Russisk skakspiller blev udelukket for at støtte militær invasion – nu blander Putins håndlanger sig

Skakspilleren Sergej Karjakin er født på Krim-halvøen, men hans støtte går til Vladimir Putin.

Sergej Karjakin er som den eneste russer blevet suspenderet fra at deltage i internationale skakturneringer. (Foto: © VINCENT WEST, Scanpix Denmark)

For få dagen siden blev den russiske skakspiller Sergej Karjakin udelukket fra at deltage i internationale turneringer i seks måneder af Det Internationale Skakforbund (Fide, red.).

Skakspilleren, der betragtes som en del af verdenseliten, støtter nemlig Ruslands militære invasion af Ukraine, og det strider med forbundets etiske retningslinjer.

Siden den russiske invasion af Ukraine har Karjakin delt en række opslag på sin Twitter-profil, som af skakforbundet er blevet tolket som støtte til invasionen. Tilbage i 2016 udtalte han da også, at han ’støtter Putin i alt, hvad han gør’, og nu har en talsmand for Kreml også været ude og vise gensidig støtte til skakspilleren.

Præsident Putins pressesekretær, Dmitry Peskov, mener nemlig, at forbundet bør revidere sin beslutning.

- Sport og politik bør ikke blandes. Når en sådan udvikling finder sted, har og bør enhver russisk statsborger have ret til at udtrykke sin holdning. Ingen kan fratage en russisk borger denne ret, og det bør ikke fremkalde nogen politisk reaktion fra Fide, siger han ifølge Russian News Agency.

Peskov, der i øvrigt også er bestyrelsesformand i det russiske skakforbund, er altså stik uenig i beslutningen, og hovedpersonen selv er da også langt fra tilfreds.

- Jeg er moralsk udmattet i øjeblikket. Jeg håber, at denne forbrydelse ikke vil blive efterladt uden konsekvens, siger Karjakin ifølge Russian News Agency.

Sergej Karjakin kommer ikke til at deltage i nogen internationale skakturneringer de næste seks måneder. (Foto: © Anton Vaganov, Ritzau Scanpix)

Nogen stor overraskelse kommer udelukkelsen dog ikke som, har russeren siden fortalt.

Og selvom Karjakin er den eneste fra sit land, der er decideret udelukket fra at deltage i internationale konkurrencer, tror DR Sportens skakkommentator, Morten Runge, ikke, at russeren fortryder noget.

- Han mener nok, at politik er vigtigere end skak. Jeg kan ikke rigtig finde ud af, hvor den der kærlighed til Putin kommer fra andet end, at han føler, at han skylder Rusland sin plads i verdenstoppen, siger Morten Runge.

Stor betydning i Rusland

Flere store navne på den internationale skakscene har siden Karjakins udelukkelse været ude og tage afstand fra krigen i Ukraine.

Men at en medarbejder fra Vladimir Putins stab nu også blander sig i sagen, viser hvor stor en skaknation Rusland er.

- Man brugte skakken som symbol til at vise, hvordan man gik til livet. Rusland har stadig over 200 stormestre, og det er over mere end dobbelt så mange, som det land med andetflest har. Rusland er en helt suveræn skaknation, siger Morten Runge.

Og sådan har det faktisk været i lang tid, fortæller skakekkommentatoren.

Allerede dengang arealet var væsentligt større og navnet på staten stadig var Sovjetunionen, prioriterede man skakken.

- Skak har betydet sygt meget for Sovjetunionen, fordi man betragtede det som et slags intellektuelt våben. I det sejeste intellektuelle spil, ville de gerne vinde.

Russeren har tidligere stået over for verdensetteren Magnus Carlsen. (Foto: © VINCENT WEST, Scanpix Denmark)

Ligesom brasilianerne har et helt særligt forhold til fodbold, er skak også dét større i Rusland, end det er mange andre steder.

Karjakin, der oprindeligt er født i på Krim-halvøen lige inden Sovjetunionens opløsning, skiftede derfor også i 2009 statsborgerskab for at få de bedste forudsætninger for at blive god til sin sport.

I sine yngre år har han derfor også optrådt for diverse ukrainske ungdomslandshold. Men han har aldrig følt sig som ukrainer, skriver han fredag på sin Telegram-profil.

Snarere føler han sig som en del af den nu opløste Sovjetunion, og hans støtte går derfor i Putins retning.

- Jeg talte dengang for det land, jeg elskede, og ikke for den grimme kvasi-stat, som det er nu. Ukraine bliver helt sikkert smukt igen. Det er kun et spørgsmål om tid, skriver Karjakin på sin Telegram-profil.