Rygeforbud på vej for topatleter

WADA ser i weekenden på, om man skal føje nikotin til listen over forbudte præstationsfremmende stoffer.

Hjalp nikotinen Thomas Bjørn på vej mod sejren i European Masters i begyndelsen af september? Danskeren får her en smøg på finaledagens 12. hul. (Foto: Fabrice Coffrini © Scanpix)

Inden længe kan det være slut med at ryge, spise nikotintyggegummi eller indtage nikotin i andre former, hvis man er topidrætsudøver.

Det internationale antidopingagentur (WADA) overvejer at føje nikotin til listen over forbudte præstationsfremmende stoffer, og det første skridt i den retning kan tages lørdag, når agenturet holder møde for opdatere dopinglisten til ikrafttrædelse fra nytår, skriver nyhedsbureauet AP.

WADA har fået en rapport fra sit dopinglaboratorium i Lausanne, hvoraf det fremgår, at der er 'alarmerende beviser' for, at mange atleter benytter sig af nikotin. Studiet dækker 2185 urinprøver fra atleter inden for 43 sportsgrene.

Ifølge eksperterne gør nikotin udøverne mere årvågne, ligesom det kan give øget mental styrke, nedsætte stressniveauet og give vægttab.

WADA og sportsforbundene bør overveje at inkludere nikotin på den forbudte liste, lyder opfordringen fra laboratoriet efter studierne, hvis resultater er blevet offentliggjort i et internationalt magasin for retsmedicinsk videnskab.

Nikotin kan ifølge studiet også medføre en højere puls, ligesom det kan påvirke blodtrykket, blodsukkeret og adrenalinniveauet.

Må Bjørnen skodde smøgen?

Undersøgelsens resultater er blevet ilde modtaget af flere golfspillere, der må påregne øget dopingkontrol, efter ar sporten er kommet på det olympiske program fra 2016. Blandt andre Thomas Bjørn, Miguel Angel Jimenez og Darren Clarke ryger jævnligt cigaretter eller cigarer undervejs på en runde, og sidstnævnte har blankt afvist rapportens konklusioner.

Og Bjørn sagde for nylig til dailymail.co.uk:

- Jeg mener ikke, at nikotin er præstationsfremmende. Det er en vane på og uden for banen. Men jeg formoder, at jeg er nødt til at stoppe - og så spise mere i stedet.

Nikotin er et af flere lovlige midler - herunder koffein og viagra - som skal undersøges for deres eventuelle virkning som dopingpræparater.

WADA oplyser, at dagsordenen for lørdagens møde er fortrolig.

Agenturet kan vælge at overvåge et stof, før det tages med på listen, hvis det opfylder to ud af tre kriterier: At det er præstationsfremmende, at det er ødelæggende for helbredet eller at går imod ånden om en ren sport.

Ifølge undersøgelsen fra Lausanne opfylder nikotin alle tre kriterier.

Facebook
Twitter