Dansk atlet vil ro over Stillehavet, men 'gambler' med OL-håbet

Til juni skal Joachim Sutton ro over Stillehavet, og de omkring 5.000 kilometers sejlads er langt fra den bedste OL-forberedelse.

Joachim Sutton vil ro over Stillehavet selvom det ødelægger hans forberedelser til OL. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Joachim Sutton ved udemærket godt, at han har gang i noget tosset. Og ideen spiller da slet ikke sammen med håbet om at gentage bronze-triumfen fra OL i Tokyo i 2021.

Til juni hopper den 27-årige dansker i en specialdesignet båd sammen med tre andre og skal ro knap 5.000 kilometer over Stillehavet fra Californien til Hawaii i den såkaldte Pacific Challenge. Men blot seks uger senere deltager han i VM, der fungerer som kvalifikation til OL i Paris næste år.

- Helt sort-hvidt hænger det ikke rigtig sammen, for det er egentlig dårlig forberedelse til kvalifikationen, forklarer Joachim Sutton.

En billet til OL kræver som minimum en 11. plads ved VM for Joachim Sutton og makkeren Frederic Vystavel.

- Jeg har en dejlig og forstående makker i Frederik. Jeg fortalte ham om projektet, selvom jeg også gerne ville ro frem mod OL i Paris, og det var fair nok.

Så selvom det kan ødelægge formkurven, har Joachim Sutton, med sin makkers velsignelse, stillet sig et nyt mål, og han er villig til at tage de konsekvenser, det kan medføre. For roeren giver det nemlig masser af mening at kaste sig ud i eksperimentet.

- Det hang alligevel sammen for mig, fordi jeg fik en medalje ved OL i Tokyo og følte, at jeg havde opnået meget i min sport, siger han.

Det blev til en bronzemedalje ved OL i 2020, og målet er at være endnu hurtigere i Paris 2024. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Ritzau Scanpix)

Nye oplevelser giver blod på tanden

Efter legene i Japans hovedstad var danskeren altså i tvivl om, hvorvidt han skulle fortsætte karrieren.

- Jeg troede ikke, jeg skulle ro mere, men det skulle jeg så alligevel. Jeg er stoppet med sådan nogle hårde linjer, for jeg ved ikke, hvad der kommer til at ske.

Derfor ser roeren fra Roskilde frem til at prøve kræfter med noget, der godt nok minder om det, han er kendt for, men samtidig flytter grænserne for en mand, der har tilbragt halvdelen af sit liv med årer i hænderne.

- Det kan få mine hår til at rejse sig, bare det at vi snakker om det. At være i en position, hvor jeg kan skubbe nogle grænser, er et kæmpe privilegie, og det tager jeg gerne på mig, samt hvad der ellers kommer, siger han.

- Men uden det skal lyde arrogant, er det også ærgerligt ikke at gøre noget, fordi man er bange for at gamble.

Målet er alligevel OL

Men i horisonten ligger alligevel legene i Paris, og den vigtige kvalifikation ved VM i august - og der skal ikke herske tvivl om, at Joachim Sutton og makker Frederic Vystavel vil gøre alt for at sikre sig endnu en OL-billet og måske en forbedring af bronzemedaljen fra 2020.

Makkerparret har nemlig mere at byde på, mener Joachim Sutton.

- Jeg følte ikke, at jeg havde nået mit peak i Tokyo. Vi var gode, men vi kan blive bedre og en del hurtigere. Jeg har et sindssygt godt partnerskab med Fred, og det ville jeg gerne dyrke noget mere, siger han.

Så selvom danskeren med egne ord gambler med sin forberedelse, og turen over Stillehavet ikke handler om at komme først, er han ikke færdig med at konkurrere.

- Jeg elsker at konkurrere, at sidde i hårde løb og mærke nerverne, inden man skal ud. Hele det game i at performe er noget af det bedste, jeg ved. Det er jeg ikke færdig med.