Skakgeni sætter brikkerne til side efter ni år på toppen - vil ikke forsvare sin VM-titel

Det norske skakfænomen, Magnus Carlsen, har vundet fem verdensmesterskaber i streg, men han vil ikke gå efter et sjette.

Magnus Carlsen har over ti verdensmesterskaber på CV'et. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

I lang tid har ingen været hverken været over eller ved siden af nordmanden Magnus Carlsen, når det kommer til skak.

Skakgeniet står noteret for utallige VM-titler, og han skulle efter planen også have forsvaret sit verdensmesterskab i klassisk skak i begyndelsen af det nye år. Russiske Ian Nepomniachtchi vandt nemlig tidligere i år den såkaldte kandidat-turnering, hvor otte af verdens bedste skakspillere kæmper om retten til at udfordre verdensmestren.

Men retten til at møde det norske skakfænomen får russeren ikke meget ud af alligevel.

Carlsen har nemlig besluttet sig for ikke at forsvare sin titel. Det udtaler nordmanden i videopodcasten "The Magnus Effect", ifølge det norske medie VG.

- Jeg har informeret mit team og Det Internationale Skakforbund (Fide) om, at jeg ikke kommer til at spille den kommende VM-kamp, siger han.

Magnus Carlsen har tænkt over ikke at forsvare sin titel i lang tid. (Foto: Anton Vaganov © Ritzau Scanpix)

Skakspilleren fortæller, at han har brugt det sidste halvandet år på at overveje sin fremtid. Og da beslutningen var truffet, mødte han op ved ved kandidatturneringen tidligere på året for at informere præsidenten i Det Internationale Skakforbund (Fide) om sin beslutning.

- Jeg stillede ingen krav og havde heller ingen forslag, men jeg var der for at fortælle, at jeg ikke vil forsvare titlen i den næste VM-kamp, siger Magnus Carlsen.

- Det er en konklusion, jeg er komfortabel med, og en afgørelse, jeg har tænkt på i lang tid.

Det positive opvejer ikke det negative

Magnus Carlsens beslutning kommer dog næppe som nogen overraskelse i skakmiljøet.

Efter at have vundet sin femte VM-titel i klassisk skak i træk, luftede han i januar idéen om ikke at stille op til en sjette.

- Til dem, der regner med, at jeg skal spille VM næste gang, så er chancen for, at de bliver skuffede, meget stor, sagde han ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

Årsagen til, at Magnus Carlsen frasiger sig muligheden for at forsvare sin titel, skal findes i hans motivation.

Tilbage i januar fortalte han nemlig, at sejrens sødme ikke føles særlig sød længere. I hvert fald ikke i klassisk skak.

- Det betyder ikke så meget længere, som det gjorde engang. Jeg føler ikke længere, at det positive opvejer for det negative, siger han til NTB.

De klassiske skakpartier kan da også blive en del mere langtrukne, end de kan i hurtigskak og lynskak. Faktisk kan de vare ved i timevis.

I sin seneste VM-triumf spillede Carlsen blandt andet et parti mod Nepomniachtchi, som varede syv timer og 47 minutter. Det længste parti i VM-historien. Og det, mener Magnus Carlsen, er mere udmattende, end det er spændende. Og derfor vil han hellere fokusere på de hurtigere skakformater.

- Allerede under det her VM begyndte jeg at glæde mig til, at jeg skal spille VM i hurtig- og lynskak mellem jul og nytår. VM i klassisk skak var ikke så fornøjeligt, siger Carlsen.

Selvom Magnus Carlsen ikke kommer til at forsvare sin VM-titel, vil han ikke udelukke muligheden for engang at vende tilbage til verdensmesterskabet i klassisk skak.

Det bliver dog uden den forsvarende verdensmester næste gang, og nu hvor han ikke ønsker at dyste om VM-titlen, bliver det i stedet en duel mellem kandidatturneringens nummer et og to, Ian Nepomniachtchi og kinesiske Ding Liren.