Russiske sportsstjerner 'kan vitterligt intet gøre', når de bliver indkaldt til Putins militær

Den delvise mobilisering i Rusland betyder, at atleter bliver kontaktet af det russiske kontor. Ifølge en ekspert er der intet, atleterne kan gøre.

Vladimir Putins hær er blevet forstærket med sportsstjerner, der ikke kan sige nej til indkaldelse. (Foto: © SPUTNIK, Ritzau Scanpix)

Russere er strømmet ud af landet, efter Vladimir Putin i sidste uge beordrede en delvis mobilisering, der skal skaffe 300.000 ekstra folk til krigen i Ukraine.

Russerne forlader landet af frygt for, at det er dem, der vil blive mobiliseret. Uafhængige russiske medier skriver, at over en kvart million russere har krydset grænsen ud af Rusland til eksempelvis Georgien, Kasakhstan, Mongoliet eller Finland.

Men mobiliseringen rammer også russiske sportsstjerner. Præsidenten i det russiske roforbund, Aleksei Svirin, som selv vandt tre OL-guldmedaljer i sin aktive rokarriere, fortæller til det statsejede nyhedsbureau RIA Novosti, at flere landsholdsroere er blevet indkaldt.

- Dette er et presserende spørgsmål for udøvere og trænere. Vi modtager allerede tilbagemeldinger fra dem om, at repræsentanter fra det militære registrerings- og indskrivningskontor kommer til dem. I øjeblikket har vi to eller tre trænere og omkring fem udøvere, der er blevet indkaldt, siger Alexei Svirin til RIA Novosti.

Han fortæller, at indtil videre arbejder alle ufortrødent videre med sæsonforberedelserne, men at de er klar til at reagere på enhver udfordring.

- Selvfølgelig er der behov for nogle løsninger, så vores atleter fortsætter med at gøre, hvad de gør på permanent basis, eller nogle klare udsigter for dem i delvis mobilisering eller yderligere deltagelse i en militær operation, siger Svirin.

  • Satellitbilleder viser massive køer omkring den georgiske grænse. (Foto: © Maxar Technologies, Ritzau Scanpix)
  • Siden mobiliseringen har russerne flygtet i stor stil. (Foto: © Maxar Technologies, Ritzau Scanpix)
  • Har man allerede modtaget indkaldelsen til hæren, er det ikke muligt at forlade Rusland. Så stoppes man ved grænsen. (Foto: © Maxar Technologies, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Ingen normalitet for de russiske udøvere

Præsidenten i den nationale russiske olympiske komité (ROC), Stanislav Pozdnjakov, sagde i sidste uge, at russiske sportsudøvere burde være stolte, hvis de fik muligheden for at forsvare moderlandet.

RIA Novosti skriver om flere sportsudøvere, fra MMA-kæmpere, volleyballspillere og fodboldspillere til bandyspillere, som har taget imod indkaldelsen med Pozdnjakovs føromtalte stolthed.

Men de har heller ikke andre muligheder, fortæller Jörg Krieger, som er idrætshistoriker og adjunkt ved Institut for folkesundhed og idræt på Aarhus Universitet.

- Hvis du kigger på sportsudøvernes situation i Rusland, så er den ret dårlig. Der er vitterligt ingenting, de kan gøre. Selv hvis de er imod krigen, så er der ikke noget, de kan gøre. De kan ikke protestere, og de kan heller ikke konkurrere i deres sport, siger han.

En, der dog alligevel har forsøgt at lave en form for protest er generalsekretæren i ROC, Anastasija Davydova, som ifølge RIA Novosti har forladt Rusland.

Davydova havde en gloværdig karriere som kunstsvømmer, hvor hun vandt fem guldmedaljer ved OL, som siden er blevet vekslet med en idrætspolitisk karriere.

Både den nuværende russiske landstræner i kunstsvømning og ROC bekræfter, at Davydova har forladt Rusland.

Anastasija Davydova sammen med sin faste makker, Anastasija Ermakova, ved OL i 2008. (Foto: © YVES HERMAN, Scanpix Denmark)

I en pressemeddelelse skriver ROC, ifølge RIA Novosti, at Anastasia Davydova ikke har meddelt sin fratræden eller flugt ud af landet. Desuden lyder det, at ”operationens operationelle effektivitet afhænger ikke af generalsekretærens personlige situation”.

- Der har ikke været nogen udtalelser fra generalsekretæren om den formelle tilbagetrækning af beføjelser til ROC, lyder det.

Men på nuværende tidspunkt er der flere spørgsmål om Davydova, end der er svar, påpeger Jörg Krieger.

- Hun reagerer tydeligvis på den politiske udvikling, og hvis hun føler sig usikker, truet eller andet, så kan det også være at modsvar fra hende på det, præsidenten i ROC sagde for et par dage siden, hvor han sagde, at udøvere skulle være stolte af at kunne blive en del af ”den særlige militæroperation” (i Rusland omtales krigen i Ukraine som "den særlige militæroperation, red).

- Det er i hvert fald det, der bliver sagt, at hun er i eksil. Men hvor hun er, og hvordan og hvorfor hun havnede der, ved vi ikke på nuværende tidspunkt, siger Jörg Krieger.

Han har dog svært ved at forestille sig, at der bliver gjort ret stor notits af det, hvis Davydova er flygtet ud af Rusland.

- Hvis hun er i selvvalgt eksil, så er det et godt spørgsmål, om det sender nogen signaler til russerne. Jeg tror, de vil være relativt ligeglade. Hun er en lille fisk, det er trods alt kun sport. De vil fordreje historien, som det passer dem, siger han.