Dansk finnjolle-legende begræder OL-exit: ’De skærer kongeklassen fra’

Finnjollen bliver fjernet fra OL-programmet i 2024, og det bliver ikke modtaget med et smil af Jonas Høgh-Christensen.

ARKIVFOTO 2012 af Jonas Høgh-Christensen fra da han vandt OL-sølv i London. (Foto: PASCAL LAUENER © Scanpix)

Når man tænker Danmark og OL, så er det svært at komme uden om at tænke på finnjollen. Det er en disciplin, som var dansk eje, da den kom på OL-programmet tilbage i 1952 takket være Paul Elvstrøm.

Fra 2024 er det dog slut med den traditionsrige båd i OL-sammenhæng. Man har besluttet at fjerne den fra programmet til fordel for en langdistance mix-disciplin.

Jonas Høgh-Christensen var i mange år Danmarks flagskib i sejlsport på grund af sine resultater i finnjollen, og han er nu ked af, at disciplinen er væk fra OL-programmet.

- Man skærer kongeklassen inden for sejlsport fra.

- Jeg synes jo selvfølgelig, at det er super trist. Det er en meget traditionsrig båd. Det er den båd, som er absolut hårdest fysisk på det olympiske program, og det er en klasse, som har lavet nogle af de største stjerner i sporten. Vi kender jo alle Paul Elvstrøm, lyder det fra Jonas Høgh-Christensen.

Paul Elvstrøm tog sig af tre OL-guldmedaljer i streg fra 1952 til 1960 og var i manges øjne skaberen af udviklingen i finnjollen. I de senere år var Jonas Høgh-Christensen Danmarks frontfigur i sporten, hvor det blev til to VM-titler.

Svært for folk over 80 kilo

Han var også snublende tæt på OL-guldet i 2012, men en anden legende, britiske Ben Ainslie, skubbede i sidste ende danskeren ned på sølvmedaljen.

Jonas Høgh-Christensen har efterfølgende sat sejlet på hylden, men han ser et stort problem for hans type ved at fjerne finnjollen fra OL.

- Som det ser ud lige nu, så betyder det, at der ikke er nogen sejlere på over 80 kilo, som kan deltage ved OL. Især i Danmark kommer vi til at skære en masse unge mennesker fra, som er over 185 centimer høje og velbygget. De har ikke længere en klasse, de kan være med i, siger Jonas Høgh-Christensen.

- Det svarer til, at man siger, at fodbold kun var for folk under 80 kilo. Så kunne hverken Ronaldo eller Zlatan være med, og det ville være lidt synd, siger den tidligere sejler.

Tanken bag at få en mix-disciplin ind på programmet i stedet for finnjollen er fordi fordelingen af køn har været for skæv. Men Jonas Høgh-Christensen frygter, at tabet af disciplinen kan komme til at ramme dansk sejlads.

- Jeg tror, det bliver sværere for dansk sejlsport. Vi har en lang og god tradition med finnjollesejlere, og der er også nogle unge talenter på vej. Jeg er bekymret for teenageren, som er 188 centimeter høj og vejer over 80 kilo. De mister måske den olympiske chance, og det synes jeg er rigtig ærgerligt, siger Jonas Høgh-Christensen.

Han stillede også op ved OL i 2016, men der gik det desværre ikke, som danskeren havde håbet, hvor det kun blev til en samlet 16. plads.