Selv hvis Malene taber, har hun vundet, for høj puls og tunge løft har givet hende livet tilbage

35-årige Malene Skørbæk Madsen stiller op i Functional Fitness ved DM-ugen i Aalborg.

Malene Skørbæk Madsen og hendes kæreste, Tommy Samuelsen har stiller begge op ved Funktionel Fitness i DM-ugen. Privatfoto.

Det gælder guld, sølv og bronze for landets bedste danske atleter ved DM-ugen.

Sådan plejede det også at være for 35-årige Malene Skørbæk Madsen, der engang var springgymnast. I dag stiller hun op i Funktionel Fitness bare 10 måneder efter at have afsluttet et kemoforløb.

Det har vendt lidt op og ned på det der med at vinde, mener hun. For hun har det stadig bedst med at stille op i ting, hvor hun kan ende øverst på medaljeskamlen.

- Jeg håber ikke, at jeg bliver sidst. Det vil mit konkurrencegen ikke kunne klare. Men i virkeligheden vil det være en sejr i sig selv at kunne gennemføre, siger hun.

Malene Skørbæk Madsen stiller op under de let øvede med sin makker, Sidsel Hjære Johansen. Det bliver konkurrencedebut for begge de stærke kvinder.

For første gang skal hun prøve kræfter med den elitære del af fysisk træning, der hjalp hende ud på den anden side af et hårdt forløb med brystkræft og kemo.

Nordjyden, der er mor til to, får stadig medicin efter behandlingsforløbet, der sluttede for mindre end 10 måneder siden. Det sender hende i kunstig overgangsalder med hedeture, kvalme og store smerter. Særligt i hænder og fødder, som er godt medtaget, når de bliver brugt i konkurrence.

- Mit greb er ikke så stærkt, fordi jeg har føleforstyrrelser i hænder og fødder. Det kan næsten føles som om, min hånd sover, siger hun.

- Men det hjælper at bevæge dem, og de bliver bedre af at blive brugt, selvom det kan være enormt smertefuldt.

Fem måneder med kemo

Forholdet til først træning og siden tunge løft begyndte, da Malene Skørbæk Madsen for halvandet år siden fik konstateret brystkræft.

Først blev knuden stemplet som godartet, men hun havde selv en underlig fornemmelse af, at alt ikke var, som da hun tidligere havde haft knuder. Malene Skørbæk Madsen fik konstateret brystkræft, og hurtigt blev der taget en beslutning om, at den ikke skulle stå imellem hende og hendes børn.

- Jeg takkede ja til at få fjernet begge mine bryster. Selvom knuden ikke var aggressiv, mente fem overlæger, at der var stor risiko for, at det kunne vende tilbage, når jeg kun var i starten af trediverne.

Malene Skørbæk Madsen nægtede at give op i kampen mod kræft, for hun ville se sine børn vokse op.

Hun lever både med følger fra kræftmedicinen, men også fra to hjernerystelser. Og under kemoforløbet punkterede den ene lunge med en smerte, som den stærke fitnessatlet aldrig har mærket lignende.

- Jeg har været uheldig. Helt vanvittigt uheldig.

- Jeg følte, at min krop havde svigtet mig. Den havde produceret kræft, og igennem kemoforløbet skete alt det, der nærmest aldrig sker.

Først i slutningen af sit fem måneder lange kemoforløb ville kroppen og fysikken, at Malene Skørbæk Madsen kunne tilmelde sig et træningsforløb for kemopatienter.

Her blev hun presset. Hun fik gang i den krop, som hun tænker tilbage på som en slatten klud.

- Jeg var skaldet, jeg var sårbar, jeg havde ingen bryster. Min krop var slap, og medicinen gjorde, at jeg tog på.

- Træning har været min redning. Hvis jeg ikke kunne træne, havde jeg siddet halvdød hjemme på sofaen.

Samtidig mødte hun sin kæreste, Tommy Samuelsen, der som personlig træner også dyrker fitness. Han har presset hende, støttet og lyttet. Bevares, der har været kampe og dage, hvor kroppen ikke kunne holde til den træning, der blev forlangt, men sådan skal det være.

Kan Malene slå sin støtte?

Det kan være svært sådan lige at vurdere, hvornår man er på den anden side af et langt og hårdt kræftforløb.

Men et godt pejlemærke er en benhård konkurrence ved DM-ugen, hvor kroppen bliver sat under maksimalt fysisk pres med tunge løft og udmagrende udholdenhed.

Selvom hård fysisk træning sætter sig i kroppen, kan Malene Skørbæk Madsen mærke, at det gør hende stærkere.

I fredags stod Malene Skørbæk Madsen ved Honnør Kajen i Aalborg. Rollerne var vendt, for nu var det hendes tur til at støtte sin bedre halvdel. Han stillede også op i Funktionel Fitness, men for herrer over 36 år.

Med sin makker endte han nummer fire.

Der stiller 16 andre hold op i den klasse, som Malene Størbæk Madsen og makkeren Silde skal konkurrere i.

- Vi tager det som en oplevelse, men det er ikke bare sjov og ballade. Vi giver alt, hvad vi har.

Så er det måske mindre vigtigt, om det bliver til guld, sølv eller bronze.