Fra kolleger til konkurrenter: Danske VM-sejlere i direkte duel om OL-billet

Ved VM i Australien er to danske 49erFX-par i direkte duel om at komme til OL 2020.

Ida Marie Baad og Marie Thusgaard er den ene af to danske besætninger, som kæmper om at repræsentere Danmark til OL i 49erFX. (Foto: Jens Thaysen © Scanpix)

Der er både VM-medaljer og OL-billetter på spil, når de danske besætninger skal på vandet ved VM i de tre bådklasser 49er, 49erFX og Necra 17.

Denne uges VM i Australien er nemlig det sidste af to udtagelsesstævner til OL 2020 i Tokyo.

Danmark har allerede sikret sig en OL-nationsplads i hver af de tre bådklasser, men hvilke besætninger, der skal sidde i bådene til OL, er endnu uvist.

Spændingen er særligt stor i 49erFX, hvor to danske besætninger kæmper om én OL-plads.

Ida Marie Baad og Marie Thusgaard er i direkte duel med Anne-Julie Foght Schütt og Iben Nielsby. Og begge par er med til VM, hvor resultaterne kommer til at afgøre deres OL-skæbne.

Det er et ubarmhjertigt udskillelsesløb mellem to besætninger, der til daglig arbejder tæt sammen. De har samme træner og har trænet sammen næsten hele vejen op til VM. Ved fælles hjælp er de nu nået til målstregen.

Men når det ene par om lidt vinder en OL-deltagelse, bliver det på bekostning af det andet par, som bliver tabere i OL-kapløbet.

At begå sig i krydsfeltet mellem at være tætte kolleger og direkte konkurrenter er noget, sportschef i Dansk Sejlunion, Thomas Jacobsen, sammen med atleterne arbejder med.

- Det er altid svært. Jeg synes, at de to besætninger har enormt meget menneskelig respekt for hinanden. Det er altafgørende for stemningen i det spændingsfelt. Og der er det mit indtryk, at det er gået rigtig godt den her gang med de to hold. De har været gode ved hinanden og opført sig pænt.

- Vi plejer at italesætte det sådan, at vi insisterer på, at vi arbejder sammen som danske repræsentanter – indtil OL-udtagelsen begynder. Så insisterer vi ikke længere.

Ida Marie Baad og Marie Thusgaard ligger bedst blandt de danskere, der jagter en OL-plads i 49erFX. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

I de kommende dage i Australien får Marie Thusgaard afgjort udfaldet af flere års arbejde henimod OL-drømmen. Og hun anerkender, at hendes og Ida Marie Baads sædvanlige sparring med Anne-Julie Foght Schütt og Iben Nielsby for en stund sættes på standby, når den direkte konkurrencesituation spidser til.

- Tanken er, at hvis Danmark skal slå verden, skal vi arbejde sammen. Derfor har vi også et fint forhold til hinanden, men lige under OL-udtagelsesstævnet er det ikke dem, vi spiser aftensmad med, siger Marie Thusgaard til Ritzau.

Et chok skal revancheres

Ida Marie Baad og Marie Thusgaard fører lige nu duellen om den danske OL-nationsplads i 49erFX-båden. Ved VM sidste år, som var det første af de to udtagelsesstævner til OL 2020, vandt de bronze.

Derfor har de lige nu et forspring på otte point til Anne-Julie Foght Schütt og Iben Nielsby. Det vil sige, at de kvalificerer sig til OL, hvis de slutter maksimalt syv placeringer dårligere end deres danske rivaler ved VM.

Men for fire år siden lignede de også favoritbuddet på den danske OL-besætning i 49erFX-klassen. De havde sejlet sig til flere EM- og VM-medaljer i årerne op til, men ved udtagelsesstævnerne blev de overhalet af et andet dansk par, der i stedet kunne indløse OL-billleten til Rio de Janeiro i 2016.

- Jeg troede virkelig, at det var os, der skulle med til Rio. Da det viste sig, at det skulle vi ikke, var det en helt vild stor skuffelse, siger Marie Thusgaard til Ritzau.

Skuffelsen var så stor, at Marie Thusgaard og Ida Marie Baad valgte at indstille karrieren. Efter et års tid trak sejlsporten dog så meget i dem, at de valgte at genoptage karrieren med et nyt mål: OL 2020.

Derfor har den danske sejlduo ekstra meget på spild i Australien. Enten bliver det en drøm, der går i opfyldelse efter et smertefuldt nederlag, de har ventet fire år på at revanchere. Eller også bliver det endnu en enorm skuffelse.

- Som om VM-medaljer ikke skulle være nok, er OL-udtagelsen selvfølgelig et ekstra spændingsmoment i det hele. Men vi prøver på alle mulige måder at arbejde med de enkelte atleter ud fra et mere menneskeligt og langvarigt perspektiv. At deres succes ikke står og falder med en udtagelse til ét mesterskab, siger Thomas Jacobsen.

- Der er for eksempel ikke nogen, der kan tage Idas og Maries VM-bronze fra sidste år fra dem. Det var et fantastisk resultat, uagtet om det så ender med at være dem, der skal til OL. Dét fokus prøver vi at arbejde med hver eneste dag. At vi ikke hænger atleternes udvikling som mennesker og sejlere op på ét resultat.

Uanset om det bliver Ida Marie Baad og Marie Thusgaard eller Anne-Julie Foght Schütt og Iben Nielsby, der om lidt booker billetten til OL i Tokyo, ved sportschef Thomas Jacobsen, at han kommer til at stå med ét par jublende lykkelige sejlere – og ét par, hvis drømme er blevet knust.

- Det er en del af sportens natur at kunne tage et nederlag. Man kan næsten karikere det ved at sige, at det er dem, der kan tåle flest tæsk, som når længst.

- Ida og Marie 'tabte' for eksempel den forrige OL-udtagelse, men nu står de her igen. På dørtrinnet til OL. Så de er godt klædt på til at håndtere og rejse sig fra nederlag. Ellers ville de ikke være, hvor de er i dag.