig ude med riven efter deres russiske kolleger.

- Hvis hun bliver frikendt med rette, så er der ikke noget at skjule, og det bør derfor blive gjort offentligt, siger USADA's administrerende direktør Travis Tygart til mediet insidethegames.

Den nu 16-årige Kamila Valieva har været kendt under kaldenavnet 'Frøken Perfekt' for sine evner på isen. (Foto: © EVGENIA NOVOZHENINA, Ritzau Scanpix)

Ligesom den danske direktør mener Travis Tygart, at tilbageholdelse af information udfordrer tilliden til systemet.

Faktisk mener han, at det er en hån mod hele antidoping-systemets princip om gennemsigtighed.

- Det er ikke så sært, at atleter og offentligheden ikke stoler på det globale WADA anti-doping system, siger han.