Anne-Marie hopper ombord i mændenes båd for at blive rollemodel for unge piger

Sejlsportens 'Formel 1', SailGP, kræver mindst én kvinde på holdet fra 2022.

Anne-Marie Rindom. Foto: Mikkel Berg Pedersen, Ritzau/Scanpix. (Foto: © Mikkel Berg Pedersen, Scanpix)

Der bliver skrevet sportshistorie, når det danske SailGP-hold sætter sig til rette i dets katamaran F50 og tager hul på en ny sæson i sejlsportens 'Formel 1'.

Det kalder man det, fordi bådene sejler ekstremt hurtigt - nærmest flyver - hen over vandet med omkring 100 kilometer i timen.

Med på det danske hold er for første gang to kvinder, der skal konkurrere sammen med de fem mænd, som allerede er med.

29-årige Anne-Marie Rindom og 26-årige Katja Salskov-Iversen er valgt ud af en håndfuld kandidater efter at have deltaget i en træningslejr i Frankrig.

Det er den internationale organisation bag SailGP, der har besluttet, at alle otte hold fremover skal have mindst én kvinde tilknyttet holdet.

- Det glæder mig helt vildt, at man har taget det valg. Ét af mine mål er at være rollemodel for de unge piger, der har brug for én at spejle sig i, så de også kan gå og drømme om at rejse verden rundt og vinde medajler, siger Anne-Marie Rindom til DR Sporten.

Hun er født og opvokset i Horsens, hvor hun selv mærkede betydningen af at have kvindelige sejlere at se op til, da hun første gang satte sig i en laserjolle for omkring 12 år siden.

I Horsens Sejlklub havde de nemlig et ungt talent i Maiken Schütt, som på mange måder banen vejen for Anne-Marie Rindom.

Senere lærte Anne-Marie en anden kvindelig sejler at kende, som hun i dag faktisk næsten er i familie med. Signe Livbjerg snuppede en bronzemedalje med hjem fra OL i Athen, Grækenland, i 2004, mens den kun 13-årige Anne-Marie selv var til sit første europamesterskab for optimistjoller.

Det var hun sammen med Signe Livbjergs lillesøster, der i dag er kæreste med Anne-Maries storebror.

Forvirret?

- Ha ha. Ja, det er lidt sjovt, hvordan tingene hænger sammen på den måde. De har allesammen på forskellig vis betydet meget for mig og min udvikling, og derfor vil jeg gerne være én af dem, der giver noget videre til andre, siger Anne-Marie Rindom.

Verdens bedste i 2019

Og der er nok at se op til for de unge talenter rundt omkring i de danske sejlsportsklubber.

Anne-Marie Rindom blev kåret til verdens bedste sejler i 2019, og hendes til dato største præstation er en broncemedalje ved de olympiske lege i Rio, Brasilien, tre år tidligere.

Den håber hun, at hun i år kan veksle til modellen af guld, når - eller hvis - OL i Tokyo bliver afviklet fra sidst i juli.

Ligesom tusindvis af andre atleter går hun stadig rundt i uvished, men træningen fortsætter selvfølgelig, og lige nu er hun i træningslejr på Lanzarote.

- Hvad skal der ske med dig efter OL i Tokyo? Bliver det dit sidste i den olympiske laser radial-klasse?

- Det er jeg ikke afklaret med endnu. Der er tre og et halvt år til næste OL, så det er svært at svare på, og jeg har svært ved at vænne mig til tanken om, at det hele så er slut om fire måneder, siger Anne-Marie Rindom.

Hun understreger, at hun har masser af energi - selv efter at have været syg med covid-19, men hun har tidligere luftet tanken om at prioritere at få skabt en familie og færdiggjort sin uddannelse på universitetet, hvor hun læser idræt.

Derfor er hendes skifte - supplement, om man vil - ved at sejle med mændene i F50-klassen en måde at blive ved med at sejle på absolut topplan.

Og så er det bare en kæmpe udfordring for en rutineret sportsudøver at starte forfra med noget nyt, der trods alt minder om det gamle.

- Jeg har heldigvis en stejl læringskurve, for der er mange ting, jeg skal lære. Det er en ret fed følelse pludselig at få en masse aha-oplevelser, og det er udfordrende at skulle være en del af et hold, når jeg er vant til at være alene i båden.

Styrmand Nicolai Sehested forventer ikke, at det får nogen betydning, om hans holdkammerater er mænd eller kvinder.

- De har allesammen stor rutine, og de er vant til at arbejde stenhårdt. Jeg er overbevist om, at Anne-Marie og Katja hurtigt lærer den nye bådtype at kende, så de er klar til at hente resultater hjem sammen med resten af holdet, siger Nicolai Sehested.

F50-klassen er forholdsvis ny og verdens hurtigste sejlsportsdisciplin. Der er fem sejlere på holdet ad gangen i den særlige F50-katamaran. (Foto: © Brian Carlin for SailGP, Brian Carlin for SailGP)

En million dollars til vinderen

Foruden Rindom, Salskov-Iversen og Sehested ved roret består det danske SailGP-hold af Rasmus Køstner, Martin Kirketerp, tvillingerne Hans-Christian og Lars-Peter Rosendahl og australske Tom Johnson.

Holdet starter sæsonen med et stævne i Bermuda, hvor Katja Salskov-Iversen bliver den eneste kvinde, fordi Rindom skal sejle laser radial-stævne i Portugal.

Senere i år er holdet på hjemmebane i Aarhus, når der afvikles Denmark Grand Prix den 20. og 21. august.

SailGP er et årligt, globalt mesterskab, hvor der modsat mange andre sejlssportsstævner bliver dystet forholdsvis tæt på kysterne, så det er mere tilskuervenligt.

Én af dem, der ser særligt meget frem til netop det event, er Martin Kirketerp.

- Det bliver ekstremt stort for Danmark, for Aarhus og for mig personligt. Jeg kommer selv fra Aarhus, som har udviklet sig til én af verdens bedste sejlssportsbyer, så jeg glæder mig til at vise det hele frem for venner og familier, siger Martin Kirketerp.

Det hold, som vinder mesterskabstitlen i det samlede SailGP, kan sætte en million dollars ind på kontoen.